Ελληνοτουρκικά

Η απόλυτη «μάχη» στην Α. Μεσόγειο: Πως οι μυστικές υπηρεσίες βοήθησαν την Κύπρο με το «FATIH» - Τι φοβάται ο Ερντογάν

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με την Τουρκία, καθώς από το ΚΥΣΕΑ βγήκαν ειδήσεις. Κύπρος και Ελλάδα συντονίζουν τις ενέργειές τους κατά της Άγκυρας. Το ζήτημα είναι να υπάρχει ανταπόκριση τόσο από την ΕΕ, όσο και από τις ΗΠΑ, γιατί από λόγια... χορτάσαμε!

Η Λευκωσία όμως έχει δείξει με τις ενέργειές της, πως έχει σχέδιο και στρατηγική. Η ενόχληση της Τουρκίας από τα διεθνή εντάλματα συλλήψεως που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν μπορούσε να κρυφτεί. Σ

ύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο αντίκτυπος του μέτρου ήταν άμεσος, διότι οι ξένοι υπήκοοι που επέβαιναν στο FATIH αποχώρησαν επειδή δεν είχαν καμμία πρόθεση να καταστούν “καταζητούμενοι” διεθνώς και να “παγιδευτούν” στην Τουρκία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είχε αναφερθεί από πέρυσι στην προετοιμασία λήψεως μέτρων για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητος στην ΑΟΖ της. Στο πλαίσιο αυτό συλλέχθηκαν ακριβείς πληροφορίες για τις ταυτότητες των ειδικευμένων ξένων υπηκόων που εμπλέκονται στο πρόγραμμα ενώ στο “στόχαστρο” τέθηκαν και Τούρκοι υπήκοοι που σχετίζονται με τον κρατικό οργανισμό πετρελαίου ΤΡΑΟ, ο οποίος έχει και την ευθύνη των εργασιών γεωτρήσεων.

Το αποτέλεσμα της προσπάθειας ως καρπός της εμπλοκής των υπηρεσιών πληροφοριών, απέδωσε και η αποχώρηση των ξένων υπηκόων με το επιστημονικό υπόβαθρο που μπορούσε να εγγυηθεί το αποτέλεσμα, ματαίωσε επί της ουσίας την όποια δυνατότητα για την Τουρκία, αναφέρει το doureios.com και ο Σάββας Δ. Βλάσσης.

Οι δημόσιες απειλές της Τουρκίας ήταν άνευ αντικρύσματος, επειδή αφορούσαν αντίμετρα για το ενδεχόμενο εκδόσεως ενταλμάτων συλλήψεως Τούρκων υπηκόων. Τα κρίσιμα πρόσωπα όμως είναι οι ξένοι υπήκοοι (Βρετανοί, Νορβηγοί, Αμερικανοί) για τους οποίους δεν μπορεί να προσφέρει αντίστοιχη “κάλυψη” η Άγκυρα και, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, οι απειλές δεν έχουν αντίκρισμα. Εάν όμως κερδήθηκε μία “μάχη”, μέσω των υπηρεσιών πληροφοριών, αυτό δεν σημαίνει ότι έληξε και ο “πόλεμος”.

Το FATIH και όποιο άλλο τουρκικό πλοίο δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κύπρου, συνιστούν “εισβολή”, ανεξαρτήτως του πόση βασιμότητα έχουν οι τουρκικοί ισχυρισμοί ότι πραγματοποιούν εργασίες γεωτρήσεων. Και γι’ αυτόν τον λόγο, έχει σημασία για την Λευκωσία κατά πόσο οι επίσημες δηλώσεις συμπαραστάσεως από την ΕΕ και τις ΗΠΑ θα μετουσιωθούν σε πράξεις.

Στις επόμενες συνόδους της ΕΕ, θα αποσαφηνισθεί κατά πόσο θα ληφθούν μέτρα κατά της Τουρκίας. Μέχρι τότε, εν όψει καμμίας ουσιαστικής αντιδράσεως, η Τουρκία θα συνεχίσει την “εισβολή” της, έχοντας επιβάλει άτυπο θαλάσσιο αποκλεισμό στις περιοχές δραστηριοποιήσεως των πλωτών γεωτρύπανων που συνοδεύονται από πολεμικά πλοία.

Τα διεθνή εντάλματα συλλήψεων ήταν ένα νομικό μέτρο στο οποίο κατάφερε να προσφύγει η Κυπριακή Δημοκρατία χάρη στις συλλογή αξιόπιστων προσωπικών δεδομένων από τις μυστικές υπηρεσίες. Η λήψη πολιτικών μέτρων – κυρώσεων από την ΕΕ, είναι ένα άλλο επίπεδο στο οποίο η Λευκωσία αναμένει υποστήριξη από τους εταίρους της. Είναι ενδιαφέρον να δούμε τί μέτρα προτίθενται να λάβουν οι ευρωπαίοι εταίροι, καθώς μέχρι τώρα η Τουρκία δεν απειλεί τις σχετικές εργασίες της TOTAL ή της ENI στην ΑΟΖ της Κύπρου.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πάρει τη θέση τους στην ανατολική Μεσόγειο και καθήκον της Τουρκίας είναι να προστατεύσει το προσωπικό του Πορθητή. “Δεν θα καταφέρετε να συλλάβετε κανέναν”, κομπάζει ο πολύς Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στα διεθνή εντάλματα σύλληψης για το προσωπικό του πλοίου.

Σε ομιλία του σε τελετή βράβευσης των Τούρκων εξαγωγέων, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι: “Εάν ακόμη υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν τις λεκτικές διαμάχες για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο ως ένα απλό καβγά για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από αυτή τη δουλειά”. Συνέχισε λέγοντας τα εξής: “Αγαπητοί αδελφοί μου εμείς στην ανατολική Μεσόγειο, σε αυτά τα νερά στην ΑΟΖ που έχει διαχωριστεί για μας, συνεχίζουμε τις έρευνές μας στην ΑΟΖ μας και θα τις συνεχίσουμε. Έχουμε τέσσερα πλοία, τα δύο από αυτά είναι γεωτρύπανα και τα δύο ερευνητικά.

Παλαιότερα ψάχναμε να ενοικιάσουμε πλοία και δεν βρίσκαμε, αλλά πλέον είναι πλοία που μας ανήκουν αυτά. Εμείς τώρα κάνουμε αυτή τη δουλειά με αυτά. Που ήμασταν και που είμαστε τώρα; Μας ανήκουν αυτά τα πλοία πλέον.

Το ίδιο κάνουν και εκείνοι”, ανέφερε. Υπογράμμισε λέγοντας ότι “εάν κάποιοι κάνουν κινήσεις, κι εμείς με όλες τις φρεγάτες μας και αν χρειαστεί μαζί με τα αεροσκάφη μας παίρνουμε τη θέση μας δίπλα σε εκείνα τα πλοία μας και συνεχίζουμε τις εργασίες μας”. Αναφερόμενος στα διεθνή εντάλματα συλλήψεων του προσωπικού του Πορθητή, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “έδωσαν λέει μια εντολή. Έδωσαν εντολή να συλλάβουν αυτούς που βρίσκονται στο πλοίο. Τίποτα δεν θα καταφέρετε.

Τί συλλήψεις θα κάνετε;. Τί θα συλλάβετε;”, διερωτήθηκε. “Άλλωστε με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μας έχουμε πάρει τη θέση μας στην ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε εκεί. Αυτό το προσωπικό μας είναι δικό μας καθήκον να το προστατεύσουμε. Και αυτό το συνεχίζουμε και θα το συνεχίσουμε μέχρι το τέλος”, ανέφερε.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ REUTERS

Η Ελλάδα και η Κύπρος θα ζητήσουν από τους εταίρους τους στην ΕΕ να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία και με την επιβολή κυρώσεων, εάν επιβεβαιωθεί ότι η Άγκυρα ξεκίνησε γεώτρηση φυσικού αερίου δυτικά της Κύπρου, γράφει το Reuters με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η ανακάλυψη κερδοφόρων ενεργειακών αποθεμάτων στην ανατολική Μεσόγειο έχει καταλήξει σε πιο έντονες εστίες μακρόχρονης έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης.
Ένα τουρκικό πλοίο έχει αγκυροβολήσει δυτικά της Κύπρου από τον Μάιο.

Η Κύπρος και η Ελλάδα υποστηρίζουν ότι το σκάφος διασχίζει την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου - περιοχή την οποία η Κύπρος μπορεί να χρησιμοποιήσει για εμπορική εκμετάλλευση.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η περιοχή βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα της.

«Έχουμε συμφωνήσει .. να προετοιμάσουμε το έδαφος την ερχόμενη εβδομάδα ώστε η σύνοδος κορυφής (Ευρωπαϊκή Ένωση) να λάβει τις σχετικές αποφάσεις, ακόμη και κυρώσεις κατά της Τουρκίας, εάν επαληθευθεί ότι υπήρξε γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ» δήλωσε ο κ. Τσίπρας μετά από κυβερνητική συνεδρίαση, αναφέρει το Reuters.

Η Ελλάδα είναι στενός σύμμαχος με την κυβέρνηση στη Λευκωσία και έχει επίσης τις δικές της πολυετείς διαμάχες με τη γειτονική Τουρκία σε θέματα που σχετίζονται με τον εναέριο χώρο στο Αιγαίο και τα ορυκτά δικαιώματα στην ίδια περιοχή.

Η Κύπρος για πρώτη φορά ανακάλυψε υπεράκτια αποθέματα φυσικού αερίου το 2011, γεγονός που οδήγησε και σε άλλες ανακαλύψεις. Η Τουρκία αναφέρει ότι οι φυσικοί πόροι γύρω από το εθνοτικά διχοτομημένο νησί ανήκουν και στους Τουρκοκύπριους.

Ανακήρυξαν το δικό τους «ανεξάρτητο κράτος» το 1983, αλλά ήταν ιδρυτικοί εταίροι της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία το 1960.

Το νησί της ανατολικής Μεσογείου διχοτομήθηκε με μια τουρκική εισβολή το 1974 που προκλήθηκε από ένα σύντομο πραξικόπημα ενορχηστρωμένο από τη στρατιωτική χούντα που κυβερνούσε τότε την Ελλάδα, σημειώνει το Reuters.

Οι σχέσεις μεταξύ της ελληνικής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας βρίσκονται σε τέλμα από το 1963, οπότε και μια συμφωνία κατανομής της διοίκησης του νησιού κατέρρευσε εν μέσω βίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ