Αρχείο

Κλιμάκωση στην Α.Μεσόγειο: Με το βλέμμα στο φ/α η Άγκυρα, οι ΗΠΑ γνώριζαν - Προσπαθεί να μπλοκάρει τον EastMed ο Ερντογάν

Το σχέδιο των Τούρκων και του επίδοξου Σουλτάνου Ρ.Τ. Ερντογάν έχει ξεδιπλωθεί εδώ και καιρό, καθώς θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Κύπρο και εν συνεχεία θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε ορισμένα σημεία του Αιγαίου.

Η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητα της με ένα απώτερο στόχο να καταστεί μέρος των διαπραγματεύσεων για τα κοιτάσματα της Κύπρου. Οι τούρκοι αποκλείστηκαν από όλες τις φάσεις των διαπραγματεύσεων και γεωτρήσεων. Η Κύπρος συνεχίζει να αποτελεί άλυτο πρόβλημα με μεγάλη ευθύνη της Τουρκίας και των τουρκοκυπρίων.

Ο Ερντογάν και οι Τούρκοι αξιωματούχοι με βάση πληροφορίες ήδη από τις αρχές του 2019 είχαν ενημερώσει τις ΗΠΑ ότι θα επιδιώξουν την παρουσία τους στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι Τούρκοι αισθάνονται αποκλεισμένοι και αντί να έχουν διαμορφώσει μια πολιτική φιλική προς τις όμορες χώρες προκαλούν. Η στάση των Τούρκων θα φέρει κυρώσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 20 και 21 Ιουνίου 2019, εκτιμά το Banking News.

Το πιθανότερο σενάριο πάντως είναι να υπάρξει επίσημο ανακοινωθέν από την ΕΕ που θα καταδικάζει την προκλητικότητα των Τούρκων και ταυτόχρονα θα προϊδεάζει για μέτρα τα οποία μπορεί να εξαγγελθούν αλλά να τελούν υπό αιρέσεις για να εφαρμοστούν.

Η Τουρκία ήδη από τα τέλη του 2018 και ειδικά αρχές 2019 σχεδιάζει τα βήματα της στην Κύπρο και στο Αιγαίο. Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Fatih (Κατακτητής) φέρεται να έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ στα δυτικά της Πάφου. Επίσης δεύτερο γεωτρύπανο το Γιαβούζ που κατευθυνόταν προς την Μαύρη θάλασσα πήρε εντολές να κατευθυνθεί προς την Κύπρο.

Οι Τούρκοι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πυκνώσει τις προκλητικές τους δηλώσεις και η στρατηγική αυτή είναι απόρροια ενός σχεδίου τεχνικής έντασης…ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν τις γεωτρήσεις και εκεί να μετρήσουν τις διεθνείς αντιδράσεις.

Το βασικό ερώτημα είναι εάν η Τουρκία είναι έτοιμη για θερμό επεισόδιο και όπως όλα δείχνουν όχι δεν είναι έτοιμη. Ο Erdogan μπορεί να δηλώνει ότι το προσωπικό του Fatih θα διασφαλιστεί από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αλλά στην πράξη ούτε η Τουρκία είναι έτοιμη για θερμό επεισόδιο.

Ο αμερικανικός παράγοντας πάντως εδώ και εβδομάδες προειδοποιεί ότι προσπαθεί να αποτρέψει πολεμική σύρραξη μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Οι δηλώσεις αυτές δεν ήταν τυχαίες, γνώριζαν οι αμερικανοί τα τουρκικά σχέδια για ξεκινήσουν γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Κύπρος παρά τα ιστορικά προβλήματα με την Τουρκία βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση ως προς την στάση των Ευρωπαίων αλλά μειονεκτική ως προς τα σχέδια των Τούρκων. Η Τουρκία δεν θα αποχωρήσει από την περιοχή εάν δεν πάρει διαβεβαιώσεις ότι θα έχει ρόλο σε κάποιες γεωτρήσεις. Προσπαθούν οι τούρκοι με «ανατολίτικες μαγκιές» να επιβληθούν σε μια άκρως ευαίσθητη περιοχή.

Στόχος της Άγκυρας το φυσικό αέριο

Ως ένα από τα κορυφαία ζητήματα εξωτερικής πολιτικής μετατρέπονται το τελευταίο διάστημα οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο για την Τουρκία.

Ενώ τα προηγούμενα χρόνια σπανίως η Κύπρος αποτελούσε κορυφαία προτεραιότητα, σήμερα το θέμα των ενεργειακών πόρων της περιοχής, οι παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας και οι "αυθαιρεσίες" της "εκλιπούσας" όπως χαρακτηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία ποζάρουν στα πρωτοσέλιδα του ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου στην Τουρκία.

Τούρκοι αξιωματούχοι σχολιάζουν επί καθημερινής βάσης γιατί η Τουρκία έχει "δικαιώματα" στην περιοχή και γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία κακώς πράττει με τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς.

Το πρακτορείο Anadolu σε ένα από τα πολλά δημοσιεύματα του παρουσιάζει ολόκληρο ερωτηματολόγιο παραθέτοντας τα τουρκικά επιχειρήματα για τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα.

Ως γενική αρχή αξιολογεί τους φυσικούς πόρους γύρω από το νησί της Κύπρου ως τεράστιας σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια των γειτονικών κρατών, χωρίς βεβαίως να εννοεί την Κυπριακή Δημοκρατία.

Επιπροσθέτως αναφέρει ότι οι έρευνες που διεξάγει η Άγκυρα και το ψευδοκράτος είτε σεισμικές με το Μπαρμπαρός, είτε για εντοπισμό φυσικού αερίου μέσω του Fatih, έχουν βάλει την Τουρκία στο ισοζύγιο της ενέργειας και στην ατζέντα όλων των παιχτών που έχουν ενεργοποιηθεί το τελευταίο διάστημα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση του εν λόγω ερωτηματολογίου στο εξής ερώτημα: "Ποια ερευνητικά τεμάχια αποτελούν σημείο τριβής για τα εμπλεκόμενα μέρη στην ΑΟΖ μας;"

Το ερώτημα αναφέρεται βεβαίως στην δήθεν "ΑΟΖ" του ψευδοκράτους και λέει ότι τα μόνα τεμάχια στα οποία δεν υπάρχει σύγκρουση είναι στο 10 και στο 11. Όμως σημειώνει υπάρχουν γενικότερες διαφωνίες. Στο οικόπεδο 10 δραστηριοποιείται η αμερικανική ExxonMobil και στο οικόπεδο 11 από κοινού η γαλλική Total και η ιταλική ΕΝΙ.

"Ποια είναι η τουρκική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο;"

Η απάντηση εδώ εστιάζεται στη λογική ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν υπάρχει, είναι εκλιπούσα.

"Η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα με τους Ελληνοκύπριους, συνεπώς η ΤΔΒΚ πρέπει να επωφεληθεί από τους υδρογονάνθρακες κατά ίσο τρόπο. Η Άγκυρα έχει δώσει έμφαση στο ότι δεν αναγνωρίζει την ΑΟΖ που μονομερώς ανακήρυξε η νότια Κύπρος και στην οποία δραστηριοποιούνται εταιρείες από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει υπογραμμίσει ότι δεν θα επιτρέψει σε αυτές τις εταιρείες να πραγματοποιήσουν έρευνες και εργασίες παραγωγής σε περιοχές που συγκρούονται με την αντίληψη της Τουρκίας για τις θαλάσσιες αυτές ζώνες.

Η Τουρκία έχει επαναλάβει ότι η νότια Κύπρος δεν είναι κράτος που εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί και δεν έχει δικαίωμα να δημιουργεί ΑΟΖ και να παραχωρεί συμβόλαια και άδειες".

Παράλληλα το εν λόγω δημοσίευμα χαρακτηρίζει μη βιώσιμο τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου East-Med υποστηρίζοντας μάλιστα ότι χωρίς άδεια από την Τουρκία δεν μπορεί να φτάσει στην Ευρώπη, δήθεν γιατί περνά από τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας. 

Στην ΕΕ η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ θα τεθούν οι τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Τι θα πει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, στους εταίρους μας. "Πυρετός" στην γεωπολιτική σκακιέρα μετά τις απίστευτες προκλήσεις του Ερντογάν.

Στις Βρυξέλλες, ώστε να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου θα έχει σειρά επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του και τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών, μεταβαίνει σήμερα, Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλος.

Αφότου επιστρέψει από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Κατρούγκαλος θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων και θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με αφορμή βεβαίως τον… γνωστό Ερντογάν και τις προκλητικές του κινήσεις γύρω από την κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, θα υπάρξει προετοιμασία της επικείμενης Συνόδου Κορυφής και σειρά επαφών με ηγέτες που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ