Κυβέρνηση

Βούτσης: Ολέθρια συνέπεια για όλους θα είχε η αναγνώριση συνόρων στην Κύπρο (ηχητικό)


Για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, της Αμμοχώστου και του ενδεχομένου διχοτόμησης της Κύπρου, μίλησε ο πρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος στην Α' Αθηνών, Νίκος Βούτσης.

"Υπάρχει μία πολιτική από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας, που βάζει σε κίνδυνο την περιοχή. Η αποφυγή ενός τυχαίου επεισοδίου πιστεύω ότι μπορεί να προληφθεί και υπάρχει η εμπειρία για κάτι τέτοιο", ανέφερε για τις τουρκικές προκλήσεις ο Νίκος Βούτσης, μιλώντας στο Ραδιόφωνο News 24/7.

Για το θέμα της Αμμοχώστου

Αναφερόμενος στο θέμα της Αμμοχώστου της Κύπρου, ο πρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος στην Α' Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία δήλωσε: "Είναι μία σοβαρή εξέλιξη. Στις συζητήσεις που γίνονται στον διακοινοτικό διάλογο στο πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπήρχε πάντοτε η πρόβλεψη για να διαμορφωθεί μία κοινή επιτροπή για το θέμα της Αμμοχώστου, με όλες τις εγγυήσεις, που αυτό το άνοιγμα θα έφερνε την Αμμόχωστο σε μια κανονικότητα".

"Αν ήταν αποτέλεσμα της ωρίμανσης των συζητήσεων, τότε θα ήταν θετικό. Δυστυχώς, αυτό που γίνεται τώρα μονομερώς, από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας δημιουργεί περαιτέρω όρους για την μή αποφυγή της απευκταίας διχοτόμησης και όχι μιας επίλυσης. Με αυτή την έννοια το άνοιγμα της Αμμοχώστου σήμερα δεν μπορεί να θεωρηθεί ένα θετικό βήμα. Οδηγεί σε σκέψεις διχοτόμησης και όχι επίλυσης", πρόσθεσε ο κ. Βούτσης.

Μίλησε για το γεγονός ότι το θέμα της Κύπρου δεν αποτελεί μόνο εθνικό πρόβλημα, λέγοντας: "Είναι ένα διεθνές πρόβλημα. Υπάρχουν αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Η Κύπρος είναι ισότιμο και ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και πολλά χρόνια. Πώς θα ήταν δυνατόν η ΕΕ να δεχτεί και να αποδεχτεί να υπάρχει ένα μέρος της τουρκικής πλέον επικράτειας; Αυτά είναι αδιανόητα προβλήματα για τη διεθνή τάξη και το διεθνές δίκαιο".

"Θα πρέπει να δημιουργηθούν οι όροι για επανέναρξη των συζητήσεων. Αυτή η εξέλιξη απομακρύνει εκ των πραγμάτων τη διαπραγμάτευση και τη λύση, ωστόσο φέρνει την αναγκαιότητα για λύση", πρόσθεσε ο κ. Βούτσης.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση του θέματος από Ελλάδα, Κύπρο και ΕΕ είπε: "Η αποφασιστικότητα της κυπριακής και ελληνικής πλευράς και προς ώρας της ΕΕ με τις αποφάσεις που ελήφθησαν χθες στη Σύνοδο Κορυφής - γιατί να το τονίσουμε ότι είναι αποφάσεις και δεν είναι απλώς εισηγήσεις - αυτή η αντιμετώπιση με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου, θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψιν".

Ο κ. Βούτσης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο διχοτόμησης, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Η αναγνώριση συνόρων στην Κύπρο, θα ήταν μια ολέθρια συνέπεια για όλους. Για τον κυπριακό λαό, τον ελληνικό λαό και τους τουρκικό λαό".

Για τις εκλογές και τη διαφορά

Για τις εκλογές και τη διαφορά μονάδων μεταξύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βούτσης είπε: "Είναι μια διαφορετική εκλογή από κάθε άποψη. Βεβαίως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών διαμορφώνει ένα πρόκριμα και ένα κλίμα. Μέσα σε αυτό το κλίμα κινούμαστε. Συζητώντας για το πρόγραμμα, όχι μόνο το οικονομικό αλλά σε όλες του τις εκφάνσεις, υπάρχει ένα προοδευτικό πρόκριμα, υπάρχει μια υπεραξία την οποία οι πολίτες θα συνυπολογίσουν και δεν μιλάω για το παρελθόν, να πουν μπράβο που βγάλαμε την Ελλάδα από τα μνημόνια. Για την ελπίδα και την προσδοκία ψηφίζει ο κόσμος, δεν ψηφίζει επειδή τα πήγες καλά".

"Ο αγώνας που δίνουμε τώρα είναι ο αγώνας της νίκης και ο αγώνας της διαμόρφωσης ενός πολύ ισχυρού πόλου της χώρας. Νομίζω ότι τα αποτελέσματα στις 7 Ιουλίου θα προβληματίσουν θετικά και τη χώρα και την Ευρώπη. Πιστεύω ότι πράγματι γυρνάει αυτό το αποτέλεσμα και ότι είναι θέμα στις 2,5 βδομάδες να πείσουμε με το πρόγραμμά μας", τόνισε ο κ. Βούτσης, ενώ συμπλήρωσε: "Είμαι υπερήφανος που επί της θητείας μου που ανοίξαμε και το θέμα της Κύπρου και τις γερμανικές αποζημιώσεις".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...