Υγεία

Η κίνηση που μειώνει κατά 31% τον κίνδυνο της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

Η καλή φυσική κατάσταση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος στη μέση ηλικία σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) σύμφωνα με νέα έρευνα Δανών επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στο Thorax.

H σωματική δραστηριότητα που ενισχύει τη φυσική κατάσταση θα έπρεπε να ενθαρρύνεται για να «καθυστερεί την ανάπτυξη, την εξέλιξη και το θάνατο από ΧΑΠ», καταλήγουν οι ερευνητές.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το υψηλό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας ή/και της άσκησης στον ελεύθερο χρόνο σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ΧΑΠ ενώ η σωματική αδράνεια ενδέχεται να επιταχύνει αυτή την εξέλιξη.

Για την περαιτέρω εξέταση αυτού του συμπεράσματος, οι ερευνητές εξέτασαν την αναπνευστική υγεία 4.730 υγιών ανθρώπων μέσης ηλικίας που είχαν συμμετάσχει σε έρευνα που ξεκίνησε το 1970 έως το 1971. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 49 έτη.

Εκείνοι που είχαν διαγνωσθεί με ΧΑΠ, άσθμα, ή συμπτώματα χρόνιας βρογχίτιδας είχαν εξαιρεθεί και οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 46 χρόνια μέχρι τον Ιανουάριο του 2016.

Όλοι οι συμμετέχοντες παρείχαν πληροφορίες για τις δραστηριότητές τους, αν κάπνιζαν, αν κατανάλωναν αλκοόλ, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητάς τους, το μορφωτικό τους επίπεδο, την επαγγελματική τους κατάσταση και το ιατρικό τους ιστορικό.

Συγκριτικά με τη χαμηλή καρδιοαναπνευστική φυσική κατάσταση, ο εκτιμώμενος κίνδυνος διάγνωσης ΧΑΠ ήταν 21% χαμηλότερος σε άνδρες με μέτρια καρδιοαναπνευστική φυσική κατάσταση και 31% χαμηλότερος σε άνδρες με υψηλή καρδιοαναπνευστική φυσική κατάσταση.

Ομοίως, σε σύγκριση με την χαμηλή καρδιοαναπνευστική φυσική κατάσταση, ο εκτιμώμενος κίνδυνος θανάτου από ΧΑΠ ήταν 35% χαμηλότερος σε ανθρώπους με κανονική καρδιοαναπνευστική φυσική κατάσταση και 62% χαμηλότερη σε άνδρες με υψηλή.

Η υψηλή καρδιοαναπνευστική φυσική κατάσταση στη μέση ηλικία είχε επίσης συσχετισθεί με την αναβολή τόσο της διάγνωσης, όσο και του θανάτου από ΧΑΠ κατά 1,5 – 2 χρόνια.

Τα αποτελέσματα ήταν πανομοιότυπα και μετά από την εξαίρεση όσων είχαν διαγνωσθεί με ΧΑΠ ή όσων απεβίωσαν στα πρώτα 10 χρόνια της παρακολούθησης, δήλωσαν οι ερευνητές.

Αυτή είναι μία παρατηρητική έρευνα για αυτό το λόγο δεν μπορεί να καθορίσει αιτίες. Είναι πιθανό ότι σε συμμετέχοντες με υψηλά επίπεδα καρδιοαναπνευστικής φυσικής κατάστασης να καθυστερούσε ο χρόνος διάγνωσης υποβόσκουσας ΧΑΠ.

Και ενώ η σχέση της καρδιοαναπνευστικής φυσικής κατάστασης με την εξέλιξη της ΧΑΠ δεν είναι ξεκάθαρη, οι ερευνητές θεωρούν ότι η φλεγμονή σχετίζεται με την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας η οποία ενδέχεται να έχει ρόλο κλειδί στη συγκεκριμένη νόσο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...