Εκκλησία

Νέο οικουμενιστικό άνοιγμα του Πάπα: Βαδίζοντας μαζί στον πλούτο της διαφορετικότητας

Του Μανώλη Κείου

Την στιγμή που ο διχασμός εντός της Παγκόσμιας Ορθοδοξίας πολλαπλασιάζεται με αφορμή το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα ο Πάπας Φραγκίσκος βρήκε ευκαιρία να κλιμακώσει το...οικουμενιστικό πρέσινγκ!

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ρουμανία μιλώντας την Τετάρτη, ανέφερε πως σύνθημα της επίσκεψης ήταν «Ας βαδίσουμε μαζί» και εξέφρασε τη χαρά του που ήταν σε θέση να περπατήσει ως προσκυνητής πλάι στον ρουμανικό λαό.

Ο ποντίφικας δήλωσε ότι οι διάφορες συναντήσεις «υπογράμμισαν τόσο την αξία και την ανάγκη να περπατήσουμε μαζί ανάμεσα στους χριστιανούς όσο και στο επίπεδο της πίστης και της φιλανθρωπίας και μεταξύ των πολιτών στο επίπεδο της πολιτικής δέσμευσης».

Βαδίζοντας μαζί προς την πλήρη ενότητα

Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε τη βαθιά του ευγνωμοσύνη καθώς υπενθύμισε τη θερμή του συνάντηση με τον Ρουμάνο Πατριάρχη Δανιήλ και την Ιερά Σύνοδο της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στην οποία ανανέωσε τη δέσμευση της Ρ/Καθολικής Εκκλησίας να βαδίσει μαζί προς την πλήρη ενότητα.

Πρόσθεσε ότι αυτή η σημαντική οικουμενική διάσταση του ταξιδιού κατέληξε στην επίσημη προσευχή του στο νέο Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Βουκουρεστίου.

«Αυτή ήταν μια στιγμή μεγάλης συμβολικής αξίας», είπε ο Πάπας, «επειδή η προσευχή του Κυρίου (Πατερ ημών) είναι η κατ 'εξοχήν χριστιανική προσευχή, η κοινή κληρονομιά όλων των βαπτισμένων».

Ο Πάπας ανέφερε ακόμη ότι η συνάντηση με τους νέους και τις οικογένειες, που πραγματοποιήθηκε στο Ιάσιο, ήταν ιδιαίτερα έντονη και εορταστική.

Είναι ένα μέρος, παρατήρησε, "που μας προσκαλεί να ανοίξουμε δρόμους για να περπατήσουμε μαζί, με τον πλούτο της διαφορετικότητας".

Το τελευταίο στάδιο του ταξιδιού του Πάπα στην Ρουμανία ήταν μια επίσκεψη στην κοινότητα των Ρομά στην πόλη του Blaj.

Ο Πάπας υπογράμμισε σχετικά πόσο σημαντικό ήταν για αυτόν να τους χαιρετήσει και να ανανεώσει την έκκλησή του κατά όλων των μορφών διακρίσεων και του σεβασμού των λαών κάθε εθνότητας, γλωσσας και θρησκείας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ