Οπλικά συστήματα

Συνεχίζεται η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων σε βάση των ΗΠΑ - Περιπλέκεται η κατάσταση με τα F-35

Μεγάλη σύγχυση φέρεται να επικρατεί στις ΗΠΑ με το θέμα των Τούρκων πιλότων των F-35, καθώς το  αμυντικό portal  Defense News, αναφέρει ότι συνεχίζεται η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων στα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στη βάση Eglin.

Περίπου 28 από τους 42 Τούρκους πιλότους  θα ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους πριν από την 31η Ιουλίου, προθεσμία που έθεσε το Πεντάγωνο την περασμένη εβδομάδα για την πλήρη αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35, αν και εφόσον η Άγκυρα προχωρήσει στην παραλαβή των S -400 σύμφωνα με το portal.

Ο Αμερικανός ανώτατος αξιωματικός Τόντ Καντέρμπερι την περασμένη εβδομάδα έδωσε τέλος στην εκπαίδευση τεσσάρων Τούρκων πιλότων και τεχνικών που εκπαιδεύονταν στην βάση Luka, διακόπτοντας την πρόσβασή τους σε  διαβαθμισμένες πληροφορίες.

Το αρχικό σχέδιο του Αμερικανού ΥΠΑΜ  θα επέτρεπε στους Τούρκους πιλότους  να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους στις αμερικανικές αεροπορικές βάσεις, αλλά το Πεντάγωνο επέλεξε να διακόψει την εκπαίδευση τους λόγω ανησυχιών σχετικά με την πρόσβαση τους σε ευαίσθητες πληροφορίες.

«Δεν έχουμε καμία ανησυχία για τους τελειόφοιτους πιλότους και τεχνικούς που τελειώνουν την εκπαίδευσή τους, καθώς όλα όσα έκαναν εδώ αφορούν βασικές γνώσεις για το αεροσκάφος.

Όλοι οι σημερινοί εκπαιδευόμενοι προγραμματίζονται να αποφοιτήσουν στις 24 και 27 Ιουλίου και η τουρκική ομάδα θα αποχωρήσει στις 29 Ιουλίου», είπε ο Stephens αφήνοντας πολλά ερωτηματικά για τις  διαβαθμισμένες γνώσεις των Τούρκων επί του αεροσκάφους.

«Η Τουρκία έχει ακόμα τη δυνατότητα να αλλάξει πορεία. Εάν η Άγκυρα δεν δεχτεί την παράδοση των S-400, θα συνεχίσουμε την εκπαίδευση των Τούρκων αξιωματικών και Υπαξ/κων επανερχόμενοι  στις κανονικές δραστηριότητες του προγράμματος F-35», δήλωσε αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Η Τουρκία όμως και ο Ερντογάν επιμένουν ότι θα παραλάβουν τους ρωσικούς πυραύλους κανονικά και θα   τοποθετήσουν σύμφωνα με νέα δεδομένα, μία συστοιχία στα μικρασιατικά παράλια και μία στο Ακούγιου για ευνόητους λόγους.

Χθες σύμφωνα με άρθρο μας , αναφέραμε ότι Colpo grosso φέρεται να ετοιμάζει ο Αμερικανός πρόεδρος για να μην παραδοθούν τελικά οι S-400 στην Τουρκία, ώστε να είναι και ο ίδιος εντάξει με την απόφαση της Γερουσίας και τους Αμερικανούς πολίτες.   

Η Μόσχα σε αυτό εγχείρημα έγινε και πάλι αναγκαία για την επίλυση των προβλημάτων της  Ουάσινγκτον, αναφέρει έγκυρο ρωσικό αμυντικό portal, για την ύστατη  προσπάθεια των ΗΠΑ διακοπής της παραλαβής των ρωσικών πυραύλων στην Άγκυρα , αποτελώντας ένα θέμα που έχει προκαλέσει τριγμούς μέσα και στο ίδιο το ΝΑΤΟ.

Πηγή του portal κοντά στη στρατιωτική ηγεσία της ρωσικής ομοσπονδίας, αναφέρει ότι μόλις πριν μερικές ημέρες είχαμε μια σοβαρότατη απόπειρα αξιωματούχων της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών να έρθουν σε επαφή με την ρωσική  πλευρά στη Μόσχα.

Οι Αμερικανοί φέρονται να ζήτησαν από τους Ρώσους, αν δεν είναι σε θέση να δεχθούν να αντικατασταθούν οι πύραυλοι S-400 με τους Patriot, τουλάχιστον το Κρεμλίνο να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας με τέτοιο τρόπο ώστε η Άγκυρα να αρνηθεί να τους αγοράσει.

Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε και μάλιστα εξετάστηκε υπό το πρίσμα της άρσης μέρους των κυρώσεων των ΗΠΑ-ΕΕ προς την Ρωσία.

Σύμφωνα με την πηγή, το όλο θέμα φέρεται να έχει αναλάβει ο ίδιος ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, διότι η επιστροφή της Τουρκίας στη σφαίρα επιρροής των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα για την φήμη του και τα σχέδια των ΗΠΑ στην ΝΑ Μεσόγειο .

Ως επιβεβαίωση των καλών τους προθέσεων τους,  οι Ηνωμένες Πολιτείες θα άρουν τις κυρώσεις σε ορισμένες ρωσικές αμυντικές εταιρείες, παρά το γεγονός οι Ρώσοι επικεφαλής των εταιρειών αυτών εξακολουθούν να είναι άτομα στα οποία έχουν επιβληθεί περιορισμοί από πολλά κράτη.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης