Υγεία

Κολπική Μαρμαρυγή: Όταν τα φάρμακα αποτυγχάνουν σειρά έχει το ablation

Πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια με υψηλά ποσοστά ασθενών. Τα φάρμακα ορισμένες φορές δεν είναι αποτελεσματικά. Τι συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση;

Είναι γεγονός ότι 1 στους 4 ανθρώπους άνω των 55 ετών θα νοσήσει τουλάχιστον από ένα επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής στη ζωή του. Η νόσος είναι η πιο συχνή μορφή αρρυθμίας. Μάθετε για την επέμβαση ablation.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια πολύ συχνή πάθηση της καρδιάς. Είναι γεγονός ότι 1 στους 4 ανθρώπους άνω των 55 ετών θα νοσήσει τουλάχιστον από ένα επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής στη ζωή του. Η νόσος είναι η πιο συχνή μορφή αρρυθμίας.

Οι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τη συχνότητα εμφάνισης της κολπικής μαρμαρυγής είναι η ηλικία του ατόμου (όσο αυξάνεται τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος), το ατομικό ιστορικό άλλης καρδιακής πάθησης, η υψηλή πίεση, το ιστορικό διαβήτη, υπνικής άπνοιας ή πνευμονοπάθειας, το αυξημένο σωματικό βάρος και η κατάχρηση αλκοόλ.

Για την αντιμετώπιση της κολπική μαρμαρυγής ο καρδιολόγος πρέπει να λάβει υπόψιν το είδος της νόσου. Μπορεί να χρειαστεί ο ασθενής να λάβει φαρμακευτική αγωγή για το διάστημα που θα ορίσει ο γιατρός. Σε κάθε περίπτωση, η φαρμακευτική αγωγή δεν πρέπει για κανένα λόγο να διακόπτεται ξαφνικά χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος γιατρού.

Σε κάποιες περιπτώσεις ασθενών, όπου τα φάρμακα δεν αποδεικνύονται τόσο αποτελεσματικά, ο γιατρός μπορεί να προτείνει την εφαρμογή της μεθόδου ablation- κατάλυση με καθετήρα.

Η αποτελεσματικότητα της επέμβασης ablation αγγίζει ακόμη και το 80% στη μείωση των παροξυσμικών επεισοδίων, ενώ για την εμμένουσα μορφή κυμαίνεται από 50-75%.

Το ablation είναι μια επέμβαση που πραγματοποιείται με τη χρήση καθετήρων που στοχεύουν στον καυτηριασμό ενός τμήματος του μυοκαρδίου του κόλπου (αριστερά). Με την επέμβαση αυτή καταστρέφονται οι εστίες της κολπικής μαρμαρυγής και αποκαθίσταται ο φυσιολογικός ρυθμός της καρδιάς. Στόχος της θεραπείας είναι να μειωθούν οι υποτροπές και η επανεμφάνιση των κρίσεων.

Μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στην καθημερινότητά του. Η νοσηλεία διαρκεί μία μέρα. Ο γιατρός θα σε ενημερώσει για τα φάρμακα που θα χρειαστεί να λάβεις. Επιπλέον, για 1 μήνα μετά την επέμβαση θα πρέπει να αποφεύγεις τη βαριά εργασία, την άρση βάρους. Τέλος, για ένα χρονικό διάστημα που θα σου ορίσει ο γιατρός σου θα πρέπει να επενεξετάζεται τακτικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ