Άγιο Όρος

Σχισματικοί στο Άθω: Ποιοί και γιατί αφήνουν στο Άγιο Όρος τα μέλη της PCU

Οι Ουκρανοί σχισματικοί ταξιδεύουν ανεμπόδιστα σε μερικά μοναστήρια του Άγιου Όρους, τουλάχιστον από το 2016 με το πρόσχημα των προσκηνυτών. Πολύ πριν την παραλαβή του Τόμου, οι Ουκρανοί σχισματικοί άνοιξαν το δρόμο προς το Άγιο Όρος.

Στις 4 Ιουνίου 2019, ο επίσημος ιστότοπος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ΟΟE) ανέφερε ότι όλοι οι προσκυνητές της ΟΕΟ στο Άγιο Όρος χρειάζονται ειδικές βεβαιώσεις:

«Το Γραφείο της Μητρόπολης του Κίεβο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σας διαβιβάζει την ευλογία του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας Ονούφριου, σύμφωνα με την οποία, απαντώντας στο αίτημα των ηγουμένων του Αγίου Όρους, οι κληρικοί, μοναχοί και λαϊκοί της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι οποίοι πρόκειται να ταξιδεύουν για προσκύνημα στο Άγιον Όρος πρέπει οπωσδήποτε να έχουν πιστοποιητικό ότι ανήκουν στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Το πιστοποιητικό που αναφέρει την περίοδο διαμονής πρέπει να συντάσσεται στο επιστολόχαρτο της επισκοπικής διοίκησης, να υπογράφεται από τον επισκοπικό και να φέρει σφραγίδα».

Το κείμενο λέει ότι η πρωτοβουλία προερχόταν από ηγούμενους του Αγίου Όρους (δεν λέει ακριβώς από ποιους).

Στις 6 Ιουνίου, ο ορθόδοξος μπλόγκερ Μαξ Κλιμένκο, στη σελίδα του στο Facebook, δημοσίευσε πληροφορίες σχετικά με τη συνομιλία με τον Καθηγούμενο της Μονής Σίμωνος Πέτρας, τον Αρχιμανδρίτη Ελισσαίο:

«Στην ευθύς ερώτησή μου, αν η Μονή Σίμωνος Πέτρας έστειλε αίτημα προς τον Μακαριότατο Μητροπολίτη Ονούφριο να εκδίδει στους προσκυνητές από την Ουκρανία πιστοποιητικό ότι ανήκουν στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου της Μόσχας (διαφορετικά θα τους απαγορευτεί η είσοδος στο Άγιο Όρος), ο γέροντας Ελισσαίος έκανε έκπληκτο πρόσωπο και απάντησε ότι ούτε αυτός ούτε κανείς από τους γνωστούς σ’ αυτόν καθηγούμενους του Άγιου Όρος ποτέ ζήτησαν από το Κίεβο κάτι τέτοιο... Όσον αφορά τη δυνατότητα συλλειτουργίας και γενικότερα αποδοχής μυστηρίων για κληρικούς και μοναχούς (όχι λαϊκούς), ο γέροντας Ελισσαίος ανέφερε, ότι το μοναδικό έγγραφο που μπορεί να ζητηθεί στο Άγιον Όρος, είναι η ευλογία του γραφείου του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης (επειδή ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ο ανώτατος επίσκοπος του Αγίου Όρους). Δεν απαιτούνται άλλα έγγραφα, ειδικά για τους λαϊκούς. O πάτερ Ελισσαίος εξέφρασε επίσης τη λύπη του ότι το γόητρο του Αγίου Όρους κάποιος προσπαθεί να χρησιμοποιήσει στα δικά εγωιστικά του συμφέροντα. Το Άγιον Όρος, τόνισε ο Καθηγούμενος, υπήρξε και παραμένει κοινό ορθόδοξο ιερό, όπου με προσευχή και αγάπη δέχονται όλους τους προσκυνητές, χωρίς εθνικές ή άλλες διαφορές. Ο γέροντας Ελισσαίος επίσης διαβεβαίωσε ότι στο μοναστήρι Σίμωνος Πέτρας προσφέρεται καθημερινά προσευχή για την υγεία και την ευημερία του Μητροπολίτη του Κιέβου Ονούφριου και για την ευλογημένο θεοφύλακτο ποίμνιό του».

Στην ουσία ο Καθηγούμενος της Μονής Σίμωνος Πέτρας είπε μόνο ό, τι γνώριζε, δηλαδή: δεν έστειλε προσωπικά τέτοιο αίτημα και δεν γνωρίζει αν το έπραξε κάποιος άλλος.

Ωστόσο, πολλοί υποστηρικτές της ουκρανικής αυτοκέφαλης αντέδρασαν στα λόγια του ηγουμένου Ελισσαίου με τον τρόπο τους και βιαστήκαν να ανακοινώσουν ότι η Μητρόπολη του Κιέβου αντιγράφει φέικ.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης άρχισαν να γράφουν, ότι η εγκύκλιος της μητρόπολης εννοούσε όλους τους Καθηγούμενους του Αγίου Όρους, ενώ ο Καθηγούμενος της Μονής Σίμωνος Πέτρας το αρνήθηκε.

Αργότερα, ο ίδιος ο Μαξ Κλιμένκο σχολίασε την κατάσταση: «Εγώ (σύμφωνα με τα λόγια του αρχιμανδρίτη Ελισσαίο) έγραψα ότι ούτε αυτός προσωπικά ούτε κανένας γνωστός σ’ αυτόν καθηγούμενος δεν είχαν αποστείλει κανένα αίτημα στο Κίεβο. Κάτι που δεν αποκλείει καθόλου ότι κάποιος από τους ηγούμενους θα μπορούσε να έχει στείλει ένα τέτοιο αίτημα – δικαίωμά του. Όλα τα υπόλοιπα είναι εικασίες».

Αυτή η ενημέρωση του Κλιμένκο ανάγκασε τα ΜΜΕ, που συμπαθούν την PCU (μην κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας), να διορθώσουν τα μηνύματά τους: «Όπως μάθαμε, πρόκειται για πρωτοβουλία ηγουμένων μεμονωμένων μοναστηριών του Άγιου Όρους που δεν θέλουν να συλλειτουργούν με τους εκπροσώπους ημι-αναγνωρισμένης Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (PCU/ΟΕΟ), και ως εκ τούτου θέλουν να ξέρουν ποία ακριβώς εκκλησία εκπροσωπεύουν οι προσκυνητές από την Ουκρανία».

Άγνωστο τι σημαίνουν λόγια «ημι-αναγνωρισμένη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας», επειδή μέχρι σήμερα από 15 Ορθόδοξες Τοπικές Εκκλησίες μόνο το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης αμαύρωσε με συλλειτουργία (ακριβώς αυτό στην Ορθοδοξία ονομάζεται «αναγνώριση») με τους Ουκρανούς σχισματικούς.

Ένα άλλο πράγμα εφιστά την προσοχή – ακόμη και οι αντιεκκλησιαστικοί ιστότοποι αναγκάζονται να συμφωνήσουν ότι το αίτημα παροχής εγγράφων που να επιβεβαιώνουν την ιδιότητα του μέλους της κανονικής Εκκλησίας της Ουκρανίας θα μπορούσε άνετα να υπάρχει. Δεν υπάρχει αμφιβολία και ότι ανάμεσα στα μοναστήρια του Αγίου Όρους υπάρχουν εκείνα που δεν χρειάζονται τέτοιο πιστοποιητικό.

Ποιος απαγορεύεται να εισέλθει στο Άγιον Όρος

Πολλά μοναστήρια σχεδόν ποτέ δεν αρνούνται αιτήματα προσκυνητών για διανυκτέρευση. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό, μερικά μοναστήρια όχι μόνο δεν δέχονται προσκυνητές από την Ουκρανία για διανυκτέρευση, αλλά ούτε καν τους αφήνουν να προσκυνήσουν τα ιερά.

Η θέση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι μετά την απονομή του Τόμου από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στους Ουκρανούς σχισματικούς πολλοί από αυτούς τώρα έσπευσαν ανοιχτά στο Άγιον Όρος. Πολύ συχνά αυτοί οι άνθρωποι πηγαίνουν στο Άγιο Όρος όχι για προσευχή, αλλά για να οργανώσουν κάποιο είδος επίδειξης από το ταξίδι τους, το οποίο θα πρέπει να αποδείξει ότι το Άγιο Όρος υποστηρίζει με κάθε τρόπο την PCU (μην κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας). Γι’ αυτό το λόγο οι σχισματικοί από την Ουκρανία βγάζουν φωτογραφίες με τους κατοίκους των μοναστηριών, τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας στην κορυφή του Αγίου Όρους, κρεμούν σημαίες, προσπαθούν να συλλειτουργήσουν με τους Αθωνίτες κλπ.

Φυσικά, αυτό δεν αρέσει στους αντιπάλους των αντικανονικών ενεργειών του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι αντίπαλοι στο Άγιον Όρος και προτιμούν να μην αφήνουν τους εκπροσώπους της PCU στο μοναστήρι τους για να αποφύγουν οποιαδήποτε επαφή μαζί τους παρά να τους αφήσουν και μετά να βρεθούν μεταξύ των δήθεν φανατικών υποστηρικτών αυτής της αμφίβολης δομής.

Επομένως, το πρόβλημα με τους Ουκρανούς προσκυνητές υπάρχει πραγματικά. Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν στοFacebook ότι οι Αθωνίτες (όχι όλοι, βέβαια) ρωτούν τους Ουκρανούς σε ποια δικαιοδοσία ανήκουν.

Tatyana Dvorovaya: «Μόλις επέστρεψαν από το Άγιον Όρος οι πατέρες μας. Παντού ρωτάνε αυστηρά από ποιον, μόλις μαθαίνουν ότι έρχονται από την Ουκρανία. Όταν μαθαίνουν ότι έρχονται από τον Μακαριότατο Ονούφριο, δέχονται με χαρά, πάντα του στέλνουν υποκλίσεις, προσεύχονται γι’ αυτόν και εμάς».

Basil Elachistod: «Τα Μοναστήρια δέχονται όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από την ομολογία τους. Αλλά ορισμένα, όπως Κωνσταμονίτου, έχουν κάποιους περιορισμούς, δεν δέχονται κληρικούς της PCU».

Yuri Strugov: «Για παράδειγμα, εμάς δεν μας δέχτηκαν στη Σκήτη του Αγίου Ανδρέα μόλις άκουσαν ότι ήμασταν Ουκρανοί. Ο Καθηγούμενος διέταξε να μην δεχτούν. Και ο γέροντας Γαβριήλ δεν δέχτηκε επίσης. Αυτός (ο γέροντας Γαβριήλ) δεν δέχτηκε, επειδή είμαστε από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Όπως είπε ο δόκιμος, έπαψε να μνημονεύει και τον πατριάρχη».

Σ’ εκείνους που πραγματικά χρειάζονται ένα τέτοιο πιστοποιητικό από τη Μητρόπολη του Κιέβου μπορούν να συμπεριληφθούν όχι μόνο Καθηγούμενος της ρωσικής μονής Αγίου Παντελεήμονα, αλλά και ο Καθηγούμενος της σερβικής Ι.Μ. Χιλανδαρίου, βουλγαρικής Ζωγράφος, καθώς και Καθηγούμενος της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα. Ένθερμοι αντίπαλοι της νομιμοποίησης των Ουκρανών σχισματικών είναι και ηγούμενοι των μοναστηριώνΔοχειαρίου και του Αγίου Παύλου.

Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας και ο «νόμος φιλοξενίας»

Ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας λέει ότι ο νόμος της φιλοξενίας είναι πολύ σημαντικός για τους Αθωνίτες. Όμως, για τους Ουκρανούς σχισματικούς, ο Αρχιμανδρίτης Ελισσαίος καθοδηγείται όχι μόνο από αυτόν τον νόμο.

Από το 2013, ο Ουκρανός ολιγάρχης και επιχειρηματίας Αντρέι Ματσόλα θεωρούταν κτήτορας του μοναστηριού Σίμωνος Πέτρας. Ακολουθεί ένα απόσπασμα από το μήνυμα του 2013 σχετικά με το προσκύνημα στο Άγιο Όρος κληρικού ενός από τους ναούς του Σεργκέι Γένοφ: «Με μεγάλη ευγνωμοσύνη στους ευεργέτες μου, τον επιχειρηματία Αντρέι Ματσόλα (κτήτορα μοναστηρίου Σίμωνος Πέτρας)».

Ο Αντρέι Ματσόλα είναι μεγάλος παραγωγός μπύρας στην Ουκρανία και, μαζί με τον αδελφό του, βουλευτή Ρομάν Ματσόλα, είναι ο κύριος χορηγός της UOC-KP (Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησιάς τους Πατριαρχείου Κιέβου). Συμφωνείτε πιστεύω, όχι ο πιο "σωστός" κτήτορας για το μοναστήρι του Αγίου Όρους.

Φυσικά, τα λόγια ενός ατόμου δεν επιβεβαιώνουν ακόμη την ειδική κατάσταση του Ματσόλα για τους Αθωνίτες. Εξάλλου, η ιδιότητα κτήτορα στο Άγιον Όρος δεν δίνεται σε οποιονδήποτε με το έτσι θέλω, ενώ το όνομα του ευεργέτη, σύμφωνα με τη βυζαντινή παράδοση, ενίοτε συμπεριλαμβάνεται στη πλήρη ονομασία μοναστηριού ή ναού.

Αλλά το 2014 ο Σεργκέι Γένοφ δημοσίευσε ένα άλλο μήνυμα: «Ο Αντρέι Ματσόλα είναι επιχειρηματίας του Κιέβου, κτήτορας μοναστηρίου Σίμωνος Πέτρας (γνωρίζω ότι ο Αντρέι εκτός από την Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας υποστηρίζει οικονομικά και άλλα μοναστήρια του Αγίου Όρους (δεν μιλάω για ουκρανικά μοναστήρια), ευεργέτης». Σύμφωνα με τη δήλωση του Γένοφ, ο ίδιος ο Αντρέι Ματσόλα απεικονίζεται σε μία από τις τοιχογραφίες του ναού:


Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, η απεικόνιση του Αντρέι Ματσόλα στις τοιχογραφίες του ναού της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας. Φωτογραφία: logoslovo.ru

Υπάρχει και συνέχεια. Το 2016 ο Ρομάν Ματσόλα έφερε στην πατρίδα του εικόνα της Μαρίας Μαγδαληνής από το Άγιο Όρος σύμφωνα με τον ιστότοπό του: «Η εικόνα που βρίσκεται τώρα στην περιοχή Χμελνίτσκι ζωγραφίστηκε από τους μοναχούς στο Άγιον Όρος και παραδόθηκε στην οικογένεια του Ρομάν Ματσόλα ως δείγμα ευγνωμοσύνης για την υποστήριξη του μοναστηρίου Σίμωνος Πέτρας».

Το ταξίδι του στο Άγιο Όρος, μετά το οποίο στις εκκλησίες της UOC-KP της περιοχής Χμελνίτσκι εμφανίστηκε εικόνα της Μαρίας Μαγδαληνής, ο Ρομάν Ματσόλα πραγματοποίησε με τους κληρικούς αυτού του θρησκευτικού οργανισμού. Αυτό εξηγείται πολύ απλά – η οικογένεια Ματσόλ για πολύ καιρό έδειχνε πολύ ενεργητικά την οικονομική υποστήριξη στο Πατριαρχείο Κιέβου. Για τέτοιες δραστηριότητες ο επικεφαλής της UOC-KP Φιλάρετος Ντενισένκο απόνεμε στο μεγαλύτερο από τους αδελφούς, Ρομάν, βραβεία.

Το 2012, ο Αντρέι Ματσόλα μπήκε στην "Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία του Κιέβου του Πατριαρχείου Κιέβου για εξ αποστάσεως μαθήματα. Την ίδια ακαδημία, τον πρύτανη της οποίας, Αλέξανδρο Τροφιμλιούκ, ο Φιλάρετος πρόσφατα απαγόρευσε στο υπουργείο.

Παρεμπιπτόντως, σύμφωνα με τον Φιλάρετο, η οικογένεια Ματσόλ έχει πλέον μεταφερθεί πλήρως στην οικονομική υποστήριξη της PCU, και ο «Επιφάνιος εξαρτιέται από τον Ματσόλα».

Έτσι, χάρη στη χρηματοοικονομική βοήθεια του Ματσόλα, σχεδόν τρία χρόνια πριν την παραλαβή του Τόμου, οι κάτοικοι της λαμπρής Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρος εντελώς ευνοϊκά δέχονταν τους Ουκρανούς σχισματικούς. Αξίζει να εκπλαγεί κανείς ότι ο Καθηγούμενος της Μονής, Αρχιμανδρίτης Ελισσαίος, αρνείται την ανάγκη για πιστοποιητικό από την UOC (κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία);

Μονή Κουτλουμουσίου και Ουκρανία

Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να αναφερθεί και το μοναστήρι Κουτλουμουσίου. Ένας από τους κατοίκους της Σκήτης του Αγίου Παντελεήμονος αυτής της μονής, μοναχός Χρυσόστομος, ήταν παρών στην «ενθρόνιση» του επικεφαλής τηςPCU Επιφάνιου Ντουμένκο. Αλλά η Κοινότητα του Αγίου Όρους αποφάσισε να μην στείλει τους αντιπροσώπους της στην «ενθρόνιση» του Ντουμένκο. Ως εκ τούτου, ο πατέρας Χρυσόστομος στο Κίεβο δεν ήταν παρών ως εκπρόσωπος της αδελφότητας του Αγίου Όρους, αλλά ως κληρικός του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.

Ωστόσο, ο κάτοικος Κουτλουμουσίου ήταν μεταξύ των ηγουμένων (Ιβήρων, Λάβρας και της Νέας Μονής Εσφιγμένου), οι οποίοι στις 28 Φεβρουαρίου 2019 στην συνεδρίαση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους εξέφρασαν την υποστήριξη στην PCU.

Ο ηγούμενος του Κελίου προς τιμή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσόστομου, ιερομόναχος Χρυσόστομος, ήταν αυτός που έγραψε διαμονητήριο (ειδική γραπτή άδεια επίσκεψης στο Άγιο Όρος) για την πρώτη στην ιστορία του Αγίου Όρους αντιπροσωπεία της Ουκρανίας.


Διαμονητήριο για Ουκρανούς σχισματικούς, υπογεγραμμένο από τον ιερομόναχο Χρυσόστομο. Φωτογραφία: page.ua

Όμως, όπως και στην περίπτωση της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας, το θέμα εδώ δεν είναι μόνο στον νόμο της φιλοξενίας.

Το 2016 ο Ιερομόναχος Χρυσόστομος και ο ιεροδιάκονος Χρυσόστομος από το μοναστήρι Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους έχουν έρθει στην Ουκρανία. Εδώ, στο «Ανοιχτό Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο της Αγίας Σοφίας» διάβασαν μερικές διαλέξεις και συναντήθηκαν με τον Πρωθυπουργό Βλαδίμηρο Γκρόισμαν και τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Αντρέι Παρουμπίυ. Γιατί ακριβώς απλοί μοναχοί Αθωνίτες αξιώθηκαν μια τέτοια υποδοχή, δεν γνωρίζουμε. Αλλά κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους εμφανίστηκε είδηση ότι «κοντά στο μοναστήρι τουΚουτλουμουσίου έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή των κελίων για επισκέπτες από την Ουκρανία». Σε αυτά τα κελιά θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν 60 άτομα. Στο χώρο τους θα βρίσκονται δύο ναοί. Φυσικά, στην προκειμένη περίπτωση ο Αντρέι Ματσόλα ήταν ο σπόνσορας, ο οποίος δήλωσε: «Έχουμε στόχο να κάνουμε το ουκρανικό κέντρο στο Άθω, όπου οποιοσδήποτε από τους Ουκρανούς θα μπορέσει να έρθει, να διανυχτερεύσει, να προσευχηθεί και να νιώσει τον εαυτό του σε κάποιο βαθμό σαν στο σπίτι».

Μπορούμε να υποθέσουμε ότι ακόμα το 2016 οι οικοδόμοι και οι κτήτορες του κελίου υπολόγιζαν να εγκαταστήσουν στο χώρο του τους εκπροσώπους της νέας "Ουκρανικής Εκκλησίας", δημιουργία της οποίας είχε ήδη προγραμματιστεί στο Φανάρι.

Στις 25 Απριλίου 2016 στο site του Ρομάν Ματσόλα εμφανίστηκε η είδηση ​​με τίτλο: «Χάρη στο Ρομάν Ματσόλα οι προσκυνητές επισκέφθηκαν το Άγιο Όρος».


Εκπρόσωποι της UOC-KP στο Άγιον Όρος. Φωτογραφία: matsola.org.ua

Μεταξύ των εντυπώσεων ενθουσιασμού σχετικά με το ταξίδι, εφιστούν την προσοχή εκείνα που υπογράφηκαν από τους "ιερείς". Το πρώτο σχόλιο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, του "ιερέα" Βασίλι Χέτμαν (στη φωτογραφία στέκεται στο κέντρο, με σκούφια), ο οποίος λέει ότι οι ταξιδιώτες λειτούργησαν στη Σκήτη του Αγίου Παντελεήμονα, οι εκπρόσωποι του οποίου ήταν αργότερα παρόντες στην ενθρόνιση του Επιφάνιου. Δηλαδή οι Ουκρανοί σχισματικοί δεν έγιναν μόνο δεκτοί σε αυτή τη σκήτη, αλλά επίσης τους αφήσανε να λειτουργήσουν. Και αυτό ήταν το 2016, πριν την παραλαβή του Τόμου από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο!

Πώς γνωρίζουμε ότι αυτοί οι «ιερείς» ανήκαν στην UOC-KP; Από το μήνυμα της εφημερίδας του Shepetov «Μέρα με την μέρα» από 20 Απριλίου 2016:

«Κατά τη διάρκεια της πρωινής λειτουργίας στη Σκήτη του Μεγαλομάρτυρος και Θεραπευτή Παντελεήμονα, που παραδοσιακά διεξάγεται στην ελληνική γλώσσα, οι ιερείς μας – πρωτοπρεσβύτερος περιοχής Πολόνσκι της UOC-KP Αντρέι Μοράβσκι, πατήρ Βασίλειος Χέτμαν (Shepetovka), πατήρ Βασίλειος Παβλιούκ (Γάρτς), ο πατήρ Σέργιος Σκορομπογάτοβ (Sudilkov ) και ο πατήρ Αλέξανδρος Σλεπτσόβ (Kipchintsy) είπαν την προσευχή "Πιστεύω" και "Πάτερ ημών" στην ουκρανική γλώσσα, οι προσκυνητές μας εξομολογήθηκαν και κοινώνησαν».

Παραπίπτοντας, η Σκήτη αυτή βρίσκεται κοντά στο μοναστήρι Κουτλουμουσίου, στο οποίο ανήκει. Ιδρύθηκε στα τέλη του ΙΗ΄ αιώνα και, φυσικά, δεν έχει τίποτα κοινό με την ομόφωνη ρωσική μονή του Αγίου Όρους.

Άραγε ήδη από το 2016 ο προαναφερόμενος Χρυσόστομος ήδη κοινωνούσε στο κελί του τους λειτουργούς του Πατριαρχείου Κιέβου, οι οποίοι έφθασαν στη Σκήτη του μοναστηριού Κουτλουμουσίου ως μέρος ομάδας προσκυνητών με επικεφαλής το βουλευτή του Μπλοκ του Πετρό Ποροσένκο Ρομάν Ματσόλα.

Ωστόσο, παρόλα αυτά, η κατάσταση γύρω από την αναγνώριση των Ουκρανών σχισματικών από τους κατοίκους της Μονής Κουτλουμουσίου και των σκητών και κελίων, που ανήκουν σε αυτήν, έχει αλλάξει κάπως.

5 από τους 12 υπογράφοντες της θορυβώδης επιστολής των γερόντων του Αγίου Όρους, που απαίτησαν από την Ιερά Κοινότητα να απαγορεύσει την είσοδο στο Άγιο Όρος σε εκπροσώπους της PCU, αντιπροσωπεύουν το μοναστήρι Κουτλουμουσίου.

Η θέση του ηγουμένου του μοναστηριού, που διέταξε την αποδοχή εκπροσώπων της PCU στα ιερά του μοναστηριού (αλλά τους απαγόρευσε να λειτουργούν στο χώρο του Κουτλουμουσίου), προκάλεσε απόρριψη κάποιου μέρους της μοναστηριακής κοινότητας.

Ιστότοπος «Strana.ua» ανέφερε ότι «στις 13 Απριλίου κάποιος ιερομόναχος από την Ουκρανία Παΐσιος Κριλ έφερε τρεις πλούσιους ενορίτες της PCU στην Ι.Μ. Κουτλουμουσίου. Τους κοινώνησαν εκεί. Όταν ένας από τους ρωσόφωνους δόκιμους ανακάλυψε ποιοι ήταν αυτοί, ενημέρωσε αμέσως τους αδελφούς γι’ αυτό στο γεύμα. Τότε τον πλησίασε ένας από τους προαναφερθέντες Χρυσοστόμους (αλλά όχι εκείνος που ήταν στην «ενθρόνιση» του Επιφάνιου) και «εξήγησε κατανοητά ότι είναι φίλοι της Μονής, και αν είναι σχισματικοί, είναι η προσωπική άποψη αυτού του Ρώσου».

Αυτή τη στιγμή ο Καθηγούμενος Κουτλουμουσίου αν και τρέφει μεγάλο δέος προς τον Αντρέι Ματσόλα, έχει πάρει μια ουδέτερη θέση σε σχέση με τους ουκρανούς σχισματικούς. Δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς με τι συνδέεται αυτό. Πιθανόν η θέση του Καθηγούμενου έχει αλλάξει λόγω διαμαρτυριών των αδελφών ή ίσως επειδή ο Καθηγούμενος αποφάσισε ότι η τήρηση των κανόνων είναι πιο σημαντική από την κατασκευή του κελίου.

Από τα παραπάνω μπορούμε να συμπεράνουμε ότι όλα δεν είναι τόσο απλά στο Άγιον Όρος, όπως προσπαθούν να τα παρουσιάσουν οι υποστηρικτές της PCU. Πράγματι, στο Άγιο Όρος υπάρχουν αρκετά μοναστήρια και μεμονωμένοι μοναχοί, που απαιτούν ή μπορεί να απαιτήσουν από τους Ουκρανούς προσκυνητές πιστοποιητικό ότι ο προσκυνητής ανήκει στην κανονική Εκκλησία. Φυσικά υπάρχουν και εκείνοι που προτιμούν να μην μπαίνουν στα ζητήματα των κανόνων της Εκκλησίας, αλλά να εμπιστεύονται τις πράξεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Αλλά ακόμα κι αν στο Άγιο Όρος, το οποίο είναι άμεσα υποταγμένο στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, πολλοί δεν συμφωνούν με την αναγνώριση των Ουκρανών σχισματικών, πιο πολύ θα διαφωνούν εκείνοι που δεν εξαρτώνται από το Φανάρι με κανένα τρόπο. Επιπλέον, το πρόβλημα με την αναγνώριση της PCU (μην κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας) θα επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου. Και ούτε τα χρήματα, ούτε η παραπλάνηση, ούτε η πειθώ ή ο εκφοβισμός μπορούν να επηρεάσουν το γεγονός ότι, οι σχισματικοί πρέπει να αναζητούν όχι την αναγνώριση, αλλά τη μετάνοια. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις οι σχισματικοί θα παραμείνουν σχισματικοί, και η Εκκλησία θα παραμείνει με τον Χριστό.

πηγή: spzh.news

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ