Εκκλησία

Ενώπιον των Ιεραρχών η παραίτηση Κιτίου

Με μια επιστολή η οποία έχει ετοιμασθεί και αναμένεται να παραδοθεί στα μέλη της Ιεράς Συνόδου, θα λάβει επίσημο χαρακτήρα η πρόθεση του Κιτίου Χρυσοστόμου να παραιτηθεί από τον Θρόνο της Μητροπόλεως. Όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν και δεν έχουν διαψευστεί, φέρουν τον εκ Λάρνακος Ιεράρχη να υποβάλλει και τυπικά την παραίτησή του, στην ετήσια Σύνοδο για τα οικονομικά των Μητροπόλεων και Σταυροπηγιακών Μονών την Τετάρτη.

Η παραίτηση Κιτίου θα ανοίξει τις διαδικασίες εκλογής νέου Μητροπολίτη, οι οποίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου. Στα σενάρια διαδοχής που έχουν ξεσπάσει, με την εμφάνιση των πρώτων πληροφοριών για οικειοθελή αποχώρηση του Ιεράρχη, επικρατέστερος εμφανίζεται ο Επίσκοπος Αρσινόης Νεκτάριος, γέννημα θρέμμα της Μητροπόλεως Κιτίου και εκ των στενών συνεργατών του Μητροπολίτη Κιτίου, προτού εκλεγεί παμψηφεί από την Ιερά Σύνοδο στο επισκοπικό αξίωμα.

Η επιστολή

Στην επιστολή παραίτησης, ο Κιτίου Χρυσόστομος θα αναφέρεται στην πολύχρονη Διακονία του στην Εκκλησία της Κύπρου κρίνοντας πως μετά από 46 συναπτά έτη, ήλθε ο καιρός να παραδώσει τη σκυτάλη σε νεότερο Ιεράρχη, προκειμένου να συνεχίσει το έργο του στη Μητρόπολη Κιτίου.

Πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν το περιεχόμενο της επιστολής υποστηρίζουν πως ο Κιτίου Χρυσόστομος δεν κάνει αναφορά στο όνομα του Νεκταρίου διότι δεν θα ήταν σωστό από εκκλησιαστικής απόψεως. Ωστόσο, ο Μητροπολίτης Κιτίου σε δυο τουλάχιστον περιπτώσεις εκφράσθηκε, δημοσίως, θετικά για τον Επίσκοπο Αρσινόης. Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα, ο Κιτίου δεν θα θέσει όρους ή προϋποθέσεις για την παραίτησή του, όπως να παραμείνει μέλος της Συνόδου ενώ θα είναι Σχολάζων Μητροπολίτης.

Η εκλογή

Εάν και εφόσον η επιστολή παραίτησης γίνει αποδεκτή από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, ο Θρόνος της Μητροπόλεως Κιτίου κηρύσσεται εν χηρεία με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ να ορίζεται τοποτηρητής μέχρι την εκλογή νέου Μητροπολίτη. Με βάση το νέο Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, οι διαδικασίες πλήρωσης του κενού θα ξεκινήσουν μετά την πάροδο του σαρανταημέρου.

Ωστόσο, εντός της Ιεράς Συνόδου υπάρχουν απόψεις για έναρξη των διαδικασιών πολύ πριν την εκπνοή των σαράντα ημερών. Η συγκεκριμένη περίοδος ορίζεται από το Καταστατικό ως περίοδος πένθους στην περίπτωση φυσικής απώλειας. Στην προκειμένη περίπτωση που αφορά παραίτηση, ενδεχομένως οι εκλογές να επισπευσθούν και να πραγματοποιηθούν ή πριν τις επετείους πραξικοπήματος και εισβολής ή μετά. Στην πρώτη φάση οι πιστοί της Μητροπόλεως Κιτίου στην προκειμένη περίπτωση, ψηφίζουν τον υποψήφιο της αρεσκείας του και στη συνέχεια η Ιερά Σύνοδος επιλέγει τον νέο Μητροπολίτη ανάμεσα από τους τρεις πρώτους.

Η ψήφος της ΙΣ

Η αποχώρηση Κιτίου και η εκλογή διαδόχου του θα επιφέρει διαφοροποιήσεις και εντός της Ιεράς Συνόδου. Με βάση πληροφορίες από εκκλησιαστικές πηγές, η εκλογή νέου Μητροπολίτη φαίνεται να προκαλεί μια μερική αναδιάταξη των ισορροπιών με την ομάδα του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ να ενισχύεται, τουλάχιστον κατά τρεις Ιεράρχες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως εάν ο Επίσκοπος Νεκτάριος είναι μέσα στο τριπρόσωπο που θα προκύψει κατά την πρώτη φάση εκλογής, η πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου θα τον επιλέξει ως νέο Μητροπολίτη. Η στάση που θα τηρήσει ο Μητροπολίτης Λεμεσού ενδεχομένως να συμπαρασύρει και την ομάδα του Μητροπολίτη Κύκκου, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την παμψηφεί εκλογή του Νεκταρίου.

Ένα δεύτερο ζήτημα του οποίου θα επιληφθεί η Ιερά Σύνοδος είναι αν ο νέος Μητροπολίτης είναι ο Επίσκοπος Νεκτάριος. Σε αυτή την περίπτωση το κενό που θα δημιουργηθεί στη Χωρεπισκοπή Αρσινόης, θα καλυφθεί από πρόσωπο που θα εισηγηθεί ο οικείος Μητροπολίτης Πάφου και θα ψηφιστεί από την Ιερά Σύνοδο.

kathimerini.com.cy

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ