Κόσμος

Αμερικανικό αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου συμμετέχει σε ασκήσεις του NATO στην Πολωνία

ΗΠΑ και Πολωνία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, βρίσκονται κοντά στην υπογραφή συμφωνίας για την αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στη χώρα της ανατολικής Ευρώπης.

Στην Πολωνία βρίσκεται ένα από τα αμερικανικά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου «Lockheed EC-130H Compass Call», στο πλαίσιο διεξαγωγής μίας σειράς κοινών στρατιωτικών ασκήσεων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, τα γυμνάσια αποσκοπούν στη διατήρηση της «κοινής ετοιμότητας» και στην ενίσχυση της «διαλειτουργικότητας».

Το «EC-130H» θα συμμετάσχει σε εκπαιδευτικές πτήσεις μαζί με μαχητικά F-16, τα οποία είναι σταθμευμένα στη Γερμανία.

Η συμμετοχή του «EC-130H» στις επίμαχες ασκήσεις, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, έχει λάβει την έγκριση της πολωνικής κυβέρνησης και συνιστά απόδειξη της δέσμευσης των ΗΠΑ για «ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν κλιμακώσει τις ασκήσεις σε περιοχές κοντά στα ρωσικά σύνορα. Είναι χαρακτηριστικό ότι αναγνωριστικά αεροπλάνα και drones νατοϊκών κρατών πραγματοποιούν συχνά-πυκνά πτήσεις κοντά στα ρωσικά σύνορα και στις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στη Συρία.

Στο μεταξύ, η Βαρσοβία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, για την ανάπτυξη πρόσθετων αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, έχει προτείνει τη δημιουργία νέας αμερικανικής βάσης, εκφράζοντας μάλιστα την πρόθεση να καταβάλλει το ποσό των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μέχρι στιγμής, η Ουάσιγκτον εμφανίζεται διστακτική στο να αποδεχθεί την πολωνική προσφορά.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι δύο πλευρές σχεδιάζουν να υπογράψουν συμφωνία για την ανάπτυξη 1.000 Αμερικανών στρατιωτών. Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα της ανατολικής Ευρώπης είναι ήδη εγκατεστημένη αμερικανική δύναμη 4.500 στρατιωτών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ