Κόσμος

Αποκάλυψη-σοκ: Ο Ερντογάν εκβιάζει τα Σκόπια για τους "Γκιουλενιστές" - "Μπλοκάρει" την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ αν δεν τους παραδώσουν

«Χοντρό» εκβιασμό αποκαλύπτει ο γνωστός αντικυβερνητικός Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ (ο οποίος ζει στο εξωτερικό) κατά του Τούρκου προέδρου με θέμα την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κωλυσιεργεί σκόπιμα να επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συντάγματος (ΝΑΤΟ), προκειμένου να εκβιάσει τη χώρα και να την αναγκάσει να υποκύψει στην πίεση της παράδοσης 15 Γκουλενιστών.

Τα έγγραφα της τουρκικής κυβέρνησης και ένα αντίγραφο του πρωτοκόλλου που έλαβε η ιστοσελίδα Nordic Monitor δείχνουν ότι η κυβέρνηση Ερντογάν, σκόπιμα επιβραδύνει σε ακραία σημεία, τη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας στο τουρκικό κοινοβούλιο, που ελέγχεται από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΕΔΚ) του Ερντογάν.

Σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί το στρατηγικό στόχο των Σκοπίων να γίνουν μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, η τουρκική κυβέρνηση άσκησε έμπρακτη πίεση προς την άλλη πλευρά, για να εξασφαλίσει την έκδοση μελών του κινήματος Gülen.

Εκφράζοντας την ανησυχία της για το γεγονός ότι η έκδοση Γκιουλενιστών με αμφιλεγόμενες κατηγορίες θα έπληττε το κράτος δικαίου και θα παρεμπόδιζε τις φιλοδοξίες της χώρας να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυβέρνηση Ζάεφ, μέχρι στιγμής απλά διαμαρτύρεται στο αίτημα των Τούρκων να παραδοθούν στην Άγκυρα οι 15 Γκιουλενιστές.

Το θέμα είναι ότι μπροστά σε όλο αυτό φιάσκο των Τούρκων κατά των Σκοπιανών, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και πολλές δυτικές χώρες απλά «σιωπούν» προκλητικά, αφήνοντας την χώρα αυτή στα «νύχια» των νέο-Οθωμανών.

Για την Άγκυρα και το καθεστώς είτε του ΑΚΡ, είτε των Κεμαλιστών, όλα είναι παζάρι και συμφέροντα μέχρι «τελευταίας  ρανίδας», πατώντας κυριολεκτικά επί πτωμάτων.

 Το πρωτόκολλο, το οποίο υπογράφηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2019 στις Βρυξέλλες από όλα τα κράτη μέλη συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, θα τεθεί σε ισχύ όταν το κάθε συμβαλλόμενο μέρος στη Βορειοατλαντική Συνθήκη, γνωστοποιήσει στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών την αποδοχή του, αναφέρει ο Τούρκος δημοσιογράφος.

Η κυβέρνηση Ερντογάν κωλυσιεργεί επικίνδυνα τη διαδικασία επικύρωσης με στόχο την εντατικοποίηση της πίεσης στα Σκόπια και τον εξαναγκασμό των Σκοπιανών να παραδώσουν τους Γκιουλενιστές, μερικοί από τους οποίους έχουν διπλή υπηκοότητα.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει τρεις μήνες για να υποβάλει το πρωτόκολλο του ΝΑΤΟ για τα Σκόπια  στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Το κείμενο του πρωτοκόλλου υποβλήθηκε στο κοινοβούλιο για επικύρωση από τον Ερντογάν στις 9 Μαΐου 2019, τρεις μήνες περίπου μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Ο Mustafa Sentop, ο ομιλητής του κοινοβουλίου και ο στενός σύμμαχος του Ερντογάν, περίμενε σχεδόν δύο εβδομάδες για να υπογράψει την παραπομπή του πρωτοκόλλου στις αρμόδιες επιτροπές για αναθεώρηση και συζήτηση.

Ακόμη και μετά την υπογραφή του Sentop, το πρωτόκολλο ανέμενε άλλη μια εβδομάδα για να παραπεμφθεί στις επιτροπές, κάτι το οποίο τελικά συνέβη στις 31 Μαΐου 2019.

Η καθυστέρηση στο γραφείο του προέδρου του κοινοβουλίου φαίνεται να είναι σκόπιμη, καθώς η όλη διαδικασία συνήθως διαρκεί μία ή δύο εργάσιμες ημέρες για να εξετασθούν οι συμφωνίες  στις σχετικές επιτροπές μετά την υποβολή τους. Το ίδιο ισχύει και για την καθυστέρηση στο γραφείο του προέδρου.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ορίστηκε ως το κύριο όργανο για την αναθεώρηση του πρωτοκόλλου πριν από την πιθανή έγκρισή του και παραπομπή στη Γενική Συνέλευση για τελική ψηφοφορία.

Η Επιτροπή τουρκικής  Άμυνας ορίστηκε ως επικουρικό όργανο για τη διαδικασία επικύρωσης, μολονότι θα έπρεπε να είναι η πρωτεύουσα αρχή, δεδομένου ότι το πρωτόκολλο αφορά ζητήματα ασφάλειας και άμυνας.

Καμία όμως από τις επιτροπές δεν είχε υιοθετήσει το πρωτόκολλο για επανεξέταση και συζήτηση από τις 18 Ιουνίου 2019, επιβεβαιώνοντας τις εικασίες ότι η σκόπιμη τακτική της κωλυσιεργίας διατάχθηκε από την κυβέρνηση Ερντογάν, προκειμένου να αποδεχθεί η σκοπιανή κυβέρνηση τις απαιτήσεις του σουλτάνου.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Σκοπίων, Στέβο Πενταρόβσκι, δήλωσε πρόσφατα στις Βρυξέλλες ότι η Τουρκία ζήτησε από τη χώρα του να εκδώσει 15 άτομα (10 πολιτογραφηθέντες Σκοπισνούς πολίτες και 5 με διπλή υπηκοότητα) σχετικά με υποτιθέμενους δεσμούς με το κίνημα Gülen.

Τόνισε ότι οποιοδήποτε αίτημα από  ξένη χώρα για έκδοση ατόμων, θα διεκπεραιωθεί σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον σχετικό νόμο της χώρας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι από το κίνημα έχουν αντιμετωπίσει νομικές ενέργειες σε αμφισβητούμενες κατηγορίες τρομοκρατίας από το 2016.

Περίπου το 70% των στρατηγών και των ναυάρχων εκδιώχθηκαν ή φυλακίστηκαν στην Τουρκία και σχεδόν όλοι οι Τούρκοι αξιωματικοί που ήταν σε θέσεις του ΝΑΤΟ στο εξωτερικό αποτάχθηκαν από την κυβέρνηση, σε μια ισλαμικού τύπου αναδιοργάνωση του δεύτερου μεγαλύτερου στρατού του ΝΑΤΟ.

Ισλαμιστές, νεο-εθνικιστές και φιλο-Ρώσοι αξιωματικοί προωθήθηκαν στον τουρκικό στρατό, μετά  την πρωτοφανή εκκαθάριση που έχει προκαλέσει σοκ στο σώμα αξιωματικών και ειδικά στην Πολεμική Αεροπορία.

Εάν οι Σκοπιανοί τελικά παραδώσουν τους υποστηρικτές του κινήματος Gülen, διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να υπονομεύσουν την προσήλωσή τους στο κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεδομένου, ενώ όλοι οι παραδοθέντες πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν τα ίδια βασανιστήρια και κακομεταχείριση που τόσο άλλοι υπέστησαν στις τουρκικές φυλακές και κέντρα κράτησης.

Το μόνο ερώτημα όμως εδώ είναι, αν πρόκειται για την μόνη απαίτηση των Τούρκων επί των Σκοπιανών,ή υπάρχουν και άλλες «κάτω από το τραπέζι» για να υπογράψουν οι νεο-οθωμανοί τελικά το πρωτόκολλο ένταξης;

Όσο για την Ελλάδα, η τουρκική στάση θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα "ψυχρής" εξωτερικής πολιτικής, η οποία για να επιτύχει πρέπει να είναι σταθερή με διαρκείς στόχους ανεξάρτητα κυβερνήσεων.

Μετά  την επαίσχυντη συνθήκη των Πρεσπών, θα δούμε πολλά ακόμα επεισόδια τα οποία θα προκαλούν όλο και μεγαλύτερη θλίψη στους Έλληνες για την στάση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και αυτά που υπογράψαμε τελικά στις Πρέσπες.      

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ