Υγεία

Η λατρεμένη υπερτροφή που αναστρέφει την παχυσαρκία

Ακόμη ένα καλό λόγο να φάμε σοκολάτα και να πιούμε κακάο ανακάλυψαν οι ερευνητές μελετώντας την δράση των φαινολικών ουσιών των σπόρων κακάο σε λιποκύτταρα

Οι φαινόλες στο κέλυφος των σπόρων κακάο μπορούν να αναστρέψουν τα σχετιζόμενα με την παχυσαρκία προβλήματα σε κύτταρα ποντικιών σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις που δημοσιεύθηκε στο Molecular Nutrition and Food Research.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα τρία από τα φαινολικά συστατικά στα κελύφη των σπόρων κακάο έχουν ισχυρή δράση στα λιπώδη κύτταρα και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος των πειραματόζωων ενδεχομένως αναστρέφοντας την χρόνια φλεγμονή και την αντίσταση στην ινσουλίνη που σχετίζεται με την παχυσαρκία.

Ο επισκέπτης φοιτητής στο Τμήμα Διατροφής Miguel Rebollo-Hernanz και η Elvira Gonzalez de Mejia καθηγήτρια του τμήματος Διατροφής του Πανεπιστημίου του Ιλινόις βρήκαν ότι τα κελύφη των σπόρων κακάο περιέχουν υψηλά επίπεδα τριών βιοδραστικών χημικών ουσιών που εντοπίζονται επίσης στην σκόνη κακάο, τον καφέ και το πράσινο τσάι. Πρόκειται για το πρωτοκατεχουϊκό οξύ, την επικατεχίνη και την προκυανιδίνη Β2.

Η δράση αυτών των φλαβονοειδών εξετάστηκε σε αδιποκύτταρα λευκού λιπώδους ιστού και σε μακροφάγα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο στόχος του πειράματος ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο οι φαινολικές ουσίες του εκχυλίσματος παρεμπόδιζαν ή μείωναν τις βλάβες στα λιποκύτταρα και κατά πόσο προλάμβαναν την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Όταν τα αδιποκύτταρα εκτέθηκαν στο εκχύλισμα των τριών φαινολικών ουσιών τα φθαρμένα μιτοχόνδρια εντός των κυττάρων επιδιορθώθηκαν και μειώθηκε η συσσώρευση λίπους στα αδιποκύτταρα, παρεμποδίζοντας την φλεγμονή και αποκαθιστώντας την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη.

«Παρατηρήσαμε ότι το εκχύλισμα των φαινολικών ουσίων διατήρησε τα μιτοχόνδρια και την λειτουργικότητά τους, ρυθμίζοντας την φλεγμονώδη διαδικασία και διατηρώντας την ευαισθησία των αδιποκυττάρων στην ινσουλίνη» εξηγεί ο Rebollo-Hernanz.

Τα κελύφη (τσόφλια) των σπόρων κακάο είναι παραπροϊόν του καβουρδίσματος των κόκκων κακάο κατά τη διάρκεια της παραγωγής σοκολάτας. Ετησίως 700,000 τόνοι από κελύφη απορρίπτονται προκαλώντας περιβαλλοντική μόλυνση εάν δεν απορριφθούν υπεύθυνα επισημαίνει η Δρ de Mejia.

Η επεξεργασία των κελυφών ωστόσο για την εξαγωγή των θρεπτικών αυτών ουσιών θα μπορούσε να μειώσει την περιβαλλοντική επιβάρυνση και να προσθέσει μια ακόμη πηγή εισοδήματος στους παραγωγούς κακάο. Μετά την εξαγωγή τους οι φαινολικές ουσίες θα μπορούσαν να προστεθούν σε τρόφιμα ή ποτά για να ενισχυθεί η θρεπτική τους αξία σύμφωνα με την Δρ de Mejia.

ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...