Εσωτερική Ασφάλεια

Η ΕΛ.ΑΣ. ψάχνει για «σύνδεση» με ταμείο τρομοκρατών για τους ληστές του ΑΧΕΠΑ

Μία ένοπλη ληστεία χρηματαποστολής στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς» στις 26 Μαρτίου 2018 και μία ακόμη ληστεία χρηματαποστολής ιδιωτικής επιχείρησης (με τη συνολική λεία να ξεπερνά τις 150.000 ευρώ) εξετάζεται να έχουν διαπραχθεί από τους δύο «ληστές» του ΑΧΕΠΑ, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές.

Την ίδια ώρα, τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας το χρονικό διάστημα της στενής παρακολούθησης του 41χρονου Γ.Δ., που είχε κατηγορηθεί ως «ληστής με τα μαύρα» και του 35χρονου Κ.Σ., κατηγορούμενου ως «μεταφορέα» οπλισμού, απέτρεψαν δύο ακόμη ληστρικές επιδρομές παρόμοιου τύπου στην Αθήνα, κάτι που φαίνεται να ανάγκασε τους δύο «γνώριμούς» της να… μετακομίσουν στη Θεσσαλονίκη. Οι αρχικές πληροφορίες και «ακούσματα» έκαναν λόγω για ληστεία σε νοσοκομείο του Πειραιά.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί διαπιστώνοντας ετεροχρονισμένα αυτή την έντονη αναζήτηση χρήματος, από δύο «παλιούς» αντιεξουσιαστές, που είχαν κατηγορηθεί και αθωωθεί για πράξεις που σχετίζονταν με τρομοκρατική δράση, εκτίμησαν πως δεν αποκλείεται αυτή να αφορούσε την προετοιμασία κάποιου τρομοκρατικού χτυπήματος και τους έθεσαν σε καθεστώς έντονης ηλεκτρονικής και φυσικής επιτήρησής.

Αλεξίσφαιρα και… ΟΛΑ

Μετά τη σύλληψη των δύο ανδρών, τα στελέχη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών προβαίνουν σε έρευνα τρομοκρατικού επιπέδου με χαρακτηριστικά εξερεύνησης «πόντου πόντου» πέντε οικήματα. Τρία στη Θεσσαλονίκη και δύο στην Αθήνα. Ενδεικτικά, στο σπίτι του 41χρονου στην περιοχή του Γκύζη έχουν εντοπιστεί δύο… αλεξίσφαιρα γιλέκα και τέσσερις ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Στο σπίτι του 35χρονου εντοπίστηκε, μεταξύ άλλων, ένα μπουφάν με σήμα της… Ελληνικής Αστυνομίας. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί πέντε ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 20 USB, 15 κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM και χειρόγραφες σημειώσεις.

Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, φορητούς σκληρούς δίσκους και USB, θα επιχειρήσουν μέσω των εγκληματολογικών εργαστηρίων μια… ανάσυρση διαγραμμένων αρχείων, με στόχο τον εντοπισμό κάποιας «πρωτότυπης» προκήρυξης. Παράλληλα έχουν εντοπίσει κάρτες SIM και κλειδιά οχημάτων και οικημάτων. Από αυτά τα ευρήματα οι αστυνομικοί θα επιχειρήσουν να εντοπίσουν επικοινωνίες, τόπους κίνησης, όπως επίσης και άλλα «άγνωστα» σπίτια, γκαράζ, αποθήκες και οχήματα.

Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας επιχειρούν να στοιχειοθετήσουν τις ενδείξεις σύνδεσης και χρηματοδότησης ενεργής τρομοκρατικής οργάνωσης, έχοντας στο μυαλό τους κυρίως την Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών και δευτερευόντως την Επαναστατική Αυτοάμυνα, αν και δεν αποκλείουν τα «συγκοινωνούντα δοχεία».

Ολα τα ευρήματα από τις κατ’ οίκον έρευνες θα μεταφερθούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για λεπτομερή εξερεύνησή τους. Τα δύο 9άρια πιστόλια, μάρκας glock και cz, που είχαν στην κατοχή τους οι δύο δράστες, έχοντας μάλιστα σφαίρα στη θαλάμη (!), κάτι που δήλωνε πως ήταν… ετοιμοπόλεμοι αλλά αιφνιδιάστηκαν και δεν πρόλαβαν να τα χρησιμοποιήσουν, όπως υποστηρίζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., μεταφέρθηκαν για βαλλιστική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλη έκνομη ή τρομοκρατική ενέργεια.

Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι στο αυτοκίνητο του πατέρα του 41χρονου, που χρησιμοποίησαν για το ταξίδι τους στη Θεσσαλονίκη, είχαν τοποθετηθεί πλαστές πινακίδες… Θεσσαλονίκης που αντιστοιχούσαν σε όχημα ίδιου τύπου και χρώματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της σύλληψης, όταν οι δράστες κατάλαβαν ότι είχαν να κάνουν με αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, φέρεται να είπαν: «Τι δουλειά έχετε εσείς εδώ; Εμείς ληστεία κάναμε»…

Σε χρηματαποστολές

Από την έρευνα των στελεχών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εντοπίστηκαν ενδείξεις συμμετοχής των δύο ληστών του ΑΧΕΠΑ σε δύο τουλάχιστον ένοπλες ληστρικές επιδρομές με στόχο της χρηματαποστολές σε δημόσιο νοσοκομείο και ιδιωτική επιχείρηση.

Η πρώτη και πιο «ύποπτη» είναι αυτή που εξελίχθηκε στις 26 Μαρτίου 2018, με στόχο τη χρηματαποστολή ανεφοδιασμού ΑΤΜ στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Εκείνη τη μέρα, λίγο πριν τις 09:00 το πρωί, οι δύο δράστες, φορώντας ιατρικές μπλούζες και μάσκες, περίμεναν τους υπαλλήλους της χρηματαποστολής, που είχαν φθάσει στο νοσοκομείο. Οταν άνοιξαν το δεύτερο αυτόματο μηχάνημα συναλλαγών, το οποίο βρισκόταν εσωτερικά του υποκαταστήματος της τράπεζας που βρίσκεται στο νοσοκομείο, οι δράστες απείλησαν και ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους με δύο όπλα. Μάλιστα, τους ανάγκασαν να ανοίξουν το κουτί ασφαλείας, το οποίο περιείχε χρώμα που αχρηστεύει τα χρήματα σε περίπτωση ληστείας. Πήραν δυο κασετίνες, ανέβηκαν σε μηχανή μεγάλου κυβισμού και εξαφανίστηκαν.

Οι δράστες φαίνεται να είχαν αποσπάσει περίπου 80.000 ευρώ. Η δεύτερη ληστεία, για την οποία υπάρχουν ενδείξεις συμμετοχής των ληστών του ΑΧΕΠΑ, αφορά τη χρηματαποστολή ιδιωτικής επιχείρησης, όπου είχαν αποσπάσει σημαντικό χρηματικό ποσό με παρόμοιο τρόπο.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως από τη στιγμή που οι δύο ύποπτοι τέθηκαν σε παρακολούθηση από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, διαπιστώθηκαν οι ύποπτες κινήσεις κατόπτευσης δύο παρόμοιων οικονομικών στόχων, ο ένας ήταν νοσοκομείο του Πειραιά, με τους αστυνομικούς να εκτιμούν ότι θα εκδηλωνόταν ληστεία. Με εμφανή μέτρα αστυνόμευσης αυτή η πιθανότητα φαίνεται να αποτράπηκε.

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη, σε δήλωσή της συνεχάρη την Ελληνική Αστυνομία για την αυτόφωρη σύλληψη των τριών δραστών, η οποία «αποδεικνύει περίτρανα ότι η Αστυνομία λειτουργεί με σχέδιο, μέθοδο και αποτελεσματικότητα.

Η επιχείρηση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με άψογο τρόπο, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο διακινδύνευσης ανθρώπινης ζωής ή σωματικής ακεραιότητας, αφού πραγματοποιήθηκε σε χώρο νοσοκομείου όπου υπήρχε μεγάλος αριθμός πολιτών. Η επιτυχής ολοκλήρωση της επιχείρησης αποτελεί αποστομωτική απάντηση σε όσους διαδίδουν τους γνωστούς μύθους περί ανοχής».

eleftherostypos.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...