Οικονομία

Εγγραφο - «βόμβα» για τις επικουρικές συντάξεις: Ακυρες οι μειώσεις του 2016 σε 350.000 συνταξιούχους

Ακυρες κρίνονται οι μειώσεις -έως και κατά 55%- που έγιναν τον Ιούνιο του 2016 σε 350.000 επικουρικές συντάξεις, λόγω αστοχίας στον υπολογισμό των ποσοστών.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», για το συγκεκριμένο πακέτο μειώσεων σε συντάξεις δεν εφαρμόστηκε η σχετική απόφαση, αλλά ένας άλλος -πιο αυστηρός- μαθηματικός τύπος, που αποφασίστηκε αφότου εκδόθηκε η απόφαση (7 Ιουνίου 2016) για τις μειώσεις, σε κλειστή σύσκεψη της 29ης Ιουνίου 2016.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, πέρα από τις επικουρικές 350.000 συνταξιούχων που «κουρεύτηκαν» με τον νόμο Κατρούγκαλου, τίθεται θέμα παράνομων μειώσεων και για άλλους 800.000 συνταξιούχους που είχαν επανυπολογισμό και μικρότερη επικουρική. Στη συγκεκριμένη ομάδα, εν ολίγοις, υπάγονται οι συνταξιούχοι για τους οποίους δεν εφαρμόστηκε η μείωση καθώς τους καταβάλλεται προσωπική διαφορά.

Και για τις δυο κατηγορίες – των 350.000 με τις επικουρικές και των 800.000 στους οποίους χορηγήθηκε μικρότερη επικουρική σύνταξη και απέφυγαν τις μειώσεις λόγω προσωπικής διαφοράς- τα ποσοστά επανυπολογίστηκαν με μαθηματικό τύπου που δεν προβλεπόνταν στη σχετική υπουργική απόφαση.

Το εσωτερικό έγγραφο για τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις
Στο δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» επισυνάπτεται το εσωτερικό έγγραφο που αποκαλύπτει τους πραγματικούς συντελεστές που χρησιμοποιήθηκαν στο «τσεκούρωμα» των επικουρικών συντάξεων, οι οποίοι, όπως προκύπτει, είναι δυσμενέστεροι από αυτούς που προέβλεπε η σχετική απόφαση.

Στο εν λόγω εσωτερικό έγγραφο τονίζεται ότι «ο υπολογισμός έγινε με βάση τον λόγο ΑRN/AR0, όπως συζητήθηκε στην από 29/6/2016 συζήτηση που έγινε στο υπουργείο, και όχι με τον υπολογισμό του AR0=AR*(1-e%)».

Στο έγγραφο ομολογείται ότι οι μειώσεις των επικουρικών δεν έγιναν με τον μαθηματικό τύπο που προέβλεπε η υπουργική απόφαση της 7ης Ιουνίου 2016, αλλά με άλλον τρόπο, που «συζητήθηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας στις 29/6/2016»! Αυτό είχε ως συνέπεια να προκύψουν μειώσεις έως και κατά 55% στις επικουρικές συντάξεις από τον Ιούνιο του 2016.

Δεν «έβγαινε» το ποσό των περικοπών που είχαν… τάξει στους δανειστές!
Η αποκάλυψη «ανοίγει» σειρά ερωτημάτων για τους λόγους για τους οποίους εφαρμόστηκε άλλος μαθηματικός τύπος από όσα προέβλεπε η απόφαση του υπουργείου Εργασίας καθώς και για το πώς άλλαξαν οι παράμετροι του επανυπολογισμού των επικουρικών, με αποτέλεσμα να γίνουν μεγαλύτερες περικοπές που καθίστανται, πλέον, άκυρες.

Ο «Ε.Τ» σημειώνει ότι η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα είναι σαφής: Επιλέχθηκε άλλος τρόπος υπολογισμού γιατί κατόπιν εορτής είδαν στο υπουργείο Εργασίας και στο ΕΤΕΑΕΠ ότι αν εφαρμοζόταν ο νόμος και η απόφαση, δεν θα έβγαιναν τα χρήματα των περικοπών που είχαν δεσμευτεί στην τρόικα.

Το ποσό εξοικονόμησης από τις μειώσεις επικουρικών το υπολόγιζαν σε περίπου 180 εκατ. ευρώ ετησίως σε μόνιμη βάση από τον Ιούνιο του 2016 και διαπιστώθηκε εκ των υστέρων ότι δεν το έπιαναν αν ακολουθούσαν τον μαθηματικό τύπο της υπουργικής απόφασης της 7ης Ιουνίου, οπότε αποφάσισαν, σε σύσκεψη στις 29 Ιουνίου, να εφαρμόσουν εν κρυπτώ άλλον μαθηματικό τύπο που έβγαζε τις περικοπές των 180 εκατ. ευρώ!

Να σημειωθεί ότι με την παράνομη εφαρμογή του μαθηματικού τύπου οι επιπλέον μειώσεις που έγιναν στις επικουρικές συντάξεις φτάνουν τα 200 ευρώ τον μήνα για όσους είχαν επικουρικές άνω των 400 ευρώ. Με το «τρικ» που χρησιμοποιήθηκε αντί ποσοστών 30% με 32%, οι μειώσεις έφτασαν το 55%.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...