Ιστορία

Αλεξάντερ Σμόρελ: Ο Γερμανός ορθόδοξος χριστιανός αγωνιστής κατά του Χίτλερ που έγινε νεομάρτυρας-Βίντεο

Ένας αντιναζιστής όρθόδοξος Γερμανός, ο Αλεξάντερ Σμόρελ, που προέβαλε αντίσταση κατά του Χίτλερ και έγινε νεομάρτυρας. 

Ο Αλεξάντερ Σμόρελ αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση στην ιστορία. Ήταν Γερμανός, ήταν ορθόδοξος και υπήρξε μέλος της οργάνωσης «Λευκό Ρόδο», μιας οργάνωσης νέων Γερμανών αγωνιστών κατά του χιτλερικού βόθρου. Γεννήθηκε στη Ρωσία το 1917. Ο πατέρας του ήταν Γερμανός που ζούσε στη Ρωσία και η μητέρα του Ρωσίδα. Βαπτίστηκε ορθόδοξος χριστιανός και ανατράφηκε, μετά τον πρόωρο θάνατο της μητέρας του, από ορθόδοξη Ρωσίδα τροφό που τον καθοδήγησε στην πίστη. Η οικογένεια το 1921 εγκαταστάθηκε στο Μόναχο.

Όταν ο Χίτλερ ανήλθε στην εξουσία ο Αλεξάντερ ήταν έφηβος. Μετά την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο υπηρέτησε στην Υπηρεσία Εργασίας και κατόπιν στον στρατό συμμετέχοντας στις επιχειρήσεις κατάληψης της Αυστρίας και της Τσεχοσλοβακίας, αλλά και στις επιχειρήσεις στη Γαλλία το 1940. Αξίζει να σημειωθεί στην ορκωμοσία του ως στρατιώτης αρνήθηκε να ορκιστεί πίστη στον Χίτλερ. Το απίστευτο είναι πως ο επικεφαλής του αξιωματικός δεν τον τιμώρησε…

Το «Λευκό Ρόδο»

Το φθινόπωρο του 1940 όμως εγγράφηκε ως φοιτητής στην ιατρική σχολή του Μονάχου. Εκεί συνάντησε για πρώτη φορά τον Χανς Σολ, μαζί με τον οποίο και άλλους, δημιούργησαν το «Λευκό Ρόδο». Το ίδιο το όνομα της οργάνωσης το πρότεινε ο Σμόρελ εμπνεόμενος από τον Ντοστογιέφσκι.

Ήδη τα περί των μαζικών εξοντώσεων των Εβραίων και όχι μόνο ήταν κοινό μυστικό στη Γερμανία, παρά τα όσα λέγονται σήμερα. Οι νεαροί Γερμανοί του «Λευκού Ρόδου», δεν μπορούσαν να αντέξουν στην συνείδησή τους ένα τέτοιο βάρος.

Από το καλοκαίρι του 1942, με έναν πολύγραφο, ο Σμόρελ και ο Σολ τύπωσαν τις πρώτες τέσσερις προκηρύξεις του «Λευκού Ρόδου» που απευθύνονταν στον γερμανικό λαό και με τις οποίες επιχειρούσαν να τον βγάλουν από την ναζιστική αυταπάτη του και να τον κάνουν να αντιδράσει στο χιτλερικό καθεστώς. Οι προκηρύξεις μοιράστηκαν στο Μόναχο. Η δεύτερη προκήρυξη που την έγραψε ο Σμόρελ, ενημέρωνε τους Γερμανούς για τον εξελίξει Ολοκαύτωμα.

Λίγο αργότερα Ο Σμόρελ, μαζί με τον Σολ και τον φίλο τους και μέλος της ομάδας Βίλι Γκραφ στάλθηκαν στο Ανατολικό Μέτωπο ως ιατρικό προσωπικό. Εκεί και οι τρεις παρακολούθησαν ορθόδοξες λειτουργίες φορώντας τις γερμανικές στολές.

Επιστρέφοντας στη Γερμανία τον Οκτώβριο του 1942 ενέτειναν τον αγώνα του «Λευκού Ρόδου» εντάσσοντας νέα μέλη. Τότε εντάχθηκε και η αδελφή του Χανς Σόφι Σολ, ο καθηγητής Κουρτ Χούμπερ και άλλοι. Τον Ιανουάριο του 1943 η ομάδα κυκλοφόρησε την 5η της προκήρυξη. Με μεγάλο κίνδυνο μοιράστηκαν χιλιάδες, αυτή τη φορά, προκηρύξεις όχι μόνο στο Μόναχο αλλά και στη Βιέννη, το Λιντς, το Ζάλτσμπουργκ.

Η μοιραία 6η προκήρυξη

Μετά την συντριβή στο Στάλινγκραντ η ομάδα ετοίμασε την 6η προκήρυξη. Στις 18 Φεβρουαρίου 1943 όμως ο Χανς και η Σόφι συνελήφθησαν να μοιράζουν την προκήρυξη. Ακολούθησαν έρευνες και για τον Σμόρελ, ο οποίος επιχείρησε, χωρίς επιτυχία, να διαφύγει στην Ελβετία. Στις 24 Φεβρουαρίου συνελήφθη επίσης.

Στο μεταξύ ο Χανς, η Σόφι και ένα ακόμα μέλος της ομάδας, ο Κριστόφ Προμπζτ, δικάστηκαν, καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν στις 23 Φεβρουαρίου. Ο Σμόρελ, μαζί με τον Γκραφ και τον καθηγητή Χούμπερ καταδικάστηκαν σε θάνατο στις 19 Απριλίου 1943. Ο Σμόρελ και ο Χούμπερ αποκεφαλίστηκαν στη λαιμητόμο στις 13 Ιουλίου. Ο Γκραφ εκτελέστηκε στις 12 Οκτωβρίου.

Στο τελευταίο του γράμμα προς τον πατέρα του ο μόλις 25 ετών Αλεξάντερ έγραφε: «Με τη θέληση του Θεού τελειώνει σήμερα η επίγεια ζωή μου και μεταβαίνων στην αιώνια όπου όλοι θα συναντηθούμε… Το πλήγμα είναι μεγαλύτερο για σας παρά για μένα καθώς γνωρίζω πως υπηρέτησα την αλήθεια»… Το 2012 η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία τον κατέταξε μεταξύ των αγίων της.

Ο Αλεξάντερ Σμόρελ.

Σμόρελ (αριστερά) και Σολ.

Εικόνα του Αγ. Αλεξάντερ Σμόρελ.

https://youtu.be/-ZJXLZdnhCI

 

https://youtu.be/Mkq9O2qSTUU

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...