Πολιτική

Αγριος καυγάς Φίλη-Βορίδη: «Αφήνετε τα τουρκικά πλοία στην ΑΟΖ» - «Φασισταριά, προδότες, μιάσματα, πατριδοκάπηλοι» (βίντεο)

Ο Νίκος Φίλης και ο Μάκης Βορίδης συζήτησαν επί ώρα στο διαδικτυακό ντιμπέιτ του newsit με συντονιστή τον Νίκο Ευαγγελάτο για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τα δυο μεγάλα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Όταν όμως ήρθε η κουβέντα στα εθνικά θέματα, οι τόνοι ανέβηκαν και ακούστηκαν σκληρές κουβέντες και από τις δυο πλευρές.

Τι απάντησαν για τα… χειρότερα σενάρια

Ο Νίκος Φίλης είπε ότι η Τουρκία είναι ένας απρόβλεπτος γείτονας αλλά δεν βλέπει να υπάρχει σήμερα ένα μείζονος σημασίας θερμό επεισόδιο. Εμείς πρέπει να ετοιμαζόμαστε για μια αποφασιστική πολιτική στην περιοχή μας που συνίσταται όπως είπε σε δύναμη αποτροπής, συμμαχίες στην περιοχή οι οποίες έχουν δημιουργηθεί εδώ και καιρό με την Κύπρο και το Ισραήλ. Οι συμμαχίες όπως είπε αποτρέπουν τις εξελίξεις. Στο ερώτημα αν μπει ένα τουρκικό ερευνητικό στην ελληνική υφαλοκρηπίδα τι θα συμβεί είπε ότι έχει ήδη γίνει προειδοποίηση από τον πρωθυπουργό. «Εμείς με κάθε τρόπο δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξουν τετελεσμένα σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το θέμα είναι να μην φτάσουμε σε «πόλεμο».

Στο ίδιο ερώτημα πριν τις εκλογές, για το αν μπει ένα τουρκικό ερευνητικό στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και παραβιαστούν τα σύνορά μας ο Μάκης Βορίδης είπε ότι «αν κάποιος παραβιάσει την εθνική κυριαρχία ενός κράτους, τότε ο λαός περιμένει να προστατευθεί η κυριαρχία του και αυτό θα γίνει με το να φύγουν τα τουρκικά σκάφη από εκεί».

Το ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης

Στο ερώτημα αν θα μπορούσε να συζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θέμα συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο ο Νίκος Φίλης απάντησε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί μια εθνική πολιτική στο θέμα του Αιγαίου. Αυτή η εθνική πολιτική έχει δυο σκέλη. Το πρώτο, ότι οποιαδήποτε ρύθμιση θα είναι στην βάση του διεθνούς δικαίου. Εαν η Τουρκία έχει διαφωνία για το διεθνές δίκαιο είναι να προσφύγει στην Χάγη. Δεύτερον αν η Τουρκία θελει να ακολουθήσει μονομερώς την πολιτική των ζωτικών συμφερόντων εκτός διεθνούς νομιμότητας και επιδιώκει στρατιωτική λύση και κάνει τσαμπουκάδες είναι άλλο θέμα. Πάμε στα Ίμια πάλι; Ερωτώ!»

Πρόσθεσε ακόμα ότι η συνεκμετάλλευση «είναι θέμα επιστημονικής φαντασίας. Είναι προφανές ότι δεν δεχόμαστε κουβέντα να μοιράσουμε το Αιγαίο. Τέτοια κουβέντα δεν κάνουμε».

Ο Νίκος Φίλης είπε ακόμα ότι προσωπικά έχει άρνηση στο θέμα των εξορύξεων γιατί το καταστρέφει οικολογικά. «Αν αρχίσουν οι εξορύξεις στο Αιγαίο πρέπει να δούμε το οικονομικό αποτέλεσμα. Είναι μια συζήτηση σεναρίων και εγώ είμαι στην συζήτηση των σεναρίων εναντίον».

Ο Μάκης Βορίδης είπε ότι το θέμα της εθνικής κυριαρχίας είναι μείζον και η Τουρκία συστηματικά χρησιμοποιεί την απειλή πολέμου. Το casus belli είναι σε κάθε δεύτερη φράση τους». Είπε ακόμα ότι το δια ταύτα είναι αν θα φύγει η Τουρκία από την περιοχή ή όχι και αναφέρθηκε στην δήλωση του υπουργού Άμυνας κ. Αποστολάκη ο οποίος είπε ότι αν υπάρξει οποιαδήποτε εμπλοκή θα είμαστε μόνοι μας. «Αυτό είναι μια συζήτηση γιατί θα έπρεπε να χτίσουμε και αμυντικές εκτός από στρατηγικές συμμαχίες».

Τα αίματα… άναψαν

Η κουβέντα για τις εκλογές και τα ελληνοτουρκικά άναψε όταν ο κ. Βορίδης είπε ότι η διαρκής πολιτική των υποχωρήσεων δεν είναι υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας. Και απευθυνόμενος στο Νίκο Φίλη είπε ότι το ερώτημα είναι ένα: θα φύγουν τα τουρκικά πλοία από την Κυπριακή ΑΟΖ; Και πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένα θέμα που βαραίνει την επόμενη κυβέρνηση. Ο Νίκος Φίλης απαντώντας είπε ότι βαραίνει τις σχέσεις Ελλάδας – Λευκωσίας.

Οι τόνοι για τις εκλογές ανέβηκαν όταν ο Νίκος Φίλης είπε ότι «έχουμε αρχές 50 ετών για να μην έχουμε νέα εθνική ήττα. Αν υπάρξει εμπλοκή και όλοι αυτοί που λένε αυτά που λέτε εσείς έφεραν εθνική ήττα».

Για να απαντήσει ο Μάκης Βορίδης ότι «ο κ. Φίλης ξεκαθάρισε ότι αφήνουμε τα τούρκικα πλοία εκεί». Ο Νίκος Φίλης τον κατηγόρησε ότι θέλει πόλεμο. «Σκοτιστήκατε για την εθνική κυριαρχία», του είπε ο Μάκης Βορίδης. «Θέλω να υπάρχει εθνική κυριαρχία αλλά όχι πολεμοκαπηλία. Ο Αττίλας έγινε από την ακροδεξιά και την χούντα», απάντησε ο Νίκος Φίλης.

Επιτέθηκε μάλιστα στον Μάκη Βορίδη λέγοντάς του ότι θυμάται την χουντική νεότητά του. «Σταματήστε να πιπιλάτε αυτή την καραμέλα», απάντησε ο Μάκης Βορίδης. «Μας είπατε προδότες», είπε ο Νίκος Φίλης όταν ο Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε στο προεκλογικό σποτ με τον βάτραχο και σκορπιό.

Οι εκλογές… άναψαν τα αίματα, αφού από εκεί και πέρα ακούστηκαν κουβέντες όπως φασισταριά, προδότες, ελληνόψυχοι, μιάσματα και πατριδοκάπηλοι. «Είστε κυβέρνηση μειωμένης πατριωτικής ευαισθησίας και πληρώνουμε τον μικρομεγαλισμό σας», είπε ο Μάκης Βορίδης. «Είστε περισσότερο πατριώτες από εμάς;» απάντησε ο Νίκος Φίλης.
https://youtu.be/80V-ZC84i0c

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...