Υγεία

Κόλιανδρος: Η φυσική λύση για την σωματική και ψυχική υγεία

Ο κόλιανδρος είναι βότανο που μοιάζει με τον μαϊντανό, αλλά έχει διαφορετικό άρωμα. Η προσφορά του στην υγεία, ψυχική και σωματική, είναι ανεκτίμητη.

Συνήθως χρησιμοποιείται ως γαρνιτούρα για να ενισχύσει τη γεύση των φαγητών. Σε κάποιους δεν αρέσει λόγω της δυσάρεστης επίγευσής του, είναι όμως πλούσιος σε μικροθρεπτικά συστατικά, ενώσεις και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στη μείωση του άγχους, ρυθμίζουν τη χοληστερόλη και το σάκχαρο αίματος και προλαμβάνουν τον καρκίνο.

Δείτε αναλυτικά τα οφέλη από την τακτική κατανάλωση κόλιανδρου.

Μειώνει το άγχος: Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Indian Journal of Pharmacology κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κόλιανδρος χαλαρώνει τα νεύρα και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Οι κατασταλτικές ιδιότητες του εκχυλίσματος του φυτού βρέθηκε ότι είναι ανάλογες με αυτές των βενζοδιαζεπινών. Ενώ η λήψη φαρμάκων συνδέεται όμως με παρενέργειες, όπως ψευδαισθήσεις, ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, σύγχυση, επιθετικότητα, διέγερση, μυϊκή αδυναμία και προβλήματα μνήμης, ο κόλιανδρος δεν προκαλεί καμία παρενέργεια, όπως αναφέρεται στο newsitamea.gr.

Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου: Μελέτη σε πειραματόζωα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Food Sciences, διαπίστωσε ότι ο κόλιανδρος μειώνει τα επίπεδα σακχάρου. Στα πειραματόζωα που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη, χορηγήθηκε κόλιανδρος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι βελτιώθηκε η λειτουργία του ήπατος και εξισορρόπησαν τα επίπεδα σακχάρου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατανάλωση του μίσχου και των φύλλων κόλιανδρου (π.χ. στις σαλάτες) ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου και ωφελεί τη συνολική υγεία.

Αποτρέπει το οξειδωτικό στρες: Το οξειδωτικό στρες προκαλεί καρκίνο, καρδιακές παθήσεις, Αλτσχάιμερ, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και άλλες εκφυλιστικές παθήσεις. Ο κόλιανδρος περιέχει κουερσετίνη, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει από τις βλάβες που προκαλεί η ανεξέλεγκτη δράση των ελευθέρων ριζών.

Ωφελεί την υγεία της καρδιάς: Μελέτη, επίσης σε ζώα, επιβεβαίωσε ότι ο κόλιανδρος ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, με αποτέλεσμα να μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Food and Chemical Toxicology κατέδειξε ότι οι πολυφαινόλες και άλλα καρδιοπροστατευτικά συστατικά του φυτού, προλαμβάνουν την οξειδωτική φθορά που συνδέεται με την καρδιακή νόσο.

Προστατεύει από τις τροφικές δηλητηριάσεις και τις λοιμώξεις του ουροποιητικού: Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Food Microbiology διαπίστωσε ότι ο κόλιανδρος προστατεύει από μολύνσεις και απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα. Οι αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες εξοντώνουν τους επιβλαβείς οργανισμούς από τα τρόφιμα και το νερό, αποτρέποντας την τροφική δηλητηρίαση. Η ανάπτυξη βακτηρίων, το σεξ, ο διαβήτης και η κακή υγιεινή προκαλούν λοιμώξεις του ουροποιητικού. Οι αντιβακτηριδιακές ενώσεις του κόλιανδρου εμποδίζουν τα βακτήρια να εισέλθουν στο σώμα. Αυτός είναι ο λόγος που προλαμβάνει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού και / ή ανακουφίζει τα συμπτώματά τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...