Κόσμος

Αντιαμερικανικό μέτωπο στην Τουρκία: Το 80% των πολιτών βλέπει την παρουσία των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην Α.Μεσόγειο ως απειλή - Αποκαλυπτική έρευνα

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας

Ετοιμάζονται οι Τούρκοι για κάτι σημαντικό, σε σχέση με την συμμετοχή τους στην συμμαχία ή πρόκειται απλώς για «αντίποινα» που ετοιμάζει η Άγκυρα σε περίπτωση αμερικανικών κυρώσεων λόγω των S-400;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της τουρκικής εταιρείας δημοσκοπήσεων AREDA η οποία δημοσιεύθηκε, περίπου το 78,2% των Τούρκων δεν αισθάνεται φιλικά με την στρατιωτική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και του ΝΑΤΟ στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

Περίπου το 87,6% των Τούρκων που συμμετείχαν στην έρευνα κατηγόρησαν την κυπριακή κυβέρνηση για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για το πλήρωμα του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου Πορθητή, αποκαλώντας την μια "κακή και προκλητική κίνηση".

Οι εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον σχετικά με τα σχέδια της Τουρκίας για την απόκτηση ρωσικών συστημάτων πυραύλων S-400, έχουν συνδεθεί με τη διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο και την αναζήτηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων κοντά στην Κύπρο.

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές Marco Rubio και Robert Menendez παρουσίασαν τον Απρίλιο ένα νέο νομοσχέδιο για την ενίσχυση της συνεργασίας για την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο, με το οποίο ζητούν την αυξημένη αμυντική στήριξη για Ελλάδα και Κύπρο και αιτούνται την διακοπή της παράδοσης των 100 μαχητικών αεροσκαφών F-35 για την Τουρκία, η οποία ετοιμάζεται να παραλάβει τους S-400.

Τρία μέλη του Κογκρέσου εισήγαγαν επίσης ένα νέο νομοσχέδιο τον Μάιο, το οποίο υποστηρίζει την αναπτυσσόμενη εταιρική σχέση στην ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου, και ζητά να τερματιστεί το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο.

Μία επιστολή που έστειλε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ στον Τούρκο ομόλογό του, Χ. Άκαρ, αναφέρει λεπτομερώς τα βήματα που θα λάβει η Ουάσιγκτον από την 31η Ιουλίου και μετά, για την πλήρη εκδίωξη της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, εκτός αν οι Τούρκοι αλλάξουν την απόφασή τους για τους S-400.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε χθες ότι η χώρα του είχε ήδη αγοράσει τους S-400 και τόνισε ότι η Τουρκία δεν είναι μόνο αγοραστής των αεροσκαφών F-35, αλλά και εταίρος στην διαδικασία παραγωγή τους.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να ληφθούν μέτρα στην Κύπρο που θα αντίκεινται στα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

Ο τουρκικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Habertürk έγραψε τη Δευτέρα ότι οι S-400 είναι καθ’οδόν στα νοτιοανατολικά και στα σύνορα της Τουρκίας.

Εκτιμήσεις ειδικών αναφέρουν ότι η κόντρα των ΗΠΑ με την Τουρκία έχει ακόμα πολλά επεισόδια, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι η άποψη των Τούρκων πολιτών για το ΝΑΤΟ και την δύση είναι εντελώς εχθρική.

Πρόκειται για μία άποψη η οποία δεν εμφανίστηκε ξαφνικά, αλλά υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια στην γειτονική χώρα, η οποία κινείται πάνω σε «οθωμανικές αντιλήψεις» και σχέδια, τα οποία κρατούσε επιμελώς κρυφά.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ