Υγεία

Νέο… πείραμα με το ωράριο στα φαρμακεία – Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των πολιτών

Ενα ακόμη «πείραμα» στο… κυνήγι φαρμακείου τη νύχτα ξεκινά για τους πολίτες της χώρας μας, μετά τις τελευταίες ρυθμίσεις που αφορούν στο ωράριο των φαρμακείων και «ψαλιδίζουν» τις ώρες λειτουργίας των λεγόμενων διευρυμένων φαρμακείων.

Παρά το γεγονός ότι οι φαρμακοποιοί βλέπουν με καλό μάτι την… προεκλογική διάταξη η οποία ουσιαστικά τραβά πίσω την επίμαχη απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, το ζήτημα παραμένει εάν θα εξυπηρετούνται οι πολίτες και κυρίως τις νύχτες, κάτι που παρέμενε μεγάλο πρόβλημα έως σήμερα. Μέχρι και το 2011 υπήρχαν 80 διανυκτερεύοντα φαρμακεία για το λεκανοπέδιο Αττικής, τα οποία μετά την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου μειώθηκαν σε 40-45. Επρόκειτο, δηλαδή, για μια πραγματική «οδύσσεια» εάν κάποιος χρειαζόταν φαρμακείο αργά το βράδυ. Οι φαρμακοποιοί ευελπιστούν ότι πλέον τα διανυκτερεύοντα κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Αττική θα ξεπεράσουν τα 65.

Οπως και να έχει πάντως, τα φαρμακεία έχουν υποχρέωση να κλείνουν στις 9 το βράδυ τις καθημερινές και 8 το Σάββατο, ενώ μέχρι πρότινος υπήρχαν πολλά ανοιχτά μέχρι και τις 11 το βράδυ. Επίσης, πλέον υποχρεώνονται να κλείνουν κατά τις επίσημες αργίες, πλην Κυριακής, όπως είναι ακόμη και η ημέρα γιορτής πολιούχου αγίου της εκάστοτε πόλης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με διάταξη νόμου που ψηφίστηκε λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές και η οποία έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται, όλα τα φαρμακεία παραμένουν υποχρεωτικά κλειστά την Κυριακή με εξαίρεση όσα εφημερεύουν, τα φαρμακείων στα αεροδρόμια και τα φαρμακείων σε νησιωτικές περιοχές, τα οποία μπορούν να είναι ανοικτά και πέραν του κανονικού ωραρίου έπειτα από σχετική απόφαση του οικείου νομάρχη.

Eπιπλέον, απαγορεύεται η λειτουργία των φαρμακείων κατά την 25η Μαρτίου, τη Μεγάλη Παρασκευή, τη Δευτέρα του Πάσχα, τη 15η Αυγούστου, την 25η και την 26η Δεκεμβρίου, την 1η και την 6η Ιανουαρίου, την Καθαρά Δευτέρα, την 1η Μαΐου, την 28η Οκτωβρίου, του Αγίου Πνεύματος και την ημέρα εορτής πολιούχου αγίου της εκάστοτε πόλης τα διευρυμένα φαρμακεία παραμένουν υποχρεωτικά κλειστά. Με βάση τη διάταξη, στους παραβάτες ορίζεται πρόστιμο έως και 3.000 ευρώ με απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου περιφερειάρχη.

Σύμφωνα με στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία μέχρι πρότινος ήταν κατά 40% λιγότερα σε σχέση με τις αρχές του 2012, όταν ουσιαστικά επιβλήθηκε η απελευθέρωση του ωραρίου. Οι φαρμακοποιοί αποδίδουν την έλλειψη διανυκτερευόντων στο γεγονός ότι πολλά φαρμακεία λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο. Και αυτό γιατί εάν ένα μεγάλο φαρμακείο, που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο και διαθέτει σε μεγάλο βαθμό καλλυντικά προϊόντα εκτός από φάρμακα, μένει ανοιχτό σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, το να δηλώσει διανυκτέρευση ένα κοντινό συνοικιακό φαρμακείο δεν έχει ουσία. Καθώς, όπως εξηγούν οι φαρμακοποιοί, μέχρι τις 9, τις 10 ή τις 11 που ο «μεγάλος» θα μείνει ανοιχτός θα λαμβάνει όλη την πελατεία. Επομένως, το μικρό φαρμακείο δεν έχει στην ουσία να λαμβάνει κάποιο κέρδος αφού από τις 11 και μετά θα πουλήσει ελάχιστα, ακόμη και καθόλου.

Το όλο «μπάχαλο» διευκόλυνε η νομοθεσία, βάσει της οποίας επιτρέπεται για οικονομικούς λόγους ή λόγους υγείας να εξαιρεθεί κάποιος φαρμακοποιός από τις διανυκτερεύσεις. Μια πρακτική που επέλεγαν όλο και περισσότεροι φαρμακοποιοί.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποίησε ο ΦΣΑ, βασισμένη στο μητρώο του, το καλοκαίρι του 2018, τα φαρμακεία που συμμετείχαν σε εφημερίες την τελευταία 6ετία στην Αττική ήταν κατά 430 λιγότερα.

Το παραπάνω αλαλούμ προσπάθησε τώρα να «επιδιορθώσει» το υπουργείο Υγείας με την πρόσφατη διάταξη, η οποία αποτελεί την τέταρτη (!) κατά σειρά αλλαγή στο ωράριο των φαρμακείων τα τελευταία οκτώ χρόνια. Δεν ήταν τυχαίο βέβαια που το συμμάζεμα αυτό πραγματοποιήθηκε προεκλογικά, με την Αριστοτέλους να ικανοποιεί ουσιαστικά τα συντεχνιακά συμφέροντα των φαρμακοποιών. Παραμένει βέβαια ερωτηματικό εάν ο πολίτης θα εξυπηρετείται, γιατί σε κάθε περίπτωση η παρουσία διευρυμένων φαρμακείων, που ήταν έως και τις 11 το βράδυ ορισμένα, διευκόλυνε κατά πολύ τους περαστικούς κεντρικών σημείων, όπου συνήθως είναι εγκατεστημένα τα μεγάλα και λεγόμενα διευρυμένα φαρμακεία.

«Οι διημερεύσεις που είχαν πάψει να υφίστανται, τώρα έχουν νόημα»

«Είναι θετικό να υπάρχει μια σταθερή και αμετάκλητη ώρα που ανοίγουν και κλείνουν τα φαρμακεία. Γιατί έτσι αποκτούν νόημα οι εφημερίες. Πιστεύω ότι ακόμη και πολλά διευρυμένα ήθελαν μια ομοιομορφία στο συνολικό ωράριο», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε συνεδρίαση του ΦΣΑ την εβδομάδα που πέρασε αποφασίστηκε η υλοποίηση νέου ηλεκτρονικού προγράμματος για την κατανομή των εφημεριών σωστά. Οπως λέει «ήδη έχουν ξεκινήσει οι εφημερίες, ενώ οι διημερεύσεις που είχαν πάψει να υφίστανται έχουν αρχίσει πάλι να έχουν νόημα».

Σημειώνεται ότι οι εφημερίες των φαρμακείων καθορίζονται από τον εκάστοτε φαρμακευτικό σύλλογο σε συνδυασμό με τις περιφέρειες. Η Αττική, για παράδειγμα, είναι χωρισμένη σε 130 περιοχές στις οποίες κατανέμονται τα εφημερεύοντα.

eleftherostypos.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...