Περιβάλλον

Γνωρίζετε γιατί… τα σμήνη πουλιών πετούν σε σχηματισμό V;

Είναι γνωστό πως τα σμήνη των πτηνών πετούν σε σχηματισμό V ειδικά όταν πρόκειται για μακρινά ταξίδια. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό έχει να κάνει με τους νόμους της φυσικής, λένε οι επιστήμονες, καθώς γίνεται καθαρά για εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο τρόπος με τον οποίο ο αέρας περνά από τα φτερά των πουλιών δημιουργεί μια μικρή αεροδυναμική ανυψωτική δύναμη πίσω από το καθένα, διευκολύνοντας τις πτητικές επιδόσεις. Γι’ αυτό κάθε πουλί πετά ελαφρώς ψηλότερα από αυτό που προηγείται.

Το 2001, Γάλλοι επιστήμονες μέτρησαν τους καρδιακούς παλμούς πελεκάνων που είχαν εκπαιδευτεί να πετούν πίσω από ένα πλοίο ή ένα αεροπλάνο. Οι μετρήσεις κατέδειξαν πως τα πουλιά σε σχηματισμό V καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.

Όπως διαπίστωσαν, αυτά χτυπούσαν με πιο αργό ρυθμό τις φτερούγες τους, εκμεταλλευόμενα την αιώρησή τους.

Ένα πουλί που θα απομακρυνθεί από τον σχηματισμό, θα υποστεί μεγαλύτερη αντίσταση από τον αέρα. Μάλιστα, αν και ο χώρος ανάμεσα στα δύο σκέλη του V αποτελεί πλεονεκτική θέση, το σμήνος δεν ανέχεται τα πουλιά που θα προσπαθήσουν να εισχωρήσουν εκεί.

Οι ορνιθολόγοι έχουν αντιληφθεί πως οι μόνιμοι κρωγμοί από τα πουλιά που βρίσκονται πίσω προς αυτά που προηγούνται, πρέπει να ερμηνευθούν ως ανάγκη εκδίωξης των «λαθρεπιβατών».

Ένας άλλος λόγος, είναι ο έλεγχος του ενός από το άλλο, καθώς η θέση κάθε πουλιού στο σχηματισμό αντιπροσωπεύει και την αντίστοιχη στην ιεραρχία της ομάδας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ