Ελληνοτουρκικά

Τσαβούσογλου: «Να μοιραστούμε το φυσικό αέριο Κύπρου-Μεσογείου!» - Τουρκικά ΜΜΕ: «Οι Έλληνες μας απειλούν»

Με τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου, και έρχεται η λύση στο Κυπριακό και δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ λέγοντας ότι “θα μάθουμε να μοιραζόμαστε”.

Σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι “μια λύση η οποία δεν βασίζεται στην ισότητα των δύο πλευρών δεν μπορεί να είναι βιώσιμη”, προσθέτοντας ότι “καταβάλλουμε προσπάθειες για μια λύση η οποία να θέτει υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τ/Κ”.

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι “το 2017 μείναμε στο Κραν Μοντάνα 11 μέρες αλλά δυστυχώς δεν έγινε. Παρά τις εποικοδομητικές μας προσπάθειες και επειδή δυστυχώς η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε το σχέδιο Ανάν δεν τέθηκε σε εφαρμογή”. ‘Οπως είπε, “σήμερα συζητούμε ανεπίσημα για το τί θα διαπραγματευτούμε με την ‘ελληνοκυπριακή’ διοίκηση νοτίου Κύπρου, την ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου’, την Ελλάδα και την Βρετανία”.

Ο Τσαβοούσογλου είπε ότι “ωστόσο σήμερα και το ζήτημα του διαμοιρασμού του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα”. “Εμείς δεν βλέπουμε το φυσικό αέριο γύρω από την Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο ως ένα ζήτημα που μας χωρίζει, και δεν θέλουμε να το βλέπουμε έτσι.

Αντίθετα, είπε, επιθυμούμε να ενισχύσουμε την ευημερία και σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου μοιραζόμενοι από κοινού τις πηγές γύρω από την Κύπρο και τη Μεσόγειο. Μόνο ένα πράγμα θέλουμε. Να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα του ‘τουρκοκυπριακού λαού’, τα οποία αποδέχονται όλοι, ΕΕ, ελληνοκυπριακή πλευρά και Ελλάδα. 

Σε αυτό το θέμα ασφαλώς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας. “Είναι πάρα πολύ αυτό που ζητούμε; Είναι τόσο απλό. Θα μάθουμε να μοιραζόμαστε. Όταν συμμορφούμενοι με δίκαιο κάνουμε διαμοιρασμό, τότε και λύση έρχεται και δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα στο θέμα του διαμοιρασμού”.

Δείτε τις δηλώσεις Τσαβούσογλου:

https://www.youtube.com/watch?v=tR4Xapt6t8s

TI ANAΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΣΙΠΡΑ
Εκτενή είναι η αναφορά των τουρκικών ΜΜΕ αναφορικά με τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την συνέντευξή του στο OPEN TV

Ακσάμ

Ανησύχησαν από το ‘Γιαβούζ’! Ο Τσίπρας προσπάθησε να εκφοβίσει!

Haber7

alexis-tsipras-4.jpg

Απειλές Τσίπρα στην Τουρκία: Δεν θα το επιτρέψουμε!

ΠΡΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Για τις 26 Ιουνίου ορίστηκε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, με επίκεντρο την κλιμακούμενη προκλητικότητα και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ήδη ενημέρωσε ατύπως τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο και εντός της ημέρας θα αποσταλεί και επίσημη πρόσκληση στα κόμματα. Στο Συμβούλιο θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς τηλεφωνικά, στην περίπτωση που υπάρχει νέα κλιμάκωση. Η κίνηση αυτή άλλωστε θα έπρεπε να είχε γίνει πριν ή μετά το ΚΥΣΕΑ όπως επισήμανε και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά στη συνέντευξη της στη Σία Κοσιώνη στο «Σκάι».

Εθνικό μέτωπο απέναντι στην Τουρκία, επί της ουσίας υπάρχει, παρά τις διαφωνίες που εκφράστηκαν λόγω της δραματοποίησης που επιχείρησε ο πρωθυπουργός με την αιφνίδια διακοπή της περιοδείας του στα Δωδεκάνησα και την επιστροφή του στην Αθήνα για τη σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ μέσα στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Οι ενστάσεις που εκφράζονται είναι ως προς την προσπάθεια που τυχόν κάνει ο κ.Τσίπρας να χρησιμοποιήσει το εθνικό θέμα για προεκλογικούς λόγους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ