Πατριαρχεία

"Βόμβα" στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων από δικαστική απόφαση για την περίοδο Ειρηναίου

Δικαστήριο στην Ιερουσαλήμ απέρριψε τις εκκλησιαστικές αιτιάσεις για τις πωλήσεις γης που οδήγησαν στην απομάκρυνση του Πατριάρχη Ειρηναίου το 2005!

Ένα σκάνδαλο για τις πωλήσεις γης έπληξε την ΕλληνΟρθόδοξη Εκκλησία της Ιερουσαλήμ το χρονικό διάστημα 2004-2005, οδηγώντας τελικά στην απομάκρυνση του Πατριάρχη Ειρηναίου και την αντικατάστασή του από τον σημερινό Πατριάρχη Θεόφιλο .

15 χρόνια αργότερα, οι ίδιες πωλήσεις γης επιστρέφουν στην επικαιρότητα, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε την έκκληση της Εκκλησίας για τις πωλήσεις τριών ακινήτων στην Παλιά Πόλη τη Δευτέρα. Ο δικαστής Alex Stein και οι δικαστές Yitzhak Amit και Yael Vilner αποφάσισαν ότι οι πωλήσεις μέσω του εβραϊκού οργανισμού Ateret Cohanim ήταν απολύτως νόμιμες και ενέκριναν τη μεταφορά των κτιρίων στον οργανισμό, αναφέρει η Jerusalem Post.

Οι εν λόγω ιδιοκτησίες είναι το ξενοδοχείο Petra, μισθωμένο για 99 χρόνια στα 500.000 δολάρια, το Imperial Hotel, μισθωμένο για $ 1.25 εκατομμύρια, και το Beit Azmiya, που πωλήθηκε για $ 55.000. Πωλήθηκαν σε τρεις διαφορετικές ξένες εταιρείες ακινήτων με τον Ateret Cohanim, που ασχολείται με την αγορά αραβικής ιδιοκτησίας στην ανατολική Ιερουσαλήμ,  να εντοπίζει τα περιουσιακά στοιχεία και διαπραγματευόμενος για την αγορά τους, αναφέρει η JP.

Εκείνη την εποχή, ο Πατριάρχης Ειρηναίος αρνήθηκε αρχικά τη γνώση των πωλήσεων ισχυριζόμενος ότι ήταν άκυρες, αν και αργότερα δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν έργο του Νικόλαου Παπαδήμα, του διευθυντή οικονομικών της Εκκλησίας, χωρίς την εξουσιοδότηση της Εκκλησίας. Υποστηρίχθηκε επίσης ότι ο Παπαδημάς ​​είχε δωροδοκηθεί από τον Ateret Cohanim για να πουλήσει τα οικόπεδα πολύ πιο κάτω από την αγοραία αξία τους.

Οι πωλήσεις αποκαλύφθηκαν το 2005 και ο Πατριάρχης Ειρηναίος καθαιρέθηκε από το αξίωμά του από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και από μια πανορθόδοξη σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη. Ο αντικαταστάτης του, Πατριάρχης Θεόφιλος αμφισβήτησε τις πωλήσεις και κατέθεσε το θέμα στο Επαρχιακό Δικαστήριο, όπου απορρίφθηκε με βάση το ότι ο Πατριάρχης Ειρηναίος είχε την εξουσιοδότηση να πραγματοποιήσει τις πωλήσεις και ο Παπαδήμας ενήργησε ως εκπρόσωπός του, οδηγώντας την υπόθεση τελικά στην προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ωστόσο, το Επαρχιακό Δικαστήριο απέρριψε τις αξιώσεις δωροδοκίας.

Δεδομένης της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, οι τρεις εταιρείες που συνδέονται με τον οργανισμό Ateret Cohanim κατέχουν τώρα μεγάλες ιδιοκτησίες στην Παλιά Πόλη από την κατεύθυνση της Πύλης Jaffa και της γειτονιάς Bab a-Khuta.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές