Πολιτική

«Εμφύλιος» υπουργών-βουλευτών: Μαλώνουν ποιος θα πρωτοφέρει στη βουλή τροπολογίες-ρουσφέτια! - Εικόνες ντροπής

Μαλλιά κουβάρια σε δημόσια θέα για τις τροπολογίες έχουν γίνει κυβέρνηση και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά την συζήτηση των νομοσχεδίων στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η τροπή που έχει πάρει η συζήτηση σε συνδυασμό με την απουσία της αντιπολίτευσης έχει δημιουργήσει συνθήκες που προσομοιάζουν με εκρηκτική συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Η φράση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελου πως το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να μην γίνει αποδεκτή καμία βουλευτική τροπολογία για όσο διάστημα παραμείνει ανοικτή η Βουλή προκάλεσε τρόμο και εκνευρισμό στα μέλη της Κο του ΣΥΡΙΖΑ που ήδη έχουν καταθέσει δεκάδες ρυθμίσεις και τοπικές εξυπηρετήσεις.

Ο κ.Φάμελλος δήλωσε στην Ολομέλεια της Βουλής ότι στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο η απόφαση που πάρθηκε είναι να μην γίνει δεκτή καμιά βουλευτική τροπολογία μέχρι την ημέρα που θα κλείσει η Βουλή για τις Εθνικές Εκλογές 2019.

«Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για να θωρακίσουμε την λειτουργία της Βουλής αυτή την ιδιότυπη περίοδο είναι να μην γίνει αποδεκτή καμιά βουλευτική τροπολογία. Δεν υπάρχει κανένα συνταγματικό ζήτημα για τη συνέχιση της λειτουργίας της Βουλής. Αν δεν γινόταν αυτή η συνεδρίαση θα ήταν παραβίαση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Η συζήτηση των συμβάσεων ξεκίνησε πριν τις ευρωεκλογές και έπρεπε να ολοκληρωθεί πριν κλείσει η Βουλή. Αυτό που ακολουθούμε είναι απολύτως ηθικό».

Αντιδράσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Η τοποθέτηση του κ. Φάμελου όμως προκάλεσε αντάρτικο από τους βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με οργισμένες αντιδράσεις. Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι ήθελαν να καταθέσουν τροπολογίες-ρουσφέτια προκειμένου να επανεκλεγούν στις περιφέρειές τους. Πρώτος το λόγο πήρε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας, ο οποίος ζήτησε να μην τρομοκρατείται η κυβέρνηση από τις φωνές της αντιπολίτευσης που καταγγέλλουν το σκάνδαλο με τη βροχή τροπολογιών της τελευταίας στιγμής.

Γεράσιμος Μπαλαούρας: «Είναι τροπολογίες που λύνουν πολλά κοινωνικά ζητήματα. Γιατί πρέπει να τρομοκρατηθούμε από τις φωνές της αντιπολίτευσης; Να κάνει μία επιλογή ο κ. Φάμελος και να δει ποιες από τις τροπολογίες λύνουν πολλά κοινωνικά προβλήματα. Εμείς είμαστε το όργανο που μπορεί να το αποφασίσει αυτή είναι η έκκληση προς την κυβέρνηση για τον κ. Φάμελο».
«Φωνές» για την απόφαση του υπουργικού και από την Θεοπεφτάτου

Την έντονη αντίδραση της διατύπωσε και η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου η οποία μέχρι τώρα έχει καταθέσει πέντε τροπολογίες, κυρίως για την εκλογική της περιφέρεια, με ρουσφέτια. «Όσο είναι σε εξέλιξη το κοινοβουλευτικό έργο νομίζω ότι έχουν δικαίωμα και υποχρέωση οι βουλευτές να καταθέτουν τις προτάσεις τους στην κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να λέμε συλλήβδην ότι δεν θα γίνουν δεκτές οι τροπολογίες των βουλευτών παρά μόνο των υπουργών. Δεν είναι ούτε φωτογραφικές ούτε ρουσφετολογικές οι τροπολογίες μας, παράκληση να τις δείτε σωστά.»
Βαγιονάκη: Είναι δικαίωμα των βουλευτών

Στο ίδιο μήκος ήταν και τοποθέτηση της βουλευτού Βάλιας Βαγιονάκη. «Οι βουλευτές έχουν το δικαίωμα όπως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις να καταθέτουμε προτάσεις και τροπολογίες. Νομίζω ότι πρέπει να γίνει αποδεκτό αυτό από τη μεριά της κυβέρνησης αυτό είναι δημοκρατικό καθήκον μας».
Ο Σιμολέρης υποστήριξε την απόφαση του υπουργικού

Σε διαφορετική λογική ήταν η αντίδραση του βουλευτή Χρήστο Σιμορέλη, ο οποίος προφανώς γνωρίζοντας την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου δεν κατέθεσε τροπολογίες και τώρα αιφνιδιάστηκε από το αντάρτικο των συνάδελφων των βουλευτών. «Από χθες ξέραμε ότι δεν θα γίνονταν δεκτές τροπολογίες βουλευτών και τώρα προκαλείται ένα θέμα αν κάποιες γίνουν δεκτές».
Τρεις υπουργικές τροπολογίες έχουν ήδη κατατεθεί

Ωστόσο από την ώρα που ξεκίνησε σήμερα η συνεδρίαση της Ολομέλειας κατατέθηκαν τρεις νέες υπουργικές τροπολογίες.

Η πρώτη αφορά αποσπάσεις υπαλλήλων, οι οποίες είχαν διενεργηθεί στο πλαίσιο του ενιαίου συστήματος κινητικότητας, μετατάξεις δημοτικών αστυνομικών οι οποίοι είχαν μεταταγεί σε καταστήματα κράτησης και επιστρέφουν στις υπηρεσίες της δημοτικής αστυνομίας, παράταση για έξι επιπλέον μήνες της διάρκεια σύμβασης του προσωπικού που παρέχει υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης σε υπουργεία, εποπτευόμενους φορείς και ανεξάρτητες αρχές.

Η δεύτερη αφορά την υποβολή αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου δασικών χαρτών.
Η τρίτη αφορά θέματα σχετικά με την χωροθέτηση νέων κτιρίων του ελληνικού κέντρο θαλάσσιων ερευνών.

Χαρίτσης: Εντός συνταγματικής τάξης η απόφαση του πρωθυπουργού

Ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης που έλαβε λίγο αργότερα το λόγο αναφέρθηκε στο χρόνο διενέργειας των εκλογών και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός κινείται στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης και της νομιμότητας για την επιλογή του να επισκεφθεί την επόμενη Δευτέρα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ζητήσει την διάλυση της βουλής.

Λοβέρδος και Κανέλλη κατήγγειλαν την πρακτική της κυβέρνησης

Νωρίτερα ο Ανδρέας Λοβέρδος και η Λιάνα Κανέλλη κατήγγειλαν την πρακτική της κυβέρνησης για παράταση της λειτουργίας της βουλής και αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.

Ανδρέας Λοβέρδος: «Κάνετε αυτή την μεθόδευση, κρατάτε την Βουλή ανοιχτή, φέρνετε τέτοια θέματα δήθεν συγκινημένοι και από την άλλη πλευρά φέρνετε και τροπολογίες.

Είναι ανοίκειος κοινοβουλευτικά ο τρόπος που έχετε επιλέξει, είναι ανεπανάληπτο αυτό που γίνεται και ο πρόεδρος της Βουλής έχει ευθύνη που επιτρέπει να κάνετε αυτά που κάνετε.

Αν θεωρείτε ότι μέσα από εξυπηρετήσεις και ρουσφέτια που έρχονται στο παρά ένα θα πάρετε επιπλέον ψήφους, αυτό το καταγγέλλουμε.

Είναι ανοίκεια όλα αυτά προσβάλλουν το κοινοβουλευτικό ήθος της χώρας δεν έχουν γίνει ποτέ, ο ίδιος ο κ. Βούτσης το χαρακτήρισε ιδιότυπα κι εμείς αυτή την ιδιοτυπία δεν την δεχόμαστε και την αποκαλούμε παραβίαση του κοινοβουλευτικού ήθους και του Συντάγματος».

Πάντως μέχρι και πριν την τοποθέτηση του κ. Φάμελου οι τροπολογίες-ρουσφέτια που κατατέθηκαν χθες και σήμερα από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έφτασαν τους 15.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ