Κόσμος

Ανάφλεξη στη Συρία: Τουλάχιστον 28 νεκροί τζιχαντιστές σε βομβαρδισμούς - Β. Πούτιν: "Θα εξολοθρεύσουμε τους τρομοκράτες στην Ιντλίμπ"

Του Ειδικού Συνεργάτη

Ξανά στο επίκεντρο των εξελίξεων η Συρία στην οποία δρουν πολλές «αντίρροπες» δυνάμεις, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και μεγάλης έκτασης πολεμική σύρραξη με καταιγιστικά αποτελέσματα για ολόκληρη την περιοχή.   

Ξεκινάμε με τον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν ο οποίος επισκέφθηκε την πρωτεύουσα του Κιργιζιστάν σήμερα Παρασκευή για να παραστεί στη διάσκεψη κορυφής των χωρών του συνασπισμού SCO.

Στην ομιλία του Πούτιν στη σύνοδο κορυφής, ο Ρώσος ηγέτης τόνισε την επιτυχία της χώρας του στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο εσωτερικό της Συρίας.

«Έχουμε επιτύχει πραγματικά αποτελέσματα στον πόλεμο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας στη Συρία και οι τρομοκράτες έχουν νικηθεί χάρη στη συνολική βοήθεια της Ρωσίας, στη νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας.

Η διαδικασία πολιτικής διευθέτησης προχωρά και η συνταγματική επιτροπή βρίσκεται στη διαδικασία σύστασης επιτροπής», δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι η προτεραιότητα τώρα είναι να διασφαλιστεί η πλήρης εξάλειψη των τρομοκρατικών κέντρων που εξακολουθούν να βρίσκονται στη Συρία, κυρίως στην πόλη Ιντλίμπ (φιλότουρκοι τζιχαντιστές).

Μιλάμε για μία σοβαρότατη εξέλιξη η οποία αφορά τις σχέσεις Μόσχας και Άγκυρας για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα όπως η πόλη του Ιντλίμπ.

Ο ρωσικός στρατός βοηθά επί του παρόντος βοηθά τις συριακές ένοπλες Δυνάμεις στη συνεχιζόμενη μάχη τους εναντίον των τζιχαντιστών και άλλων ομάδων ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία στις βορειοδυτικές επαρχίες Λαττάκεια, Χάμα και Ιντλίμπ.

https://youtu.be/3ue7whiee6Q

Μάλιστα παρουσιάστηκε και ένα εντυπωσιακό βίντεο ρωσικής αεροπορικής επιδρομής κατά τζιχαντιστών με βόμβα KAB-1500LG . Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από βομβαρδιστικό Su-34.

Το πλάνο δείχνει δεκάδες ισλαμιστές μαχητές που έχουν συγκεντρωθεί στο έδαφος και παρατηρούν έντρομοι ρωσικό αεροσκάφος, ενώ στην συνέχεια προσπαθούν να κρυφτούν σε καταφύγιο, αλλά η βόμβα πέφτει κατευθείαν πάνω τους.

Η κατευθυνόμενη βόμβα KAB-1500LG διαθέτει σύστημα λέιζερ και γυροσκόπιο και είναι ικανή να «τρυπήσει» μέχρι τρία μέτρα οπλισμένου σκυροδέματος ή μέχρι 20 μέτρα έδαφος.

Η ακρίβεια του χτυπήματος όταν πέσει από ύψος έως και 8 χλμ είναι 4 μ. Οι κύριοι φορείς της κατευθυνόμενης βόμβας KAB-1500LG είναι τα αεροσκάφη Su-24M, Su-34 και Su-35.

Σε νέες αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία προχώρησαν συριακές και ρωσικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 28 άτομα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συρίας.

Η επίθεση έγινε παρά την εκεχειρία που έχει ανακοινώσει η Μόσχα.

Οι υπόλοιποι 21 νεκροί, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, είναι αντάρτες και τζιχαντιστές που σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές των συριακών και των ρωσικών δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου ανέφερε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει στους εχθρούς (Ιρανούς) να δημιουργήσουν στρατιωτικές βάσεις στην Συρία, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, προμηνύοντας νέες αεροπορικές επιδρομές κατά των Ιρανών.

Σε μια σπάνια προφανή αναγνώριση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Συρία, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις άμυνας εργάζονται συστηματικά για να εμποδίσουν τους εχθρούς του Τελ Αβίβ να αποκτήσουν έδαφος κοντά στα σύνορα.

«Αντιμετωπίζουμε επιθέσεις και εξαναγκαζόμαστε σε κάθε επίθεση να απαντάμε. Αλλά δεν αναλαμβάνουμε μόνο δράση μετά το γεγονός, αλλά αρνούμαστε και τις δυνατότητες του εχθρού πριν από το γεγονός. Με συστηματικό και συνεπή τρόπο, προσπαθούμε να εμποδίσουμε τον εχθρό να δημιουργήσει βάσεις εναντίον μας στην περιοχή μας», δήλωσε ο Νετανιάχου, μιλώντας σε εκδήλωση, σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel.

Την Τετάρτη το πρωί, η συριακή αεράμυνα ανακοίνωσε ότι «αρκετοί» ισραηλινοί πύραυλοι καταγράφηκαν στην επαρχία Ντάρα.

Αργότερα το Αραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Συρίας ανακοίνωσε ότι ο ισραηλινός στρατός διεξήγαγε "ηλεκτρονικό πόλεμο" εναντίον των συριακών δυνάμεων για να προσπαθήσει να καταστείλει την λειτουργία των εγκαταστάσεων ραντάρ της συριακής αεροπορικής άμυνας.

Πληροφορίες σχετικά με τυχόν απώλειες δεν έχουν ακόμη αναφερθεί.

Το Τελ Αβίβ παραδέχθηκε ουσιαστικά ότι πραγματοποίησε εκατοντάδες αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Συρίας τα τελευταία χρόνια και ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις αυτές αποσκοπούσαν στην αντιμετώπιση της ιρανικής παρουσίας στη χώρα.

Η Δαμασκός καταδίκασε τις επιθέσεις ως καταφανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και κατηγόρησε το Ισραήλ για την παροχή βοήθειας στους τζιχαντιστές στην προσπάθεια τους να καταστρέψουν τον συριακό στρατό.

Όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα εντός του συριακού εδάφους το οποίο με την σειρά του μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη σύρραξη.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ