Κύπρος

Δεύτερη επιστολή Αναστασιάδη σε Γκουτέρες για την Αμμόχωστο

Την ύπαρξη και δεύτερης καταγγελτικής επιστολής προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αυτή τη φορά για τις προθέσεις που εκφράστηκαν στα κατεχόμενα και την Τουρκία προς την κατεύθυνση του ανοίγματος της περίκλειστης Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο του ψευδοκράτους, επιβεβαίωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η εν λόγω επιστολή στάληκε στις 26 Ιουνίου προς τον Αντόνιο Γκουτέρες με κοινοποίηση στα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επιστολή του κάνει λόγο για «λεπτή συγκυρία», επαναφέροντας και τα όσα σημειώνει στην άλλη επιστολή που προσφάτως έστειλε στον ΓΓ σε σχέση με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν στην προοπτική επανέναρξης συνομιλιών.

Ιδιαίτερα για το θέμα της πρόθεσης του ψευδοκράτους για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος κάνει αναφορά στην τελευταία δέσμη Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην οποία περιλαμβάνεται πρόταση για σύσταση δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής με τη συμμετοχή ξένων εμπειρογνωμόνων με σκοπό να ετοιμαστεί μελέτη για την ανοικοδόμηση της πόλης. Υπογραμμίζει τα όσα προνοούν τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της, τονίζοντας πως αυτές οι κινήσεις αποτελούν μέρος του «σχεδίου Β» που δημοσίως η Τουρκία αναφέρθηκε μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα.

alphanews.live

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές