ΗΠΑ

ΗΠΑ: Ο «πυρηνικός εκβιασμός» του Ιράν πρέπει να αντιμετωπιστεί με αυξημένη διεθνή πίεση

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ενισχύσει τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, εάν προχωρήσει το σχέδιο του για υπέρβαση του ορίου εμπλουτισμένου ουρανίου που ορίζει η Συμφωνία για τα Πυρηνικά.

Τα σχέδια του Ιράν για υπέρβαση του ορίου εμπλουτισμένου ουρανίου που ορίζει η Συμφωνία για τα Πυρηνικά, πρέπει να αντιμετωπιστούν με αυξημένη διεθνή πίεση, σύμφωνα με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Γκάρετ Μάρκις έκανε λόγο για «πυρηνικό εκβιασμό» του Ιράν που πρέπει να αντιμετωπιστεί με αυξημένη διεθνή πίεση.

Όπως πρόσθεσε, τα σχέδια του Ιράν για υπέρβαση του ορίου εμπλουτισμένου ουρανίου «είναι εφικτά μόνο επειδή η φρικτή πυρηνική συμφωνία τους το επέτρεψε». Ο ίδιος σημείωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν θα επιτρέψει ποτέ στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ενισχύσει τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, εάν προχωρήσει το σχέδιο του για υπέρβαση του ορίου εμπλουτισμένου ουρανίου που ορίζει η Συμφωνία για τα Πυρηνικά.

«Αν το Ιράν υλοποιήσει τις απειλές του, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εφαρμόσει αμέσως τον προκαθορισμένο μηχανισμό κυρώσεων», δήλωσε ο Ισραηλινός Πρόεδρος τη Δευτέρα.

Τα παραπάνω σχόλια του Νετανιάχου έγιναν λίγες ώρες αφότου το πρακτορείο ISNA, επικαλούμενο τον Εκπρόσωπο του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, ανέφερε ότι η χώρα σκοπεύει να ξεπεράσει το προκαθορισμένο όριο αποθέματος ουρανίου σε 10 ημέρες.

Το Ιράν ανακοίνωσε αρχικά ότι θα αρχίσει να αναστέλλει κάποιες από τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο της Συμφωνία για τα Πυρηνικά εντός 60 ημερών στις 8 Μαΐου.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε ακριβώς ένα χρόνο μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία, οι οποίες επανέφεραν τις κυρώσεις κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η Συμφωνία για τα Πυρηνικά του Ιράν, υπογράφηκε το 2015 από το Ιράν και τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία μετά από χρόνια έντονων διαπραγματεύσεων .

Η πολυμερής συμφωνία επιδιώκει να περιορίσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν σε αντάλλαγμα για τη σταδιακή άρση των οικονομικών κυρώσεων στην Τεχεράνη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...