Κόσμος

Μπλέκουν την Ελλάδα στον "πόλεμο" Ιράν - Σ. Αραβίας; Το ελληνικό(;) πλοίο και το σαμποτάζ

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί βίντεο που εμφανίστηκε σε πολυάριθμους λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτυωσης, μεταξύ των οποίων αρκετών χρηστών από τον Κόλπο, οι οποίοι δήλωσαν ότι δείχνει πώς το Ιράν ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει σαμποτάζ το Μάιο εναντίον τεσσάρων πετρελαιοφόρων στον Κόλπο του Ομάν.

Το βίντεο που δημοσιεύτηκε ηλεκτρονικά στις 31 Μαΐου και έκανε τους γύρο του διαδικτύου, ειδικά σε αραβικούς λογαριασμούς στο Twitter, φέρεται να δείχνει πως οι Ιρανοί είχαν σαμποτάρει πλοία στα ανοικτά των ακτών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ωστόσο, δείχνει ότι δύο άνδρες παίζουν επικίνδυνα στο πηδάλιο ενός πετρελαιοφόρου αργού πετρελαίου σε κάποια άλλη τοποθεσία που δεν σχετίζεται με τον Κόλπο.

Κάποιοι από εκείνους που πόσταραν το βίντεο στο twitter φαίνεται να υποστηρίζουν το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Δύο από τα πετρελαιοφόρα που υπέστησαν δολιοφθορά στις 12 Μαΐου ήταν από τη Σαουδική Αραβία, ένα από τα ΗΑΕ και ένα τέταρτο από τη Νορβηγία.

Στις 29 Μαΐου, ο σύμβουλος της Εθνικής Ασφάλειας, John Bolton, ισχυρίστηκε ότι ναυτικές τορπίλες "σχεδόν σίγουρα" από το Ιράν προκάλεσαν βλάβη στα πλοία. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δημοσίευσε την Τετάρτη "τιτίβισμα", ισχυριζόμενος ότι «η Mossad κατασκευάζει πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή του Ιράν στη δολιοφθορά στη Fujairah». Η Fujairah είναι το λιμάνι των ΗΑΕ κοντά στο σημείο όπου τα πλοία ήταν αγκυροβολημένα.

https://www.youtube.com/watch?v=9ui8yKWSXjA

Μια έρευνα από την "The Jerusalem Post", εξετάζοντας το video πλαίσιο ανά πλαίσιο και αποκαλύπτει ότι το δεξαμενόπλοιο στο βίντεο σχεδόν σίγουρα δεν σχετίζεται με κανένα δεξαμενόπλοιο που ήταν στον κόλπο εκείνη τη στιγμή. Το Ithaki Warrior - πετρελαιοφόρο με παρόμοια σήμανση και αριθμό του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) - εμφανίζεται στο βίντεο. Το πλοίο βρίσκεται σήμερα στα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας και ήταν προηγουμένως εξωτερικά των ακτών της Ιταλίας το Μάιο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα πλοήγησης Marine Traffic.

Δεν είναι σαφές πού ελήφθη το βίντεο. Ένα σύντομο δευτερόλεπτο του βίντεο δείχνει τον θολό αριθμό IMO στο πίσω μέρος ως 9765366, που αντιστοιχεί στον IMO του Ithaki Warrior. Επίσης, η ελληνική λέξη "πολεμιστής" είναι ορατή σε ένα άλλο τμήμα του βίντεο από την πλώρη.

Στην αναζήτηση της"The Jerusalem Post" για ίδια πλοία, εξετάστηκαν άλλα 211 πλοία τύπου δεξαμενόπλοιων με το όνομα "Πολεμιστής" και ελέγχθηκε και ο αριθμός IMO και άλλες λεπτομέρειες. Κανένα από αυτά δεν αντιστοιχεί σε πλοίο που βρέθηκε στον Κόλπο ή αναφέρεται στις εκθέσεις δολιοφθοράς.

Το βίντεο δείχνει ότι είναι σχετικά εύκολο κανείς να ελιχθεί μέχρι ένα μεγάλο δεξαμενόπλοιο και ότι ένας άνθρωπος θα μπορούσε να σαμποτάρει ένα πλοίο τοποθετώντας μια τορπίλη πάνω από το πηδάλιο και στη συνέχεια να τροχιοδρομήσει ένα ταχύπλοο. Αλλά δεν δείχνει ότι κάποιος το έπραξε με το φως της ημέρας στο συγκεκριμένο πλοίο. Αυτό που φαίνεται να δείχνει είναι δύο νεαροί άνδρες που κάνουν κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Διαβάστε εδώ το άρθρο της ισραηλινής εφημερίδας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...