Οικονομία

Η Lada φεύγει από την Ευρώπη λόγω ρύπων

Οι αυστηρές εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι έχουν ένα ακόμη θύμα, τη Lada, η οποία όπως αποκαλύπτει το Γερμανικό Focus, σταματά την εξαγωγή των αυτοκίνητων της στις χώρες της Ε.Ε. όπου πωλούνταν.

Με τον τρόπο αυτό φαίνεται επίσης ότι η διαφαινόμενη είσοδος της μάρκας σε περισσότερες χώρες της Ε.Ε. στηριζόμενη στη νεότερη γκάμα μοντέλων της αναβάλλεται, αφού οι τωρινοί κινητήρες της παρότι είναι Euro6 δεν μπορούν να πιάσουν τα νεότερα και πιο αυστηρά όρια ρύπων που θα έρθουν τις επόμενες χρονιές.

Επιπλέον αυτών και σύμφωνα πάντα με το Focus, υπάρχει και ένας ακόμη λόγος για την έξοδο αυτή της Lada από την Ε.Ε., ο οποίος ακούει στο όνομα «Dacia». Η Dacia και η Lada ανήκουν και οι 2 στη Renault και φαίνεται ότι οι Γάλλοι δεν θέλουν να λανσάρουν στην Ευρώπη μια δεύτερη low cost (προσιτή) μάρκα, μιας και αυτό τον ρόλο τον παίζει σήμερα επιτυχημένα η Dacia.

Ήδη στη Γερμανία όπου η Lada εξήγαγε μέχρι τώρα τα μοντέλα της σταματά η πλήρης διάθεση των αυτοκινήτων της εταιρείας και ο εισαγωγέας έχοντας άδεια ανεξάρτητου κατασκευαστή στη χώρα, ανακοίνωσε ότι θα έχει τη δυνατότητα να εισάγει 1.000 Niva το χρόνο και τροποποιώντας τα εκεί, να τα πουλά στη χώρα.

Ωστόσο, αυτό που τονίζουν οι Γερμανοί είναι ότι με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθούν πολύ οι τιμές του Niva από το Σεπτέμβριο και μετά, όταν και θα μπει σε πλήρη ισχύ το πρότυπο ρύπων Euro-6d, αφού αναμένεται το ρώσικο 4Χ4 να επιβαρύνεται με υψηλό φόρο μιας και έχει υψηλές εκπομπές ρύπων, (η τιμή του τώρα είναι 11.990 ευρώ, ενώ με τα νέα δεδομένα θα αυξηθεί κατά 6.000 ευρώ).

Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση της Lada για το τέλος της εισαγωγής των αυτοκινήτων της στις χώρες της Ε.Ε. (πωλούνται σε Γερμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία και Σλοβακία), όμως είναι δεδομένο ότι τα νέα όρια ρύπων δυσκολεύουν πολύ εταιρείες που δεν έχουν –ή δεν θέλουν να έχουν– την απαραίτητη τεχνολογία μείωσης των εκπομπών ρύπων των αυτοκινήτων τους, να συνεχίσουν να σταδιοδρομούν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει ο Σπύρος Χώτος στο newsauto.gr.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ