Κυβέρνηση

Εξηγήσεις Βούτση για το «όργιο» μετατάξεων και διορισμών στη Βουλή - «Υπηρετούσαν ήδη από το 2003 - Δεν προλάβαμε να εφαρμόσουμε την κινητικότητα»

Απάντηση στην κριτική που δέχτηκε για 33 μετατάξεις υπαλλήλων από υπουργεία στις υπηρεσίες της Βουλής έδωσε σήμερα ο Νίκος Βούτσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι υπηρετούσαν στη Βουλή από το 2003 και με την εφαρμογή του νόμου για την κινητικότητα δήλωσαν αν ήθελαν να παραμείνουν ή όχι στο Κοινοβούλιο ή να γυρίσουν στην αρχική τους θέση.

«Η Βουλή δεν είχε προσαρμοστεί και δεν είχε εφαρμόσει τη νομοθεσία του 2016 για την κινητικότητα στο Δημόσιο με αποτέλεσμα να υπάρχουν εργαζόμενοι εδώ από το 2003, 2004, 2009 οι οποίοι ήταν αποσπασμένοι από τα υπουργεία. Δεν εννοώ τους αποσπασμένους από τους βουλευτές, μιλάμε για αποσπασμένους σε υπηρεσίες της Βουλής από το παρελθόν», είπε ο κ. Βούτσης.

Βούτσης: Η διαδικασία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο
Και συμπλήρωσε: «Με απόφαση προ μηνών της Βουλής για την οποία είχαν ψηφίσει υπέρ το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και οι ΑΝΕΛ δόθηκε αυτή η δυνατότητα εφαρμογής του νόμου της κινητικότητας για τη Βουλή δηλαδή χωρίς επιπλέον για το δημόσιο οικονομική δαπάνη και εντός των πολύ σφιχτών προγραμματισμών και προϋπολογισμών της Βουλής 64 αποσπασμένοι, όσοι θέλανε, δόθηκε ένα περιθώριο δηλώσεων για να μείνουν στη Βουλή ή να γυρίσουν στην υπηρεσία τους και πάλι χωρίς να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί. Κυρίως είναι παρελθόντων ετών».

Ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι η διαδικασία δεν ξεκίνησε προεκλογικά αλλά από τον περασμένο Φεβρουάριο καθώς όπως ανέφερε απαιτείται αρκετός χρόνος αλληλογραφίας των διαφόρων υπουργείων με τη Βουλή.

«Η διαδικασία ξεκίνησε το Φεβρουάριο και μετά από αλληλογραφία με τα υπουργεία η οποία είναι μακρά, χρειάζεται χρόνο, προωθήθηκαν οι μετατάξεις αυτών των υπαλλήλων όσον επέλεξαν την Βουλή έναντι των άλλων θέσεων που είχαν. 33 έχουν ολοκληρωθεί, 17 αναμένουν ΦΕΚ, 12 εκκρεμούν και δύο ίσως να μη γίνουν για τυπικούς λόγους», είπε.

Τι είπε για διορισμό συγγενικών προσώπων
Σχολιάζοντας δημοσιεύματα περί συγγενικών προσώπων υπουργών και βουλευτών που βρίσκονται σε πίνακες και αφορούν υπαλλήλους της Βουλής, ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι τέτοια δημοσιεύματα δεν συμβάλλουν στο να αναδειχθεί η προσήλωση που έδειξε το Κοινοβούλιο στο σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων και πρόσθεσε ότι ο ίδιος ποτέ δεν έδωσε στοιχεία για προηγούμενους υπαλλήλους και για το πώς διορίστηκαν στο κοινοβούλιο.

«Μπορούν κάποιοι με πίνακες για τις συγγενείς και λοιπά να μιλούν, αλλά αυτά θεωρώ ότι δεν συμβάλλουν στο να γνωρίζουμε όλοι ακριβώς τη μεγάλη προσήλωση την οποία δείξαμε για το ευαίσθητο θέμα των εργασιακών σχέσεων μέσα στη Βουλή. Παραμένω εκεί στην κριτική μου γι’ αυτό το ζήτημα. Το να δημιουργούμε εντυπώσεις και πολιτικές αντιπαραθέσεις τουλάχιστον σε αυτό τον τομέα λειτουργίας της Βουλής με λίστες και ονόματα των εργαζομένων της Βουλής για μένα δεν είναι παραδεκτό και το αποκρούω απολύτως. Δεν το κάναμε ποτέ, δεν θα το κάνω τώρα, ούτε στο μέλλον. Για όλους τους υπαλλήλους της Βουλής τους οποίους τους βρήκαμε συνεργαστήκαμε και θα συνεργάζονται και οι επόμενοι. Γνωρίζουμε πολύ καλά πότε προσελήφθησαν, με ποιες διαδικασίες, από ποιους, και γνωρίζουμε τι βαθμούς συγγένειας είχαν και λοιπά. Όλα γίνονται για δημιουργία εντυπώσεων», είπε ο κ. Βούτσης.

«Δεν αισθάνομαι απολογούμενος για οτιδήποτε από αυτά τα οποία έχουν καταγραφεί σαν δήθεν τακτοποιήσεις και ορυμαγδός τακτοποιήσεων», ανέφερε επίσης ο πρόεδρος της Βουλής.

Οι προσλήψεις στο Ιδρυμα της Βουλής
Όσον αφορά προσλήψεις στο Ιδρυμα της Βουλής, ο κ. Βούτσης ανέφερε πως για πρώτη φορά μπήκε πλαφόν στον αριθμό των υπαλλήλων που θα εργάζεται εκεί και ότι οι προσλήψεις έγιναν για να καλυφθούν κενές θέσεις:

«Το κριτήριο της προέλευσης για τις κομματικές ταυτότητες δεν υπήρξε ούτε για μία στιγμή και για όσους ήταν ήδη στη Βουλή και για όσους προσετέθησαν για την λειτουργία επιμέρους υπηρεσιών. 68 ειδικούς φρουρούς τους βρήκαμε σε ένα ειδικό καθεστώς από το 2003 και με ομόφωνη απόφαση της Βουλής και χωρίς να γνωρίζουμε τα πιστεύω και την προέλευση του καθενός, θα ήταν αδιανόητο για μας, τους εντάξαμε κανονικά στις υπηρεσίες της Βουλής. Το ίδιο συνέβη και με το ίδρυμα της Βουλής όλα αυτά δημοσίως έχουν συζητηθεί. Έγινε συγκεκριμένο οργανόγραμμα, δεσμευθήκαμε δημοσίως ότι δεν θα εξαντληθεί αυτό το οργανόγραμμα και βάλαμε συγκεκριμένο πλαφόν ότι δεν θα ξεπερνούν οι εργαζόμενοι εκεί τους 38. Το οργανόγραμμα απαιτεί 50 υπαλλήλους και δεσμευθήκαμε για 38».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ