Αυτοδιοίκηση

Αυτοδιοίκηση: Σε περισσότερους από 200 δήμους δεν υπάρχει πλειοψηφία- Ποιες δημοτικές αρχές εξαρτώνται από την αντιπολίτευση

Το παράδοξο των εκλογών φέτος είναι πως ενώ έχουν εκλεγεί δήμαρχοι μετα τον β' γύρο τον εκλογών, πολλοί από αυτούς, δεν έχουν την αυτοδυναμία στα δημοτικά συμβούλια για να διοικήσουν, καθώς δεν κατέχουν την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και για απλά έργα θα πρέπει να έχουν την έγκριση της πλειοψηφίας, η οποία θα σχηματιστεί με την αντιπολίτευση.Ένα πρόβλημα που μεγεθύνεται σε περιπτώσεις που ο νικητής της δεύτερης Κυριακής ήταν δεύτερος στον πρώτο γύρο με αποτέλεσμα να μην έχει αυτός τους περισσότερους εκλεγμένους συμβούλους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας που την πρώτη Κυριακή ήρθε δεύτερος εκλέγοντας 7 συμβούλους σε αντίθεση με τον πρώτο Νίκο Ταχιάο που κέρδισε 11 έδρες. Όμως, από 7 έδρες διαθέτουν και ο Γιώργος Ορφανός που κατατάχθηκε τρίτος αλλά και η Κατερίνα Νοτοπούλου που βγήκε τέταρτη. Όπως σημειώνεται, το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης απαρτίζεται από 49 μέλη, οπότε ο κ. Ζέρβας θα πρέπει κάθε φορά που θα θέλει να προωθήσει μια απόφασή του να βρίσκει 18 δημοτικούς συμβούλους, ώστε να φτάνει τους 25, ώστε να έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Άλλο παρόμοιο παράδειγμα είναι ο νέος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο οποίος σε σύνολο 44 περιφερειακών συμβούλων διαθέτει 10, οπότε θα πρέπει να έχει τη στήριξη άλλων 13 συμβούλων για να αποκτήσει την πλειοψηφία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ