Πατριαρχεία

«Η νύχτα βγάζει επίσκοπο και η αυγή μητροπολίτη» στο Κίεβο-Τα έχουν «χαμένα» με το ντόμινο εξελίξεων

Καθώς ο "Πατριάρχης" Φιλάρετος συνεχίζει να προετοιμάζεται για την αυριανή Τοπική Σύνοδο του "Πατριαρχείου Κιέβου" (Κ.Π.) που θα διεξαχθεί στο Κίεβο και αναμένεται να επιφέρει εκρηκτικό ντόμινο στην νέα εκκλησία της χώρας θέτοντας σε αμφισβήτηση το καθεστώς της "Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας" (OCU) και του επικεφαλής της , Μητροπολίτη Επιφάνιου, η κατάσταση μοιάζει πιο ρευστή από ποτέ.

Ο επικεφαλής του UOC KP εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει το ανάθεμά του ως έγκυρο και, ως εκ τούτου, δεν πιστεύει ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο το ήρε το 2018.

Ο Denisenko επίσης δεν συμφωνεί με τον χαρακτηρισμό «πρώην μητροπολίτης του Κιέβου» (το Φανάρι τον αποκαλεί με αυτόν τον τρόπο), αλλά δηλώνει ότι όλα τα χρόνια της ύπαρξης του Πατριαρχείου Κιέβου ήταν πατριάρχης και είναι και τώρα. Αυτό δήλωσε σε μια νέα συνέντευξη στο ουκρανικό ραδιόφωνο.

Ο Φιλάρετος δήλωσε ότι από την αρχή δεν αναγνώρισε το ανάθεμά του και διαβεβαιώνει ότι ολόκληρο το ουκρανικό έθνος δεν το αναγνώρισε επίσης. Ήταν αυτή η εμπιστοσύνη που τον βοήθησε να διοικήσει έναν μεγάλο αριθμό επισκόπων για το UOC KP.

"Είναι καλό το ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης αφαίρεσε το ανάθεμα από μένα το 2018", λέει ο Φιλάρετος και συνεχίζει: “Ωστόσο, μέχρι το 2018 - ήμουν αναθεματισμένος ή όχι; Αν ήμουν, αυτό σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι ιεράρχες (OCU - Ed.) Είναι άκυροι. Και ο Επιφάνιος, και όχι μόνο δεν μπορούν να είναι μητροπολίτες αλλά ούτε καν ιερείς. Εάν ο Οικουμενικός Πατριάρχης αφαιρέσει το ανάθεμα από μένα το 2018, τότε ολόκληρη η επισκοπή είναι άκυρη! "

Νωρίτερα, ο Φιλάρετος δήλωσε ότι η πραγματική ενοποίηση της ουκρανικής Ορθοδοξίας δεν συνέβη, αφού οι δύο επίσκοποι της κανονικής εκκλησίας υπό την Μόσχα του UOC (Συμεών και Αλέξανδρος), που μεταπήδησαν στην νέα εκκλησία, ουσιαστικά δεν είχαν ενορίες.

Άμεσα ήρθε η απάντηση Επιφάνιου.

"Ο “πατριάρχης Κιέβου" Φιλάρετος καταστρέφει τις ελπίδες του λαού της Ουκρανίας με τις ενέργειές του ", δήλωσε ο επικεφαλής της OCU, Μητροπολίτης Επιφάνιος στο New Time Internet.

"Ορισμένες επιτακτικές φιλοδοξίες του “επί τιμη Πατριάρχη” Φιλάρετου σκοπεύουν να καταστρέψουν όλες τις παλιές ελπίδες του ουκρανικού λαού να έχει την ανεξάρτητη Ουκρανική Τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία. Πολλές γενιές των προγόνων μας ονειρεύτηκαν γι 'αυτό”, δήλωσε ο Επιφάνιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι "μέτοχοι" του Τόμου είναι ολόκληρο το έθνος και όχι κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο.

"Το Τόμος δεν χορηγείται σε ένα συγκεκριμένο άτομο. Πρόκειται για ένα επίτευγμα του ουκρανικού λαού", τόνισε ο επικεφαλής της OCU.

Επίσης, ο Επιφάνιος διαφώνησε με τις δηλώσεις του Φιλάρετου ότι υπάρχει εξάρτηση από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το έγγραφο για την αυτοκεφαλία, που δόθηκε στην Ουκρανία, δεν διαφέρει από τα προηγούμενα, που παρέδωσε το Φανάρι σε άλλες εκκλησίες, και η νέα εκκλησιαστική δομή είναι ίση με δικαιώματα με άλλες αυτοκέφαλες Τοπικές Εκκλησίες. "Είμαστε ανεξάρτητοι, αλλά είμαστε πρόθυμοι να επικοινωνήσουμε με άλλες Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες", σημείωσε ο Επιφάνιος.

Σε κάθε περίπτωση το οικοδόμημα Βαρθολομαίου-Επιφάνιου έχει πολλούς και σοβαρούς τριγμούς.

“Το OCU έχει αρχίσει να καταρρέει και από πολλές απόψεις επιταχύνθηκε από τον πρώην Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσενκο που έχασε τις προεδρικές εκλογές”, δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Νικολάι Σπριδόνοφ .

“Το OCU πρόκειται να αντιμετωπίσει ορισμένα προβλήματα, αφού ο Φιλάρετος ανακοίνωσε την αναγέννηση του Πατριαρχείου Κιέβου. Σημαίνει πράγματι ότι αυτή η δομή άρχισε να καταρρέει. Όπως λένε, το OCU είναι η μικρή εκκλησία του Πόροσενκο και από την στιγμή που ο Πόροσενκο έχει χάσει, η εκκλησία του, αντίστοιχα, μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα ", δήλωσε ο εμπειρογνώμονας.

Κατά την άποψή του, κατά την αντιπαράθεση που προέκυψε μεταξύ του επικεφαλής της UOC KP Φιλάρετου και του επικεφαλής της νέας δομής της εκκλησίας Επιφάνιου "η νεότητα θα κερδίσει". Ωστόσο, το ίδιο το γεγονός ότι ανακύπτουν προβλήματα δεν είναι υπέρ της νεοσυσταθείσας θρησκευτικής οργάνωσης.

"Υπάρχει μια πιθανότητα να αντιμετωπίσουν προβλήματα. Αλλά αυτό δεν είναι πολύ καλό για μια νεοσυσταθείσα εκκλησία να αντιμετωπίζει προβλήματα ", κατέληξε ο αναλυτής.

Στο μεταξύ δορυφόροι του Φαναρίου προσπαθούν να υποβαθμίσουν τις δηλώσεις και τις κινήσεις Φιλάρετου υποστηρίζοντας πως....έχει το ακαταλόγιστο λόγω ηλικίας.

“Ο πρώην Κιέβου Φιλάρετος βρίσκεται πλέον πολύ λιγότερο στα χέρια της θεολογίας και ουσιαστικά σε εκείνα της βιολογίας” αναφέρεται σε άρθρο του Γιώργου Βλαντή Διευθυντή (Geschäftsführer) του Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας (ACK Bayern).

Τέλος το προσεχές Σάββατο διοργανώνεται ημερίδα στην Θεσσαλονίκη, με θέμα: «Το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο και η νέα Εκκλησιολογία του Φαναρίου».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...