Κόσμος

Ενίσχυση των αμυντικών δαπανών ανακοίνωσε η Μέρκελ εν μέσω πιέσεων από τον Τραμπ

Πέρσι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πίεσε τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες στον στόχο του 2% του ΑΕΠ διαμαρτυρόμενος ότι οι ΗΠΑ σηκώνουν το βάρος της συμμαχίας, ενώ άλλες χώρες δεν εκπληρώνουν το στόχο.

Σε ομιλία της με την ευκαιρία της Ημέρας Στρατού (Bundeswehr Day) η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι το Βερολίνο θα ενισχύσει τις αμυντικές δαπάνες την επόμενη χρονιά στο πλαίσιο της σταδιακής αύξησης που σημειώθηκε πρόσφατα.

«Είναι καλό που έχουμε αυξήσει τον προϋπολογισμό για τον στρατό προς όφελος της ασφάλειας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και τον επόμενο χρόνο» δήλωσε.

Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι η αύξηση του προϋπολογισμού θα επιτρέψει στον στρατό να αποκτήσει πιο σύγχρονο εξοπλισμό για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις τόσο εσωτερικά όσο και στο εξωτερικό. Η Μέρκελ ωστόσο δεν διευκρίνισε το ποσοστό της αύξησης για το 2020.

Η δήλωσή της έρχεται μετά την αναθέρμανση της διένεξης για τις αμυντικές δαπάνες εντός της νατοϊκής συμμαχίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επικρίνει συγκεκριμένα τη Γερμανία το 2018 ότι ξόδευε χρήματα σε «ρωσικό αέριο» αντί για να προστατεύσει τον στρατό από την υποτιθέμενη ρωσική απειλή. Επανέλαβε την κριτική του οτ 2019 δηλώνοντας ότι η Γερμανία «δεν πληρώνει το μερίδιο που της αναλογεί».

Η Γερμανία είχε ανακοινώσει σχέδια αύξησης των αμυντικών δαπανών κατά 1,35% το 2019 παρότι εξακολουθούσε να μην πληροί τη δέσμευση για το 2% του ΑΕΠ. Η χώρα ελπίζει να αυξήσει τις δαπάνες έως 1,5% του ΑΕΠ έως το 2023 παρά την απαίτηση του Τραμπ να το κάνει αυτό «τώρα».

Ο Τραμπ επίσης υποστήριξε ότι ακόμα πέντε συμμαχικές χώρες δεν πληρούν τη δέσμευση του 2%, ενώ οι ΗΠΑ καλύπτουν τη μερίδα του λέοντος για τις αμυντικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Φέρεται να απείλησε με απομάκρυνση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ αν δεν αλλάξει η κατάσταση.

Κατάφερε να πείσει σχεδόν όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες μετά την έκτακτη σύνοδο του περασμένου Ιουλίου παρότι κάποια μέλη σημείωσαν ότι θα πάρει κάποιο χρόνο για να φτάσουν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ