Ελληνοτουρκικά

Εκτός ελέγχου ο Ερντογάν: «Στις γεωτρήσεις και στο μοίρασμα η αρχή μας είναι το win-win»

Νέες προκλητικές δηλώσεις έκανε ο Ρ. Τ. Ερντογάν πριν λίγα λεπτά. 

Στην παραδοχή πως προς το παρόν δεν έχουν βρεθεί υδρογονάνθρακες στις περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ που έχουν πραγματοποιηθεί τουρκικές γεωτρήσεις προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε δηλώσεις του πριν αναχωρήσει για τη σύνοδο των G20 στην Οσακα, ο τούρκος πρόεδρος έριξε τους τόνους αν και επέμεινε στις προκλητικές απαιτήσεις της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο.

«Οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα. Τι δικαιώματα έχουν οι Αμερικάνοι;», διερωτήθηκε και σχολιάζοντας το νομοσχέδιο που πέρασε η Γερουσία των ΗΠΑ για την παρακολούθηση της τουρκικής δραστηριότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε: «Γιατί πήρε το Κογκρέσο αυτή την απόφαση; Έχουμε δικαιώματα [στην περιοχή] γιατί είμαστε εγγυητές, θα εγγυηθούμε την ασφάλεια της Β. Κύπρου έναντι κάθε επίθεσης. Πάντα λέω: Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να μιλάει γιατί είναι εγγυήτρια. Και η Βρετανία το ίδιο».

Ως προς το ζήτημα των γεωτρήσεων, ο Ερντογάν παραδέχτηκε πως δεν βρέθηκαν υδρογονάνθρακες μέχρι στιγμής.

«Στους πόρους που υπάρχουν εκεί έχουν ίσα δικαιώματα όσοι ζουν στην Κύπρο. Όμως αν πείτε πως αυτό θα το κάνουμε υπό τον έλεγχο της νότιας Κύπρου [σ.σ. Κυπριακής Δημοκρατίας] αυτό δεν μπορούμε να το εγκρίνουμε. Η νότια πλευρά με την βόρεια θα κάτσουν σε ένα τραπέζι και θα αποφασίσουν τη διανομή αν και δεν έχει βρεθεί κάτι. Συνεχίζονται οι γεωτρήσεις. Εμείς ενεργοποιήσαμε τις γεωτρήσεις. Τώρα κατάλαβαν πως είμαστε σοβαροί. Βέβαια εμείς ξέρουμε να μοιραστούμε. Η αρχή μας είναι το win-win».

Είναι σαφές πως ο πρόεδρος της Τουρκίας τοποθετήθηκε σε πιο ήπιο τόνο έπειτα από τα όσα προκλητικά είχε δηλώσει χθες, Τρίτη, αναφερόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Διαθέτουμε τέσσερα πλοία στην περιοχή και έχουμε λάβει τα μέτρα μας. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας λέει μόνος του κάποια πράγματα. Οτιδήποτε και να πει ο ίδιος εμείς έχουμε δικαιώματα εκεί. Στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, τα πλοία ερευνών και γεωτρήσεών μας θα συνεχίσουν τις έρευνες. Έχουμε πάρει και θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα».

Στον Ερντογάν είχε απαντήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προειδοποιώντας «πρέπει να σταματήσουν εδώ οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου γιατί θα υπάρξει σοβαρό τίμημα ως προς την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία, αλλά και στις ευρωτουρκικές σχέσεις».

«Μιλάω έχοντας στο πλευρό μου την ΕΕ, τη μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας και όλες τις χώρες που σέβονται το διεθνές δίκαιο. Δεν έχει κανένα νόημα η τακτική της κλιμάκωσης. Δεν είναι ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας να επιχειρεί κάποιος άγονες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ μιας χώρας που δεν έχει δυνατότητα αποτροπής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Αντίστοιχο μήνυμα, έστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος τόνισε: «Η Ελλάδα και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα επιβάλλουν, όπως έχουμε χρέος ως μέλος της Διεθνούς Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι πάντων».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ