Πολιτική

Αυτά είναι τα φαβορί θέσεις κλειδιά από τη Ν.Δ.-Ποια ονόματα παίζουν για το Επικρατείας

Συζητήσεις για τοποθέτηση ηχηρών ονομάτων από τη ΝΔ, για την προεδρία της Βουλής όσο και για τον Ευρωπαΐο Επίτροπο.

Ονόματα - εκπλήξεις αλλά και γνωστά πολιτικά πρόσωπα έχει στις λίστες του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης που φαίνεται ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, τόσο για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας όσο και για θέσεις - κλειδιά, όπως είναι η προεδρία της Βουλής ή το πρόσωπο που θα προτείνει για Επίτροπο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει αρχίσει τις συζητήσεις εδώ και καιρό. Σε άλλους έχει εμφανιστεί πιο αποκαλυπτικός ως προς τις επιλογές του. Στους περισσότερους όμως κρατάει κλειστά τα χαρτιά του. Οι τελικές αποφάσεις του θα ανακοινωθούν στην ώρα τους.

Η αυτοδυναμία, ιδιαίτερα εάν ξεπερνάει το ψυχολογικό όριο των 151-152 βουλευτών, θα του λύσει τα χέρια να πάρει αποφάσεις που είναι πιο κοντά στα δικά του «θέλω».

Πρόεδρος Βουλής ο Χατζηδάκης;

Σύμφωνα με τις πηγές του Newpost, φαβορί για τη θέση του προέδρου της Βουλής είναι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, από τις πλέον μετριοπαθείς φωνές της κεντροδεξιάς. Αλλά ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι είναι του Νικήτα Κακλαμάνη, του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και του Κώστα Τσιάρα.

Επικρατείας

Τρία ονόματα συγκεντρώνουν αυτήν τη στιγμή τις περισσότερες πιθανότητες για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ.

- Ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας και υπηρεσιακός πρωθυπουργός στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2012, Παναγιώτης Πικραμμένος. Συνδεόταν με στενή φιλία με τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, διατηρεί στενές σχέσεις και με τον πρόεδρο της ΝΔ. Είναι πρόσωπο με ιδιαίτερο συμβολισμό λόγω και της παραπομπής του από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ σε Προανακριτική για το σκάνδαλο της Novartis. Αφού ήταν το όνομα του επί δύο χρόνια στα μανταλάκια, δεν βρέθηκαν στοιχεία σε βάρος του και ήταν στον πρώτο κύκλο των εμπλεκόμενων που η υπόθεση τους μπήκε στο αρχείο. Φαίνεται ότι θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Εάν δεν κατεβεί υποψήφιος, θα είναι μόνο για προσωπικούς λόγους.

- Ο σύμβουλος στρατηγικής του προέδρου της ΝΔ Τάκης Θεοδωρικάκος, του οποίου οι μετοχές έχουν ανεβεί μετά τις επιτυχείς προβλέψεις του για προβάδισμα της ΝΔ με περίπου 10 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

- Ο σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη σε θέματα Δικαιοσύνης, Συνταγματικής Αναθεώρησης, Νομολογίας και ευρύτερης λειτουργίας της Βουλής, καθηγητής Γιώργος Γεραπετρίτης. Συχνά παρευρίσκεται στις συνεδριάσεις των τομεαρχών υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και απαντά σε ερωτήσεις τους. Προέρχεται από την κεντροαριστερά.

- Ακούγεται έντονα η υποψηφιότητα της πρώην υπουργού Μαριέττας Γιαννάκου.

- Επίσης έχει συζητηθεί το όνομα του επίτιμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και πρώην προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μιχάλη Κωσταράκου. Είναι εκ των συμβούλων του προέδρου της ΝΔ.

Πολλές συζητήσεις γίνονται αναφορικά με την κάθοδο στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες του στενού συνεργάτη του Γιουνκέρ και εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά. Ενδεχομένως να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Οι εκλόγιμες θέσεις για τη ΝΔ είναι γύρω στις 4-5, εξαρτάται από το εκλογικό ποσοστό που θα πάρει.

Επίτροπος ο Σαμαράς;

Φαβορί για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Ως πρώην πρωθυπουργός έχει εξασφαλισμένη θέση αντιπροέδρου της Κομισιόν, γεγονός που είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τη νέα κυβέρνηση και κυρίως τη χώρα που μόλις έχει βγει από τα προγράμματα στήριξης.

Οι συζητήσεις μεταξύ του προέδρου της ΝΔ και του πρώην πρωθυπουργού για τη θέση του Επιτρόπου, γίνονται εδώ και καιρό. Σε κάθε περίπτωση ο Αντώνης Σαμαράς θα κατεβεί στις εθνικές εκλογές, στην εκλογική του περιφέρεια την Μεσσηνία. Εφόσον πάει για Επίτροπος, θα παραιτηθεί.

Ο Αβραμόπουλος

Η θητεία του νυν Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου λήγει στις 31 Οκτωβρίου. Εάν υπάρξουν καθυστερήσεις στις επιλογές των Επιτρόπων, θα πάρει παράταση. Είχε τετ α τετ δυόμισι ωρών με τον Ερντογάν. Ακολούθησαν δύο συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΝΔ στη Βουλή και στην Πειραιώς καθώς η προκλητικότητα της Τουρκίας κλιμακώνεται. Η οποιαδήποτε αξιοποίηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου τοποθετείται μετά τον Νοέμβριο όπως φαίνεται.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ