Διατροφή

Αυτοί είναι οι πιο υγιεινοί ξηροί καρποί- Τα θρεπτικά συστατικά τους (εικόνες)

Επιδρούν θετικά στα επίπεδα της χοληστερόλης, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και συμβάλλουν στην πρόληψη κάποιων μορφών καρκίνου.

Οι ξηροί καρποί ωφελούν την υγεία, καθώς είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, καλά λιπαρά και πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης.

Οι ειδικοί συστήνουν την καθημερινή κατανάλωση 30 γραμμαρίων ξηρών καρπών.

Οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση άψητων και ανάλατων ξηρών καρπών, πρόσφατη μελέτη ωστόσο που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση European Journal of Nutrition, διαπίστωσε ότι οι ψημένοι και ελαφρώς αλατισμένοι ξηροί καρποί δεν στερούνται θρεπτικής αξίας.

Ποιοι είναι όμως οι καλύτεροι; Δείτε τους πιο ωφέλιμους με βάση την περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά.

Φιστίκια Αιγίνης: Περιέχουν αντιοξειδωτικά όπως λουτεΐνη που είναι σημαντική για την υγεία των ματιών, βήτα καροτίνη και βιταμίνη Ε. Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, η κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης LDL και την διατήρηση της υγείας της καρδιάς. Τα 30 γραμμάρια είναι περίπου 45 φιστίκια.

Αμύγδαλα: Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, μαγνησίου αλλά και ασβεστίου. Κορεατική μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περίπου 60 γραμμαρίων αμυγδάλων καθημερινά μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, συμπεριλαμβανομένων των τριγλυκεριδίων. Μελέτη του Πανεπιστημίου της Φλόριντα διαπίστωσε ότι οι φυτικές ίνες των αμυγδάλων ενισχύουν τα καλά βακτήρια του εντέρου. Τα 30 γραμμάρια ισοδυναμούν με περίπου 24 αμύγδαλα.

Φουντούκια: Είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε. χαλκό και μαγγάνιο. Αποτελούν αντικείμενο έρευνας μαζί με τα αμύγδαλα και τα καρύδια για τη συμβολή τους στην προστασία της υγείας του εγκεφάλου. Τα 30 γραμμάρια ισοδυναμούν με 15-20 φουντούκια.

Πεκάν: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και καρδιοπροστατευτικά μονοακόρεστα λιπαρά. Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Tufts διαπίστωσε ότι τα πεκάν μπορούν να αποτελέσουν τμήμα μιας διατροφής κατά του διαβήτη. Τα 30 γραμμάρια ισοδυναμούν με 15-20 πεκάν.

Καρύδια: Καταλαμβάνουν την κορυφή της λίστας, καθώς περιέχουν διπλάσια αντιοξειδωτικά από τους άλλους ξηρούς καρπούς και είναι πλούσια σε καρδιοπροστατευτικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Εκτός από τη συμβολή τους στην υγεία της καρδιάς, η συστηματική κατανάλωση καρυδιών μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Τα 30 γραμμάρια ισοδυναμούν με 15 μισά καρύδια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ