Κόσμος

Σκηνικό σύγκρουσης - Aπειλούν με αντίποινα οι Τούρκοι: «Θα παρακολουθούμε τα Κυπριακά πλοία, θα συλλαμβάνουμε Ε/κ!»

Tην οργισμένη αντίδραση της Τουρκίας προκαλεί τα τελευταία 24ωρα η είδηση πως η Λευκωσία έχει προχωρήσει στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος 25 προσώπων που συνδέονται με τις παράνομες έρευνες του γεωτρύπανου Fatih στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα. 

Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Γενί Σαφάκ αναφέρεται σε συγκεκριμένα αντί-μετρα τα οποία εξετάζονται σε πρώτο στάδιο και αφορούν στο σενάριο που εκτελεστούν τα εντάλματα σύλληψης.

Μεταξύ άλλων:

Τον τερματισμό της δικαστικής συνεργασίας με κράτη-μέλη της ΕΕ σε περίπτωση που εκτελέσουν κάποιο εκ των ενταλμάτων σύλληψης. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να ζητηθεί και ανάκληση του Τούρκου πρέσβη από το συγκεκριμένο κράτος.

Μέχρι να αφεθεί ελεύθερο το πρόσωπο που συνελήφθη, το ψευδοκράτος να κλείσει τα οδοφράγματα από τις ελεύθερες περιοχές.

Το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας, Yavuz να πραγματοποιήσει γεώτρηση εντός αδειοδοτημένου τεμαχίου της κυπριακής ΑΟΖ το οποίο εμπίπτει εντός της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας όπως αυτή την αντιλαμβάνεται.

Σε περίπτωση συλλήψεων να παρακολουθούνται στενά πλοία υπό κυπριακή σημαία τα οποία διέρχονται από τα τουρκικά στενά και τη θάλασσα του Μαρμαρά για τα θέματα ασφάλειας και ρύπανσης.

Να απαγορευτεί η παροχή υπηρεσιών σε πλοία η διαχειρίστρια εταιρεία των οποίων εδρεύει στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό να ισχύσει ακόμα και στην περίπτωση επιβατικών πλοίων.

Η «ακτοφυλακή» του ψευδοκράτους να συλλαμβάνει Ε/κ ψαράδες που πλέουν στη θαλάσσια περιοχή της Καρπασίας.

Όλα τα πιο πάνω δεν αποτελούν επί του παρόντος αποφάσεις, ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη διά του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών υπήρξαν «υποσχέσεις» για απάντηση στην ενέργεια της Λευκωσίας, δεν αποκλείεται να υλοποιηθούν.

ΟΥΡΛΙΑΧΤΑ ΓΚΡΙΖΩΝ ΛΥΚΩΝ!

Την έντονη αντίδραση και του αρχηγού του τουρκικού εθνικιστικού κόμματος των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί προκάλεσε η πρόθεση της Κυπριακής Κυβέρνησης να προβεί σε διαβήματα για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για το πλήρωμα του Φατίχ

Σύμφωνα με την Sabah, ο Μπαχτσελί μίλησε για παγίδες που επιχειρούν να στήσουν στην Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των γεωτρήσεων και χαρακτήρισε παράνομες τις προσπάθειες της Λευκωσίας να κινηθεί νομικά εναντίον του Φατίχ και των εταιρειών που υποστηρίζουν την παράνομη τουρκική γεώτρηση στην ΑΟΖ.

«Το ψευδοκράτος θα πρέπει να αγνοήσει τις απόπειρες εκβιασμού και τις προσπάθειες να ποδοπατηθούν τα ιστορικά μας δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο», είπε, προσθέτοντας: «Η χώρα μας έχει τη δύναμη και την ικανότητα να ξεπεράσει αυτές τις βάρβαρες αντι-ειρηνευτικές κινήσεις».

«Οι Τ/κ δεν είναι μόνοι, δεν θα αποσυρθούμε ποτέ από την Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ