Κυβέρνηση

«Αδιέξοδο» στην Υγεία: «Ναυάγησε» η συνάντηση Ξανθού με τα διαγνωστικά κέντρα

Χωρίς συμφωνία έληξε η σημερινή συνάντηση του υπουργού υγείας, Ανδρέα Ξανθού, με τους εκπροσώπους των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων.

Μετά το σημερινό «αδιέξοδο», η απεργία διαρκείας που έχει κηρυχθεί αναμένεται να συνεχιστεί και αύριο, Τετάρτη. Μάλιστα στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσουν υπεύθυνοι του κλάδου στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ώστε να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις.

Στην αυριανή ολομέλεια θα παραστούν εκπρόσωποι 40 φορέων από όλη τη χώρα καθώς, όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Έθνος» δεν ικανοποιήθηκε το βασικό αίτημά τους. Οι Ενώσεις Εργαστηριακών και Κλινικοεργαστηριακών ιατρών διαμαρτύρονται για τις υψηλές περικοπές στις αποζημιώσεις τους, αποτέλεσμα των υποχρεωτικών εκπτώσεων που καλούνται να κάνουν στον ΕΟΠΥΥ.

Κύρια αιτήματα του κλάδου είναι η κατάργηση του καταστροφικού clawback και rebate που δημεύει το 70% των εσόδων με αποτέλεσμα τα διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί να οδηγούνται στο λουκέτο και η αύξηση του προϋπολογισμού του 2018 του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μηδενιστεί το clawback.

Παράλληλα ο κλάδος ζητά την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την αύξηση της χρηματοδότησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στήριξη της δημόσιας Υγείας. Σημειώνεται ότι τα διαγνωστικά κέντρα δεν θα εξυπηρετούν καμία κατηγορία ασφαλισμένων, ούτε για ασθενείς με ιδιωτική ασφάλιση ούτε για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Απεργούν και οι φυσικοθεραπευτές

Και οι οι φυσικοθεραπευτές, αναστέλλουν την παροχή υπηρεσιών σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ έως την Τετάρτη 12 Ιουνίου. «Ο ΠΣΦ έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τα απαράδεκτα και αντιδημοκρατικά μέτρα των rebate και claw-back που έχουν στοιχίσει στους φυσικοθεραπευτές από το 2013, 125.000.000 ευρώ, ως απώλεια εισοδήματος από τη μη καταβολή των δεδουλευμένων», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές