Κόσμος

Εκλογές Κωνσταντινούπολης: Ολη η χώρα έβλεπε το debate – Τι είπαν Γιλντιρίμ και Ιμάμογλου

Από 7 κανάλια μεταδίδονταν το εκλογικό debate για την εκλογή του νέου Δημάρχου στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ των Μπιναλί Γιλντιρίμ και Εκρέμ Ιμάμογλου.

Μετά την αρχική ήττα του Γιλντιρίμ, η κυβέρνηση αμφισβήτησε το αποτέλεσμα και η πόλη οδηγείται σε δεύτερο γύρο εκλογών. Το βράδυ της Κυριακής οι δύο αντίπαλοι βρέθηκαν για πρώτη φορά αντιμέτωποι σε ένα debate, το οποίο υπολογίζεται ότι παρακολούθησαν εκατομμύρια Τούρκων πολιτών. Ακόμη και τα καφέ, αλλά και το κάθε μαγαζί στη πόλη, δεν έδειχνε τίποτε άλλο, πέρα από την «μονομαχία» των δυο αντιπάλων στις εκλογές της 23ης Ιουνίου.

Αυτό ήταν και το πρώτο debate που γίνεται στην χώρα μετά από 17 ολόκληρα χρόνια και όπως είναι λογικό, μονοπώλησε το ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο Ιμάμογλου εξακολουθεί να έχει την εκτίμηση του κόσμου και υπολογίζεται ότι θα κερδίσει τον δεύτερο γύρο. Στον πρώτο μετρήθηκαν 13.000 ψήφοι παραπάνω, όμως το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε δεύτερο γύρο, μετά την προσφυγή του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν.

Debate: Αλληλοκατηγορίες για «κλοπή»
Οι δύο αντίπαλοι ανήμερα της μέρας του πατέρα, αφού αντάλλαξαν δώρα, άρχισαν να κατηγορούν ο ένας τον άλλον. Ο κ. Γιλντιρίμ είπε πως έχει γίνει κλοπή στο εκλογικό αποτέλεσμα και ότι θα είχε κερδίσει, αλλά αντίπαλοι είχαν μπλοκάρει ψήφους του. Την ίδια ώρα ο κ. Ιμάμογλου, κατηγόρησε τον Γιλντιρίμ για συκοφαντίες, που το ίδιο το δικαστήριο απέρριψε. Είπε μάλιστα πως ο Γιλντιρίμ πανηγύριζε λέγοντας πως έχει κερδίσει τις εκλογές, όταν το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το αντίθετο.

Η τελευταία φορά που έγινε debate στη Τουρκία ήταν το 2002, όταν ο Ερντογάν έβαζε υποψηφιότητα για πρωθυπουργός της χώρας. Από τότε δεν έγινε κάτι παρόμοιο μέχρι σήμερα. Πολλοί θεωρούν πως ο Γιλντιρίμ θα χάσει και αυτό τον γύρο των εκλογών, κάτι που αναλυτές εκτιμούν πως έχει να κάνει με το γεγονός ότι το κόμμα του Ερντογάν στη κυβέρνηση, έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην τσέπη των πολιτών. Και ως εκπρόσωπος του κόμματος ο Γιλντιρίμ, χάνει έδαφος από τον Ιμάμογλου, που έχει την στήριξη κι άλλων κομμάτων.

Και οι δύο υποψήφιοι πάντως στο debate προσπάθησαν να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα που θα αντιμετωπίσει την κρίση στη πόλη, με την φτώχεια και την ανεργία. Ο Γιλντιρίμ επικεντρώθηκε κυρίως στο τι έχει κάνει η κυβέρνηση Ερντογάν όλα αυτά τα χρόνια, στο δίωρο debate των δύο πολιτικών αντιπάλων. Πάντως έχει σχολιαστεί αρνητικά το γεγονός ότι ο Γιλντιρίμ προσπαθούσε συχνά να διακόψει τον Ιμάμογλου όταν μιλούσε, αλλά στο τέλος οι δύο αντίπαλοι έκλεισαν με αστεία και χαμόγελα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πάντως, δύσκολα μετά από αυτό το debate, θα αλλάξει κάτι στο εκλογικό αποτέλεσμα, όπως γράφουν τα ξένα ΜΜΕ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ