Αρχείο

Ακούνε Σαλβίνι και τρέχουν στην Ευρώπη-Κόλπο γκρόσο με συνταγή Βαρουφάκη για εγχώριο νόμισμα φέρνει τεκτονικές δονήσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία και γονατίζει την Γερμανία

Η Ιταλία παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ετοιμάζεται για πολλοστή φορά να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα της Ευρώπης.

Η ευρωσκεπτική κυβέρνησή του, η οποία διευθύνεται από τον Matteo Salvini της Lega, και τον Luigi Di Maio του "Κινήματος των πέντε αστέρων" προετοιμάζουν μια επίθεση στα θεμέλια της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να σώσουν την Ιταλία.

Και αυτή η επίθεση έρχεται με το πιο αβλαβές όνομα. Μini-BOT. Το ΜΙΝ-ΒΟΤ ήταν αρχικά η ιδέα του πρώην υπουργού Οικονομικών της Ελλάδος, Γιάννη Βαρουφάκη, για να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από το κώλυμα που της έθετε το ευρώ.

Ο Βαρουφάκης έχει κατηγορήσει και παλιότερα τον Σαλβίνι πως ετοιμάζει έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ.

Τι είναι όμως το mini-BOT; Πρόκειται για μια μικρή μονάδα (αξία) που μπορεί να εκδοθεί, στην περίπτωση αυτή, από την ιταλική κυβέρνηση για να ενεργεί ως εγχώριο νόμισμα για την εξόφληση των δημόσιων χρεών, την καταβολή φόρων κλπ.

Θα ήταν ένα παράλληλο νόμισμα που θα μπορούσε να κυκλοφορεί ελεύθερα στην εγχώρια αγορά με έκπτωση στο ευρώ, το οποίο θα λειτουργούσε ως μέσο συναλλαγής για να αντανακλά καλύτερα την πραγματικότητα της ιταλικής οικονομίας από ό, τι το ευρώ.

Η αξία του ευρώ κυριαρχείται από την οικονομία της Γερμανίας και είναι η χώρα που "τρέχει" με ένα τόσο μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα έναντι των άλλων μελών της ευρωζώνης.

Η Ιταλία (και η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και άλλοι) χρειάζονται ένα νόμισμα που μπορεί να κυκλοφορήσει για να υποστηρίξει κατάλληλα το εγχώριο εμπόριο.

Η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας μπορεί να εκδίδει μόνο χρέος σε ευρώ, το οποίο διαπραγματεύεται σε τιμές πολύ χαμηλότερες από ό, τι πρέπει, ενισχύοντας τη θέση της Γερμανίας.

Η ιταλική οικονομία, όπως και η Ελλάδα, στραγγαλίζεται επίσης από το κόστος εξυπηρέτησης του εθνικού της χρέους σε ευρώ. Αυτό διατηρεί την ζήτηση για χρήματα στην οικονομία υψηλή για σκοπούς εξυπηρέτησης του χρέους και η κυκλοφορία είναι χαμηλή.

Η χαμηλή κυκλοφορία ισοδυναμεί με χαμηλό εμπόριο και υποτονική οικονομία. Οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ ευνοούν πρώτα την αποπληρωμή των πιστωτών και τοποθετούν στη δεύτερη θέση στην ιταλική οικονομία. Η «λιτότητα» που επιβλήθηκε στα μέλη της ευρωζώνης, εξαιτίας αυτής της εσφαλμένης τιμολόγησης τόσο του χρέους όσο και του ίδιου του ευρώ, γίνεται διπλά σκληρή όταν το ευρώ ανεβαίνει.

Καθώς αυξάνεται το νόμισμα, η αξία του χρέους αυξάνεται σε σχέση με το εργατικό δυναμικό. Στη συνέχεια, οι πιστωτές της χώρας χρειάζονται μια διάσωση, την οποία λαμβάνουν. Το χρέος παίρνει «αναδιάρθρωση» για να θέσει τον οφειλέτη σε μια ακόμη πιο χρονομετρημένη κατάσταση σαν το χάμστερ στον τροχό της αποπληρωμής και κάποια από αυτά εξοφλούνται με τη μορφή εθνικών περιουσιακών στοιχείων που τώρα διαπραγματεύονται πολύ χαμηλότερα της πραγματικής τους αξίας.

Το mini-BOT επιδιώκει να αναστρέψει αυτή τη διαδικασία εξυπηρετώντας την αγορά αγαθών και υπηρεσιών στην ιταλική αγορά, αλλά θα χρησιμοποιείται επίσης για την πληρωμή κρατικών υπηρεσιών και φόρων.

Κάνοντας αυτό, παρακάμπτονται πλήρως το ευρώ και ορίζοντας έτσι μια σωστή συναλλαγματική ισοτιμία για την οικονομία της Ιταλίας σε σχέση με το σύνολο της Ευρώπης αυξάνουν την ταχύτητα των χρημάτων.

Αυτό είναι που υποστηρίζουν ο Salvini και ο Di Maio και αυτό που σύντομα θα εισαγάγουν από ό,τι φαίνεται.

Τι σημαίνει αυτό για την Ευρωπαϊκή Ένωση;  Είναι μια υπαρξιακή απειλή για τη σημερινή κυριαρχία της Γερμανίας στην πολιτική τάξη. Ο κύριος σκοπός του ευρώ ήταν ακριβώς αυτό που είδαμε από την εισαγωγή του, δημιουργώντας ένα διαρθρωτικό πλεονέκτημα για τη γερμανική βιομηχανία μέσω της οποίας η πολιτική τάξη της Γερμανίας μπορεί να κυριαρχεί στην ίδια την ΕΕ.

Το Mini-BOT είναι ένα μέτρο στη νομισματική και δημοσιονομική λογική. Δεν είναι τέλειο, αλλά είναι ένα πρώτο βήμα.

Οι Salvini και Di Maio επιτέθηκαν στις Βρυξέλλες σχετικά με το θέμα των δημοσιονομικών κανόνων, των φορολογικών περικοπών και των δαπανών υποδομής, ενώ παράλληλα κατέθεσαν στον ιταλικό λαό τη ριζοσπαστική ατζέντα τους, η οποία αναγκάζει την αναδιοργάνωση της εξουσίας στις Βρυξέλλες ή πρόκειται να βγάλει τελείως την Ιταλία από το ευρώ!

Από την πλευρά της η ηγεσία της ΕΕ φοβάται περισσότερο ότι αυτό το παράλληλο σύστημα εγχώριων νομισμάτων του μίνι-ΒΟΤ δύναται να λειτουργήσει πραγματικά.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα φανεί στην υπόλοιπη Ευρώπη πόσο διεφθαρμένη και εκδικητική είναι η ηγεσία της ΕΕ .

Αναλυτές εκτιμούν πως ο Salvini και ο Di Maio πρόκειται να κινηθούν γρήγορα στο mini-BOT, όχι μόνο ως απειλή, αλλά ως πραγματικό γεγονός.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ