Κυβέρνηση

Αχτσιόγλου: Αύξηση κατώτατου μισθού 15% μέχρι το 2021

Η υπουργός Εργασίας μιλώντας στην παρουσίαση του προγράμματος του ΣΡΥΙΖΑ έκανε λόγο για 500.000 νέες θέσεις εργασίας εντός τετραετίας

ΗΈφη Αχτσιόγλου κατά την ομιλία της τόνισε πως στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, η ενίσχυση του εισοδήματος και της διαπραγματευτική θέσης των εργαζομένων αλλά και η καταπολέμηση της παραβατικότητας.

Την ίδια ώρα άσκησε κριτική για την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας (2010-14) κάνοντας λόγο για δόγμα της εσωτερικής υποτίμησης «η οποία θεωρεί ότι η συμπίεση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων τονώνει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Η υπουργός Εργασίας τόνισε πως η παραπάνω πολιτική οδήγησε κυριολεκτικά στην κατάρρευση της αγοράς εργασίας την περίοδο 2010-2014.

Σύμφωνα με την ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του 2015 παρέλαβε:

- Η ανεργία είχε εκτιναχθεί στο 26% και η ανεργία των νέων στο 60%, καθώς την περίοδο 2010 – 2014 είχαν χαθεί 1.000.000 θέσεις εργασίας.

- Ο κατώτατος μισθός από το 2012 είχε περικοπεί κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, με τη θέσπιση του «υποκατώτατου μισθού».

- Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είχαν ανασταλεί, οδηγώντας σε γενικευμένη συρρίκνωση των μισθών.

- Η αδήλωτη εργασία βρισκόταν στο 20%.

- Το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της εργασίας ήταν εξ ολοκλήρου απορρυθμισμένο και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας διαλυμένο και υποστελεχωμένο.

Ενώ μέσα σε τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να υλοποιήσει:

  • Από το 2015 μέχρι τα τέλη του 2018 δημιουργήθηκαν 380.000 νέες θέσεις εργασίας, έχουμε μειώσει την ανεργία κατά 8 μονάδες και την ανεργία των νέων κατά 13 μονάδες. Υλοποιούμε προγράμματα εργασίας ύψους 2,4 δισ. € για 240.000 ανέργους και στοχευμένα προγράμματα για νέους επιστήμονες σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας.
  • Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και για τους νέους κατά 27%, καταργώντας τον ντροπιαστικό «υποκατώτατο μισθό».
  • Επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και επεκτείναμε ήδη 15 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που καλύπτουν πάνω από 215.000 εργαζόμενους.
  • Μειώσαμε την αδήλωτη εργασία στο 9%, καταπολεμούμε την παραβατικότητα στους χώρους εργασίας μέσω νομοθετικών παρεμβάσεων, αλλά και της δράσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Εφαρμόζουμε μέτρα για την περαιτέρω μείωση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας.

Η Έφη Αχτσίογλου τόνισε ασκώντας περαιτέρω κριτική στη ΝΔ πως πρέπει να αποτραπεί «η 7ήμερη εργασίας που ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε καθαρά και μετά υποστήριζε ότι δήθεν όλοι οι άλλοι κάτι δεν καταλάβαμε».

«Οφείλουμε να αποτρέψουμε την υπέρβαση της 8ωρης εργασίας από ένα κόμμα που έχει χαρακτηρίσει ανοιχτά το 8ωρο ξεπερασμένο.Οφείλουμε να αποτρέψουμε την κατάργηση του δώρου των Χριστουγέννων, που η ΝΔ θεωρεί πελατειακό και την κατάργηση του επιδόματος ανεργίας, που η ΝΔ θεωρεί ότι είναι αντιπαραγωγικό και αποτρέπει τους νέους ανέργους από την αναζήτηση δουλειάς», ανέφερε μεταξύ άλλων.

500.000 νέες θέσεις εργασίας και αύξηση κατώτατου

Η υπουργός Εργασίας τοποθετήθηκε με συγκεκριμένες δεσμεύσεις  απέναντι στους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους νέους και τις γυναίκες οι οποίες είναι:

  1. Στο τέλος της τετραετίας να έχουμε ξανακερδίσει όλες τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν στην κρίση.
  2. Δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας εντός τετραετίας με έμφαση στους νέους και τις γυναίκες, ώστε στο τέλος της τετραετίας το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα να βρεθεί στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
  3. Μείωση της ανεργίας των γυναικών στο 10% εντός τετραετίας.
  4. Εφαρμογή κινήτρων για τη δημιουργία θέσεων πλήρους εργασίας.
  5. Ενίσχυση των μέτρων κατά της παραβατικότητας, ώστε να μην υπάρχει ούτε μία ώρα απλήρωτης εργασίας.
  6. Νέες διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021 και επαναφορά της αρμοδιότητας καθορισμού του στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους από το 2022.
  7. Αναδιαμόρφωση των κοινωφελών προγραμμάτων εργασίας από 8μηνα σε 12μηνα, με αυξημένες απολαβές αντίστοιχες των προσόντων των εργαζομένων.
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ