Υγεία

Διατήρηση αφορολόγητου: «Τρύπα» 466 εκατ. που θα πληρώσει πάλι η μεσαία τάξη

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά του να διατηρήσει το αφορολόγητο εκεί που είναι σήμερα, θα δημιουργήσει μία μεγάλη οικονομική τρύπα, την οποία, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια, αναγκάζεται να πληρώσει ο μέσος Έλληνας φορολογούμενος. 

Δημοσιονομική «τρύπα» 466 εκατ. ευρώ προκαλεί η διατήρηση του αφορολόγητου ορίου το 2020, παρά την κατάργηση των αντιμέτρων που είχαν θεσπιστεί για το 2020. Με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες και ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή, καταργούνται οι διατάξεις των άρθρων 10, 11, 12 και 13 του νόμου 4472/2017, τα οποία προέβλεπαν:

• Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις. Με βάση τη διάταξη θα παραμείνει στα 8.636 ευρώ, δηλαδή δεν αλλάζει η φορολογία για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους για τα εισοδήματα του 2020.

• Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% όταν δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ.

• Τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή από 22% στο 20%.

• Τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από την κατάργηση της μείωσης της έκπτωσης φόρου επί του εισοδήματος οι απώλειες εσόδων ανέρχονται για το 2020 σε 1,92 δισ. ευρώ, ενώ από την κατάργηση φορολογικών αντιμέτρων δημιουργείται όφελος 1,454 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για το 2020 πρέπει να καλυφθεί κενό ύψους 466 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2021 το κενό που αφήνουν οι καταργούμενες διατάξεις ανέρχεται στο ποσό των 239 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η «τρύπα» θα μπορούσε να φθάσει για το 2020 στο 1,454 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει η Καθημερινή, καθώς αρκετά από τα κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν χθες ότι θα πρέπει να διατηρηθούν τα αντίμετρα. Πάντως, επικράτησε η στοιχειώδης σύνεση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση διατηρούσε τα αντίμετρα, το Eurogroup της 13ης Ιουνίου θα αποκτούσε μεγάλο ενδιαφέρον, αναφέρουν με νόημα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, που ήδη βέβαια περιμένουν τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών για τα μέτρα που θεσπίστηκαν το 2019, τις υποσχέσεις του 2020 αλλά και τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων.

Από το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι η συζήτηση περί κατάργησης και των αντιμέτρων που είχαν ψηφιστεί μαζί με το αφορολόγητο το 2017 είναι «περί όνου σκιάς». Και αυτό διότι, σύμφωνα με το Μαξίμου, η μεγάλη πλειοψηφία των αντιμέτρων για το 2019 και το 2020 ήδη έχουν ψηφιστεί και εφαρμόζονται (σταδιακή μείωση φόρου επιχειρήσεων από το 29% στο 25% σε βάθος τετραετίας – για φέτος έχει πέσει στο 28%,  μείωση του ΕΝΦΙΑ, επιδότηση ενοικίου, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών, ενίσχυση ειδικής αγωγής και Βοήθεια στο Σπίτι μέσω μόνιμων προσλήψεων), ενώ όσα εκ των αντιμέτρων δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα, έχουν εξαγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό πριν από τις ευρωεκλογές και προγραμματίζεται να υλοποιηθούν κανονικά από 1.1.2020 εφόσον είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ (μηδενισμός της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι τις 20.000 ευρώ και μείωση του συντελεστή για τα εισοδήματα από 20.000 ευρώ και πάνω, περαιτέρω μεσοσταθμική μείωση ακόμα 20% στον ΕΝΦΙΑ).

Πάντως, από τη διατήρηση του αφορολογήτου χαμένοι είναι οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 24.000 ευρώ. Στην περίπτωση που εφαρμόζονταν τα μέτρα αυτά το επόμενο έτος οι φορoλογούμενοι με εισοδήματα άνω των 24.000 ευρώ θα πλήρωναν μικρότερο φόρο από 50 ευρώ έως 700 ευρώ. Η μείωση αυτή θα προέκυπτε όχι μόνο από αλλαγή του πρώτου φορολογικού συντελεστή (στο 20%) αλλά και της νέας ευνοϊκότερης κλίμακας για τον υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης. Στους χαμένους είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι θα φορολογούνταν με συντελεστή 20% αντί για 22%.

Αντίθετα στους κερδισμένους είναι τα χαμηλά εισοδήματα. Για παράδειγμα, φορολογούμενος άγαμος με ετήσιο εισόδημα 8.500 σήμερα δεν πληρώνει φόρο στο ελληνικό Δημόσιο, καθώς καλύπτεται από το αφορολόγητο όριο. Με τη μείωσή του στα 5.685 ευρώ ο φόρος έφθανε το 2020 στα 450 ευρώ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...