Ρωσία

Η αόρατη χώρα: H «Σοβιετική Ριβιέρα» όπου νομίζεις ότι πάγωσε ο χρόνος (εικόνες)

Από στις αρχές της δεκαετίας του 1990 που ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από την Γεωργία, λίγα κράτη έχουν αναγνωρίσει Αμπχαζία ως αυτόνομο κράτος. 

Έκτοτε, συνεχίζει να ζει σε αυτή την εποχή.

Είναι μια περιοχή που λίγοι έχουν ακούσει και ακόμα λιγότεροι έχουν επισκεφθεί. Είναι μια παραθαλάσσια περιοχή στον Καύκασο, γνωστή και ως «Σοβιετική Ριβιέρα».

Εχει πρωτεύουσα το Σουχούμι, που είναι λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα και συνολική έκταση 8.480 τετραγωνικά χιλιόμετρα (όσο περίπου η Κρήτη), ενώ η θέση της έχει στρατηγική σημασία, αφού σ′ αυτήν ανήκει το 40% της ακτογραμμής της Γεωργίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Όταν άρχισε η διάλυση  της Σοβιετικής Ένωσης, άρχισαν και οι εντάσεις με τους Γεωργιανούς, που μοιράζονταν αυτή τη σημαντική έκταση της Μαύρης Θάλασσας.

ASSOCIATED PRESS

Να σημειωθεί ότι οι Έλληνες αποτελούσαν την πλειοψηφία στην περιοχή στις αρχές της δεκαετίας του 1920 (ήταν 50.000), ενώ έως το 1945 αποτελούσαν μία από τις κύριες εθνικές ομάδες. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τέθηκε θέμα δημιουργίας Αυτόνομης Ελληνικής Δημοκρατίας της Κολχίδας, εντός της ΕΣΣΔ. Ακολούθησαν διωγμοί και μετατοπίσεις των Ελλήνων. Κατόπιν της πληθυσμιακής αλλοίωσης, οι Αμπχάζιοι αποτέλεσαν την πλειοψηφία και έτσι δημιουργήθηκε η Αυτόνομη Δημοκρατία της Αμπχαζίας εντός της Γεωργίας.

Η «χώρα» που δεν υπάρχει: Η «Σοβιετική Ριβιέρα» που ξέχασε να

MAXIM SHEMETOV / REUTERS

Φαντάσματα του παρελθόντος

Το 1992 ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος με αποτέλεσμα να επέμβει ο σοβιετικός στρατός. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άνω από 200.000 Γεωργιανοί εκδιώχθηκαν από την περιοχή.

Ωστόσο κάποτε ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα της Σοβιετικής Ένωσης, μια περιοχή ευλογημένη με υποτροπικό κλίμα. Αλλά μετά τον εμφύλιο και τις νέες συγκρούσεις το 2008, που οδήγησαν στην απόσυρση και των τελευταίων γεωργιανών δυνάμεων που   είχαν απομείνει στην περιοχή, τα ξενοδοχεία ερήμωσαν.

MAXIM SHEMETOV / REUTERS

Αόρατη χώρα

Μεγάλο μέρος της πρώην σοβιετικής υποδομής έχει καταστραφεί, μια εικόνα που αντικατοπτρίζει και πόσο αόρατη παραμένει η Αμπχαζία στη διεθνή σκηνή. Μόνο πέντε χώρες - η Ρωσία, η Βενεζουέλα, η Νικαράγουα, το Ναουρού και η Συρία – την έχουν αναγνωρίσει επίσημα ως αυτόνομο κράτος.

Αν κάποιος θέλει να επισκεφθεί τη  χώρα, δεν θα βρει μέρος να μείνει στις γνωστές πλατφόρμες όπως το Airbnb ή το Booking. Ούτε μπορεί να νοικιάσει αυτοκίνητο. Ο επισκέπτης θα έχει το αίσθημα ότι απλά ταξιδεύει στον χρόνο, στην εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Οι φωτογραφίες δείχνουν την περιοχή που ζει ακόμη στη σκιά της Σοβιετικής Ένωσης.

Η «χώρα» που δεν υπάρχει: Η «Σοβιετική Ριβιέρα» που ξέχασε να

VLADIMIR ZAPLETIN VIA GETTY IMAGES

FIGHTBEGIN VIA GETTY IMAGES

Η «χώρα» που δεν υπάρχει: Η «Σοβιετική Ριβιέρα» που ξέχασε να

VLADIMIR ZAPLETIN VIA GETTY IMAGES

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...