Οικονομία

Κουρμούσης: Περίπου 180.000 έχουν ενταχθεί στις 120 δόσεις - Πώς οι οφειλέτες μπορούν να γλιτώσουν τόκους και προσαυξήσεις (βίντεο)

"Περίπου 180.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν ήδη ενταχθεί στις 120 δόσεις. Αριθμός ο οποίος μοιράζεται σε περίπου 133.000 προς την εφορία και περίπου σε 47.000 προς τα Ταμεία" τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή και του Κώστα Αλατζά, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, "στον ΕΦΚΑ υπάρχουν περίπου 40.000 αιτήσεις που ζητούν επανυπολογισμό της οφειλής τους, οπότε αυτή η διαδικασία διαρκεί μερικές ημέρες και αυτές οι αιτήσεις είναι σε εκκρεμότητα με αποτέλεσμα καθημερινά να ολοκληρώνεται κι ένας αριθμός".

Ο κ. Κουρμούσης δήλωσε ικανοποιημένος και χαρούμενος όταν ο κόσμος έχει μια διέξοδο και δίνεται λύση στα χρέη του γιατί μια ρύθμιση ευνοϊκή είχε να υπάρξει από το 2015 με τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Από τότε υπήρχε ένα μεγάλο κενό και μετά ήρθε ο εξωδικαστικός που περιελάμβανε μόνο τις επιχειρήσεις και έτσι είχαν εγκλωβιστεί περίπου 4,7 εκατ. οφειλέτες. Ιδανικό θα ήταν να μπουν όλοι όσοι χρωστούν στις 120 δόσεις".Όπως είπε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, "με εφάπαξ πληρωμή γλιτώνει ο πολίτης τους τόκους και τις προσαυξήσεις" και διευκρίνισε ότι "κάποιος έχει τη δυνατότητα αν βελτιωθούν τα οικονομικά του και να αποπληρώσει εφάπαξ αλλά και να μειώσει τον αριθμό των δόσεων. Και αυτό γίνεται αυτόματα στο σύστημα. Αν δώσει δηλ. κάποιος παραπάνω χρήματα αυτομάτως περνά στο σύστημα το επιπλέον ποσό και αναγράφεται το υπόλοιπο που χρωστά για τον επόμενο μήνα".

Σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση η συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών που εντάσσονται στη ρύθμιση είναι για μικρά χρέη. Οι περισσότεροι είναι για χρέη κοντά στα 5.000 ευρώ κάποιοι έως 10.000 ευρώ και άλλοι έως 20.000 ευρώ. Λίγοι είναι για οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ και αυτό δεν γίνεται για άλλο λόγο, όπως είπε, αλλά επειδή αυτή είναι η ακτινογραφία των οφειλετών.

Όπως τόνισε ο κ. Κουρμούσης "η συντριπτική πλειονότητα των μεγαλοοφειλετών καταφεύγουν στα δικαστήρια και περιμένουν την κρίση του δικαστή μήπως τους απαλλάξει από τα χρέη εκεί. Συνήθως δεν προσέρχονται στις ρυθμίσεις και αυτό το έχουμε δει και σε άλλα εργαλεία".

Σχετικά με τον Εξωδικαστικό μηχανισμό ο κ. Κουρμούσης είπε ότι έχουν γίνει περίπου 7.000 αιτήσεις και έχουν μπει σε ρυθμίσεις επιτυχώς για όλα τα χρέη τους περίπου 2.100 επιχειρήσεις. Δεν πρέπει να συγκρίνουμε τον εξωδικαστικό με τις 120 δόσεις".

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:

https://youtu.be/P6jkYR_1Ho0

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...