Πολιτική

«Έφαγαν» την προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων Αθηνών-Για ποιους λόγους έγινε η απομάκρυνσή της

Δεν είναι παρα ένα κοινό μυστικό, ο διακαής πόθος της κυβέρνησης να απομακρύνει εδώ και καιρό την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, κα Ελενη Μπάνου.

Εδώ και πολύ καιρό ήταν κοινό μυστικό στο υπουργείο Πολιτισμού πως η πολιτική ηγεσία για ακατανόητους λόγους ήθελε να αντικαταστήσει την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, κα Ελενη Μπάνου. Ενώ τη Δευτέρα ξεκινά και επίσημα η προεκλογική περίοδος, η οποία ανεπίσημα έχει ξεκινήσει μετά τις δηλώσεις του κυρίου Τσίπρα στις 26 Μαΐου, το υπουργείο ανακοινώνει επίσημα: «Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού μετά και το μείζον θέμα του αναβατορίου ΑΜΕΑ της Ακρόπολης ενημερώνει ότι έχει ζητηθεί η παραίτηση της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών και του προϊσταμένου του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών.»

Ζητά λοιπόν την παραίτηση της Ελένης Μπάνου (και ενός μηχανικού) για ένα περιστατικό, το οποίο συνέβη πριν από μήνες, όπως αναφέρει στο Liberal η Αγγελική Κώττη. Αλλά δεν είχε τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά όταν, τον περασμένο Απρίλιο, συνέβη το ατύχημα με το αλεξικέραυνο και τον τραυματισμό δύο φυλάκων και δύο τουριστών από κεραυνό: τότε δεν ζητήθηκε καμία παραίτηση από τους υπεύθυνους της Υπηρεσίας Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως, η οποία είχε την αρμοδιότητα για τα αλεξικέραυνα. Ηταν άραγε ευθύνη της ΥΣΜΑ και η λειτουργία του αναβατορίου ΑΜΕΑ; Και αν ναι, γιατί τώρα φορτώνεται στην εφορεία; Μήπως επειδή η πολιτική ηγεσία βρήκε την ευκαιρία να απομακρύνει από τη θέση της την κα Μπάνου όπως διακαώς επιθυμούσε;

Ας σημειώσουμε επίσης πως το ΥΠΠΟΑ είχε δεχθεί πολλά έγγραφα από την εν λόγω προϊσταμένη που αφορούσαν στα προβλήματα του αναβατορίου. Εγγραφα που ποτέ δεν απαντήθηκαν και όλοι συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχουν.

Σε κάθε περίπτωση, η απομάκρυνση της προϊσταμένης της ΕΦΑ Αθηνών είναι απαράδεκτη. Υποτίθεται πως τα ζητήματα της Ακρόπολης τα «έτρεχε» ο υφυπουργός Κ. Στρατής, ο οποίος κατάφερε να εφαρμόσει μονάχα το ηλεκτρονικό εισιτήριο σε δύο και πλέον χρόνια. Σωστότερο θα ήταν να παραιτηθεί εκείνος, καθώς, εν τέλει, έχει και την πολιτική ευθύνη. Αντ’ αυτού, η πολιτική ηγεσία δίνει συγχωροχάρτι στον εαυτό της, λέγοντας: «H λειτουργία του αναβατορίου ΑΜΕΑ απασχόλησε την πολιτική ηγεσία σε απόλυτη προτεραιότητα επί αρκετούς μήνες, τόσο για την αποκατάσταση της λειτουργίας του όσο και για την άμεση υλοποίηση νέας μόνιμης λύσης, ζητώντας παράλληλα τη βελτίωση συνολικά της λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης.» (Είδατε καμιά λύση;)

Η κυρία Μπάνου άρχισε να συγκεντρώνει χωρίς λόγο τα βέλη μετά την ξενάγηση που έκανε στην Ακρόπολη στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα. Ξενάγηση που εκ της θέσεώς της έπρεπε να κάνει. Είχε όμως και όλα τα εφόδια. Εκτοτε όλοι γνώριζαν πως με κάποια ευκαιρία θα «φαγωθεί». Και εφόσον δεν γίνονται κρίσεις αρχαιολόγων, επιστρατεύθηκε η πρώτη ευκαιρία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ