Πολιτική

"Μπρα ντε φερ" Τσίπρα – Μητσοτάκη για την οικονομία: Άτυπο ντιμπέιτ για τη μείωση φόρων

Όπως φαίνεται τα θέματα της οικονομίας θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον κατά την προεκλογική περίοδο.

Τα θέματα της οικονομίας φαίνεται πως θα μονοπωλήσουν την προεκλογική εκστρατεία, με τους δύο μονομάχους της εξουσίας, να επιδίδονται σε ένα άτυπο ντιμπέιτ τις τελευταίες ημέρες για τους φόρους και την ανάγκη μείωσής τους.

Μετά την μεγάλη ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και το μήνυμα που έστειλε η μεσαία τάξη στο κυβερνών κόμμα, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να… παίξει στο γήπεδο της Νέας Δημοκρατίας και να εντάξει στο προεκλογικό του πρόγραμμα τις μειώσεις φόρων, ειδικά σε κατηγορίες πολιτών που έχουν υποστεί μεγάλα πλήγματα κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκ των πραγμάτων έχει ως κορυφαίο ζήτημα στην ατζέντα του τις μεγάλες φοροαπαλλαγές και όπως μάλιστα ανακοίνωσε, το φορολογικό θα είναι ένα από τα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει στη Βουλή εφόσον η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Μπρα ντε φερ

Με άλλα λόγια, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ μεταξύ των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη για τους φόρους και την ανάγκη μείωσής τους. Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα μιλώντας από τη Χάλκη, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων.

Μιλώντας στους κατοίκους του νησιού -που τον υποδέχθηκαν στο λιμάνι, αφού προηγουμένως είχαν προϋπαντήσει το πλοιάριο που μετέφερε την αποστολή με ψαροκάικα με κόρνες και καπνογόνα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ενέργειες της κυβέρνησης για τη στήριξη των νησιωτών έτσι ώστε να μην είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. «Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τους πολίτες σαν να είναι σε διαφορετικές κατηγορίες... Οι νησιώτες μας δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δημιουργήσαμε συνθήκες ισότητας και γι' αυτό θεσπίσαμε το μεταφορικό ισοδύναμο. Οι κάτοικοι των νησιών θα πληρώνουν ίσο κόστος για ίση μετακίνηση με τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε δε και στις φοροελαφρύνσεις που ήδη έχει ψηφίσει η κυβέρνηση για νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους.

Οι φοροελαφρύνσεις – έστω και καθυστερημένα- κατέχουν περίοπτη θέση στο πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας την περασμένη Δευτέρα. Ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνουν:

  • Μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%
  • Σταδιακή μείωση πρώτου κλιμακίου φόρου εισοδήματος στο 20%
  • Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα έως 20.000 ευρώ, μείωση συντελεστών για μεγαλύτερα εισοδήματα (πλήρης απαλλαγή για το 92% αλλά με κόστος μικρότερο κατά 500 εκατ. ευρώ από την πλήρη απαλλαγή).
  • Μείωση ΕΝΦΙΑ 30% μεσοσταθμικά για το 2020 και 50% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες.
  • Μείωση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%.

Το φορολογικό ωστόσο αποτελεί προνομιακό πεδίο της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βασίσει το μεγαλύτερο κομμάτι του προεκλογικού του προγράμματος στις μειώσεις φόρων. Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά, ο κ. Μητσοτάκης πήγε μερικά βήματα παραπέρα, ανακοινώνοντας πως το φορολογικό νομοσχέδιο θα είναι από τα τρία πρώτα που θα κατατεθούν στη Βουλή. «Το Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα ψηφίσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το νέο μεσοπρόθεσμο για την επόμενη τετραετία στο οποίο θα αποτυπώνονται οι προτεραιότητες μας και η μείωση των φόρων θα ισχύσει από το 2020. Θα ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2020».

«Θα γνωρίζουν οι πολίτες ότι το 2020, στον προϋπολογισμό του 2020 ξεκινάει η μείωση φόρων. Έχουμε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε αυτές τις μειώσεις φόρων. Είμαστε απολύτως σίγουροι γι’ αυτό. Για τον ΕΝΦΙΑ, πρώτη δόση μείωσης του ΕΝΦΙΑ, Εισαγωγικό συντελεστή 9% για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, διατήρηση του αφορολογητου εκεί που είναι σήμερα, μείωση το φόρου στα μερίσματα και την πρώτη δόση της μείωσης του φόρου των επιχειρήσεων από το 28 στο 24%. Αυτά μπορούμε να τα κάνουμε για τον προϋπολογισμό του 2020. Για το 2019, επειδή θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος», είπε στη συνέχεια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ