ΗΠΑ

Μήνυμα Σαλβίνι σε Τραμπ: Η Ιταλία είναι ο στενότερος σύμμαχος της Ουάσινγκτον στην Ευρώπη

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής του ο αντιπρόεδρος της Ιταλίας, ο Ματέο Σαλβίνι στην Ουάσινγκτον, εξέφρασε την επιθυμία της Ιταλίας να καταστεί ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Ο Ματέο Σαλβίνι δεν συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αλλά με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς στον Λευκό Οίκο. Στην συνάντησή τους ο Πομπέο τόνισε την αξία των ιταλοαμερικανικών σχέσεων ενώ ο Πενς υπογράμμισε τις κοινές προτεραιότητες των δύο χωρών.

Από τη μεριά του ο Σαλβίνι, που βγήκε ακόμη πιο ενισχυμένος στις δημοτικές εκλογές της Ιταλίας, κατέστησε σαφές ότι βλέπει μια ευκαιρία για δημιουργία στενότερης αμερικανοϊταλικής σχέσης σε μία εποχή ευρωπαϊκής αναταραχής και ευθυγράμμισης μεταξύ των λαϊκιστικών κυβερνήσεων και στις δύο χώρες. «Σε μια περίοδο που οι θεσμοί της ΕΕ είναι εύθραυστοι και αλλάζουν σημαντικά, η Ιταλία επιθυμεί να είναι ο πρώτος, πιο ισχυρός, αξιόπιστος, έγκυρος και συνεπής εταίρος των ΗΠΑ», ανέφερε ο Σαλβίνι στη σελίδα του στο Facebook, παρουσιάζοντας την Ιταλία ως «εναλλακτική στη γαλλο-ιταλική υπερδύναμη»

Ο Σαλβίνι υπογραμμίζοντας ότι μοιράζεται ένα «κοινό όραμα» με την Ουάσινγκτον για την Κίνα, το Ιράν, τη Βενεζουέλα, τη Λιβύη και τη Μέση Ανατολή ως επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της Ιταλίας φάνηκε αποφασισμένος να προσδιορίσει εκ νέου την ιταλική διπλωματία κατά την διάρκεια του ταξιδιού του.

Το διεθνές του κύρος ενίσχυσε αναφέροντας «το Ιράν, τη Λιβύη, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, τις ανησυχίες για την κινεζική αλαζονεία στην Ευρώπη και την αφρικανική ήπειρο». Ακολουθώντας τον Τραμπ, ο Σαλβίνι τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με τη Ρωσία με σκοπό να «πλησιάσει η Μόσχα στο δυτικό σύστημα αξιών, αντί να αφεθεί στα χέρια του Πεκίνου». Επιπλέον ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών κατήγγειλε την ανικανότητα του ΟΗΕ.

Επίθεση Σαλβίνι στην ίδια του την κυβέρνηση
Ο Σαλβίνι, όπως και ο Αμερικανός πρόεδρος υπερασπίστηκε τη μεγάλη μείωση της φορολογίας στην Ιταλία, παρά τις επιφυλάξεις των Βρυξελλών λόγο του μεγάλου δημοσιονομικού ελλείμματος της Ρώμης, καταλήγοντας στο να ζητήσει την εφαρμογή ενός «τραμπικού προϋπολογισμού». Ο Σαλβίνι δεν δίστασε να επιτεθεί στην ίδια του την κυβέρνηση αφού για μια ακόμη φορά αποστασιοποιήθηκε από την ένταξη της Ιταλίας, πρώτη χώρα της G7, στο σχέδιο της Κίνας «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος».

Παράλληλα επικριτική ήταν η στάση του προς την ιταλική κυβέρνηση η οποία δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως τον αυτοκηρυχθέντα πρόεδρο της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, όπως έχουν κάνει οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της ΕΕ. «Αν εξαρτιόταν από εμένα, θα τον είχα ήδη αναγνωρίσει», τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να απαγορεύσει στη Huawei την υποβολή προσφοράς σχετικά με την ανάπτυξη υποδομών στην Ιταλία ύστερα από τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι κάτι τέτοιο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Δύσης. «Όταν αναφέρεσαι στο ζήτημα της εθνικής ασφάλειας και επίσης μοιράζεσαι κοινό όραμα και κοινές αξίες με τις ΗΠΑ, τότε φτάνει η ώρα που οι επιχειρηματικές συμφωνίες πρέπει να σταματήσουν», τόνισε.

Ο Σαλβίνι θαυμάζει τον Τραμπ
Ο θαυμασμός του Σαλβίνι για τον Τραμπ είναι γνωστός αφού ήταν και ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους πολιτικούς που τον υποστήριξε το 2016 κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου της Αμερικής. «Η προσέγγιση του Σαλβίνι στην εξωτερική πολιτική (…) εμπνέεται πολύ από τη στρατηγική “Η Αμερική Πρώτα” του προέδρου Τραμπ, γεγονός που προκαλεί ρήξη με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και αβεβαιότητα στην ευρωπαϊκή ισορροπία», εκτιμά η Ιταλίδα ερευνήτρια Τζιοβάνα ντι Μάιο του ινστιτούτου Brookings.

Αναφερόμενη στους δεσμούς της Λέγκας «με κύκλους της αμερικανικής άκρας δεξιάς» και κυρίως με τον Στιβ Μπάνον, πρώην σύμβουλο του Τραμπ, η Ντι Μάιο υπενθυμίζει ότι η στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης μπορεί να ενισχύσει την προσπάθεια του Σαλβίνι να επιβληθεί «ως επικεφαλής του εθνικιστικού μετώπου» στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...