Διατροφή

Κεχρί: Η αγαπημένη τροφή των καναρινιών είναι υπερτροφή για τον άνθρωπο!

Οι περισσότεροι από εμάς όταν ακούμε «κεχρί» μάς έρχεται στο νου η κλασική ζωοτροφή, που συνήθως ταΐζουμε στα καναρίνια. Κι όμως το κεχρί έχει κερδίσει επάξια πλέον μια θέση στο ντουλάπι των foodies, καθώς χάρη στη θρεπτική του αξία θεωρείται υπερτροφή!

Διατροφική αξία
Το κεχρί αποτελεί μια πολύ καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης, ενώ παράλληλα είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα νιασίνη (Β3), φολικό οξύ (Β9) και πυριδοξίνη (Β6), σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, χαλκό, ψευδάργυρο, φυτικές ίνες και φωσφόρο.

Οφέλη στην υγεία
Χάρη στην περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο, προστατεύει την καρδιά, ενώ παράλληλα βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Οι φυτικές ίνες του κεχριού βοηθούν στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης λίθων στή χολή, μειώνουν την έκκριση των χολικών αλάτων τα οποία σε περίσσεια οδηγούν στο σχηματισμό πέτρας. Επίσης καθυστερεί την απορρόφηση σακχάρων στο έντερο, με αποτέλεσμα το επιπεδό τους στο αίμα να αυξάνεται σταδιακά και όχι απότομα. Οι λιγνάνες, που περιέχονται σε αφθονία στο κεχρί,μετατρέπονται από τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου, σε ουσίες που επίσης δρούν προστατευτικά για την καρδιά και παράλληλα μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης διάφορων ορμονοεξαρτώμενων τύπων καρκίνου, ιδιαίτερα του μαστού. Χάρη επίσης στις φυτικές ίνες που περιέχει το κεχρί, αποτελεί τον ιδανικό σύμμαχο στο αδυνάτισμα, καθώς βοηθά με την αίσθηση πληρότητας στο στομάχι. Επιπλέον, αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους αποφεύγουν τη γλουτένη.

Πώς μπορώ να το ενσωματώσω στη διατροφή μου;
Το κεχρί μαγειρεύεται όπως το ρύζι και μπορεί να το αντικαταστήσει στις περισσότερα πιάτα. Μπορείς με αυτό να συνοδευέσεις το κυρίως γεύμα σου, να το προσθέσεις σε σούπες, να το πολτοποιήσεις για να φτιάξεις ένα είδος πουρέ ή ακόμη και να αντικαταστήσεις με αυτό τη βρώμη στον πρωινό σου χυλό.

Πού θα το βρω;
Θα το βρεις σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ στο διάδρομο με το ρύζι και τα ζυμαρικά, ενώ στα καταστήματα με βιολογικά τρόφιμα θα βρεις και πολλά παράγωγά του, όπως γάλα και αλεύρι.

olivemagazine.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...