Κόσμος

Τα πρώτα αντίποινα: Στήριξη της ΕΕ στην Κύπρο - Παράνομες οι γεωτρήσεις, «παγώνει» η τελωνειακή ένωση με Τουρκία

Οι 28 χώρες μέλη της ΕΕ αναμένεται να εκφράσουν «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα δεσμευθούν να «απαντήσουν κατάλληλα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία», σε προσχέδιο δήλωσης που συντάσσεται και θα εκδοθεί αύριο από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ενημέρωσαν τον Τύπο στο Λουξεμβούργο.

Βέβαια χρειάζονται ακόμα περισσότερα βήματα, καθώς όλα δείχουν πως η Άγκυρα προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς, σε έναν νέο Αττίλα!

Η ΕΕ θα επαναλάβει ότι καταδικάζει «τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και θα σημειώνει ότι «η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ».

Οι 28 χώρες επαναλαμβάνουν ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο και θα προειδοποιούν ότι «δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ-ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Αθήνα και Λευκωσία, αποφασίζουν τα επόμενα τους βήματα σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 20 Ιουνίου, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία σχεδιάζοντας τις κινήσεις τους στη διπλωματική σκακιέρα.

Στο μεταξύ το ΚΥΣΕΑ στην Ελλάδα συνεδρίασε εκτάκτως υπό τον Αλέξη Τσίπρα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να εκπέμπει προειδοποιητικό μήνυμα προς την Άγκυρα. Θα ζητήσουμε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας αν επιβεβαιωθεί ότι προχώρησαν σε γεώτρηση, επεσήμανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, με το πέρας της 3ωρης συνεδρίας.

"Η τουρκική προκλητικότητα και παραβίαση του διεθνούς δικαίου από μέρους της Τουρκίας δεν αποτελεί ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας", είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να ξέρουν ότι είναι απόλυτα ασφαλείς.

"Συμφωνήσαμε να προετοιμάσουμε το έδαφος έτσι ώστε την επόμενη εβδομάδα, η Σύνοδος Κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις ακόμα και κυρώσεις έναντι της Τουρκίας αν επιβεβαιωθεί ότι έχει προχωρήσει σε γεώτρηση", είπε ο Τσίπρας αναφερόμενος στη συνομιλία που είχε με τον Νίκο Αναστασιάδη, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ότι όποιος παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα έχει συνέπειες.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΑΝ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΜΕ

"Τα λόγια του Ερντογάν φόβισαν και ενεργοποίησαν την Αθήνα" σχολίασε σήμερα ο τουρκικός τύπος, στον απόηχο της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «απειλές-σκάνδαλο» από την Ελλάδα προκειμένου να επιβληθούν ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία λόγω των δραστηριοτήτων της τελευταίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...