Κόσμος

Κρίση στη γαλλική Δεξιά – Παραιτήθηκε ο Λοράν Βοκιέ από επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών

Ακέφαλο έμεινε το κόμμα της γαλλικής δεξιάς των «Ρεπουμπλικανών» μετά την παραίτηση του επικεφαλής του, Λοράν Βοκιέ, στον απόηχο της συντριβής στις ευρωεκλογές.

Το άλλοτε πανίσχυρο κόμμα, που κυβερνούσε τη Γαλλία έως το 2012, εξασφάλισε το 8,48% των ψήφων στις ευρωεκλογές 2019 και βρέθηκε στην τέταρτη θέση, πίσω από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό, τους κυβερνώντες LREM και τους Πράσινους. «Οι εκλογές αυτές ήταν μια αποτυχία. Δεν είναι εύκολο, αλλά πρέπει να το αναγνωρίσουμε με ταπεινότητα», είπε ο Βοκιέ στο κρατικό δίκτυο TF1 ανακοινώνοντας την παραίτησή του. «Οι νίκες είναι συλλογικές, αλλά οι ήττες ατομικές. Αποφάσισα να αποχωρήσω. Παραιτούμαι από πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών», υπογράμμισε ο 44χρονος Βοκιέ, πρώην υπουργός του Νικολά Σαρκοζί, που είχε εκλεγεί με άνεση στην ηγεσία της γαλλικής δεξιάς με περίπου το 75% των ψήφων πριν από ενάμιση χρόνο.

Η Λεπέν φλερτάρει με τους ψηφοφόρους της Δεξιάς
Η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν, έσπευσε να επωφεληθεί της ανακοίνωσης του Βοκιέ καλώντας τους οπαδούς της δεξιάς να στηρίζουν πλέον το κόμμα της. «Τείνουμε το χέρι σ’ όλους τους πατριώτες ακτιβιστές και ψηφοφόρους των «Ρεπουμπλικανών» που θέλουν να υπερασπιστούμε την ταυτότητά μας, να τερματίσουμε το δημοσιονομικό ξυλοκόπημα και να αποκαταστήσουμε το μεγαλείο της Γαλλίας», έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter. Ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν έκοψε πρώτος το νήμα στις ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου, με διαφορά μολις 0.9% από την ευρωλίστα του Εμανουέλ Μακρόν, ενώ οι Πράσινοι αναδείχθηκαν τρίτο κόμμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ