Κόσμος

Αυστραλός φοιτητής «εξαφανίστηκε» στη Βόρεια Κορέα - Φόβοι για σύλληψη από το καθεστώς του Κιμ

Οι αρχές της Αυστραλίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ζητούν «επείγουσες διευκρινίσεις» για την τύχη ενός Αυστραλού πολίτη που φέρεται να έχει συλληφθεί στη Βόρεια Κορέα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με την οικογένεια του 29χρονου Άλεκ Ζίγκλεϊ, η οποία δεν έχει νέα του από την Τρίτη, αν και δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι έχει συλληφθεί.

Ο Ζίγκλεϊ βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο στην Πιονγκγιάνγκ για να σπουδάσει κορεατική λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο Κιμ Ιλ Σουνγκ, το πιο γνωστό της Βόρειας Κορέας. Επίσης είναι διευθυντής μιας εταιρείας που ειδικεύεται στα ταξίδια στη Βόρεια Κορέα, την οποία επισκέφθηκε για πρώτη φορά το 2012.

alex-singley-dyo

Ο Αυστραλός, που κατάγεται από το Περθ, έχει γράψει άρθρα για εστιατόρια της Πιονγκγιάνγκ και άλλα θέματα στο NK News, έναν αμερικανικό ιστότοπο με έδρα τη Σεούλ που περιέχει πληροφορίες και αναλύσεις για τη Βόρεια Κορέα.

Οι τελευταίες του αναρτήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έγιναν πριν τρεις ημέρες.

«Το υπουργείο επιθυμεί επείγουσες διευκρινίσεις», σύμφωνα με ανακοίνωση της Καμπέρα. «Εξαιτίας της υποχρέωσής μας να σεβόμαστε την ιδιωτικότητα δεν μπορούμε να κάνουμε άλλα σχόλια», πρόσθεσε.

«Δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι ο Άλεκ κρατείται στην Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της σήμερα η οικογένειά του. «Η κατάσταση έχει ως εξής: ο Άλεκ δεν έχει έρθει σε επαφή μέσω Διαδικτύου με τους φίλους και την οικογένειά του από την Τρίτη το πρωί ώρα Αυστραλίας, κάτι που είναι ασυνήθιστο», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Όπως μετέδωσε ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός της Αυστραλίας ABC, ο Ζίγκλεϊ ενδέχεται να έχει έχει συλληφθεί. Οι φίλοι του δήλωσαν ότι αγνοείται νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η Αυστραλία δεν διαθέτει διπλωματική αποστολή στην Πιονγκγιάνγκ όπου την εκπροσωπεί η πρεσβεία της Σουηδίας, ενώ η Καμπέρα συστήνει στους πολίτες της να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια στη Βόρεια Κορέα, όπου πολλοί αλλοδαποί έχουν συλληφθεί στο παρελθόν.

Σε άρθρο του τον Μάρτιο που δημοσιεύθηκε από τη βρετανική εφημερίδα The Guardian ο Ζίγκλεϊ χαρακτήρισε τον εαυτό του «τον μοναδικό Αυστραλό που ζει στη Βόρεια Κορεά». Εξήγησε ότι ενδιαφέρθηκε για τη ζωή στη χώρα αυτή, αφού γνώρισε κάποιους Βορειοκορεάτες όταν σπούδαζε στην Κίνα. Προτού πάει στην Πιονγκγιάνγκ ο Ζίγκλεϊ, που έχει Αγγλοαυστραλό πατέρα και Κινέζα μητέρα, σπούδαζε στο πανεπιστήμιο Φουντάν της Σαγκάης.

«Ως κάτοχος μακράς διάρκειας φοιτητικής άδεια παραμονής έχω μια άνευ προηγουμένου πρόσβαση στην Πιονγκγιάνγκ», έγραψε. «Είμαι ελεύθερος να περιπλανιέμαι στην πόλη χωρίς να με συνοδεύει κανείς».

Πέρυσι είχε δηλώσει στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News ότι ως Δυτικός που ζει σε ένα καταπιεστικό καθεστώς «δεν έχει νιώσει ποτέ να απειλείται».

Τον Ιούνιο του 2017 ο αμερικανός φοιτητής Ότο Βάρμπιερ είχε αφήσει την τελευταία του πνοή λίγο αφότου είχε επαναπατριστεί στις ΗΠΑ σε κωματώδη κατάσταση μετά από έναν χρόνο κράτησής του σε φυλακές της Βόρειας Κορέας. Το έγκλημά του ήταν ότι είχε κατεβάσει αφίσα βορειοκορεάτη ηγέτη, που ο ίδιος ισχυρίστηκε πως ήθελε για σουβενίρη.

Η εκδοχή της Πιονγκγιάνγκ για το θάνατό του, ήταν ότι ο 22χρονος προσεβλήθη από μια σπάνια μορφή βαριάς δηλητηρίασης (βοτουλίασης) λίγο μετά τη δίκη του τον Μάρτιο του 2016 και του δόθηκε υπνωτικό το οποίο ενδέχεται να τον βύθισε στο κώμα. Αμερικανοί ιατροδικαστές που εξέτασαν το πτώμα του μόνο εξωτερικά, αφού η οικογένειά του αρνήθηκε πλήρη νεκροψία, απεφάνθησαν ότι ο θάνατός του προήλθε από παλαιότερο τραυματισμό, που δεν μπόρεσαν πάντως να διευκρινίσουν περεταίρω.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ